„100 PENTRU VIAȚĂ
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea a inițiat o campanie de donare voluntară de sânge – ”100 pentru viață”, ca un demers de salvare de vieţi omeneşti, prin sprijinirea eforturilor de refacere a rezervei de sânge din Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea. Acțiunea de solidaritate are loc în contextul sărbătoririi în anul 2018 a Centenarului Marii Uniri, pentru a contribui la creșterea șanselor de supraviețuire sau vindecare a persoanelor care depind de transfuzii de sânge dar și în sprijinul semenilor cu posibilități materiale precare.
(Luni), polițiștilor de ordine publică, rutieră, investigarea criminalității economice li s-au alăturat luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, care au înțeles rolul vital al actului de donare de sânge. Astfel, sub sloganul ”Dacă sângele înseamnă viaţă, donarea înseamnă speranţă!”, până la ora 10.30, aproximativ 20 de polițiști vrânceni din cei 100, au răspuns PREZENT apelului la viață.
Pornind de la ideea că acest gest de suflet are menirea să aducă un strop de bucurie, speranță și șansă la viață, polițiștii vrânceni vor valorifica tichetele primite în urma donării iar la finalul campaniei vor cumpăra alimente care ulterior vor fi donate unor copii și vârstnici din județ cu o situație materială precară. Sperăm astfel să putem contribui și prin această cale la salvarea de vieți omenești și îi încurajăm pe toți cei disponibili să se alăture campaniei de donare.”
Acesta este comunicatul de presă ce a urmat acțiunii de luni dimineață. Am fost acolo și mă întreb dacă vom vedea alături de polițiștii vrânceni și oameni din alte structuri. Mă întreb dacă vom înțelege că sângele înseamnă viață, că victimele din accidentele rutiere sunt tot ale noastre, că oamenii ce zac pe patul de spital sunt ai noștri. Ei, cei pentru care donăm un strop de sânge, sunt ai noștri.
Veți spune că poate este un exercițiu de imagine, vă voi răspunde că nu, oamenii aceștia vin periodic și donează, fără poze, fără check-in lângă punga de plasmă. Toți sunt oameni, fiecare dintre ei a avut cel puțin o dramă în familie, în grupul de prieteni, printre apropiați, astfel au înțeles și conștientizat importanța unui simplu gest.
Am ajuns la Centrul de transfuzii puțin mai târziu decât cei din IPJ (sfertul academic 🙂 ), o parte din ei erau deja pe scaunul donatorului. Relaxați, simpli și fără talente de super eroi, erau doar oameni, erau ai noștri cei de zi cu zi. Erau oamenii pe care îi cunosc, mi-a făcut plăcere să îi văd dincolo de uniformă ca simpli oameni, ca salvatori, pentru că până la urmă asta sunt. Am schimbat câteva vorbe cu cei prezenți, toți au privit gestul de a dona ca pe un firesc din viața lor. Nu au lăsat nicicând impresia că fac ceva supranatural, și totuși, în această săptămână, sunt supereroii celor care se zbat pentru viață pe un pat de spital. Sunt supereroii copilului tău, ai mamei tale, ai fratelui tău, ai prietenilor tăi… ai tăi.
Comisarul șef Remus Nica, șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), comisar șef Marin Vasile, adjunct al șefului IPJ Vrancea, comisar șef Alexandru Cara, șeful Poliției Municipiului Focșani, comisar șef Adrian Oprea, adjunct al șefului Poliției Municipiului, comisar șef Cătălin Stegărescu, șeful Serviciului Rutier, comisar șef Zorel Burlan, șeful Serviciului Cabinet, comisar Ionel Lal, împuternicit șef Serviciul de Ordine Publică, dar și alți polițiști din cadrul mai multor servicii, au fost la CTS Vrancea.
Am stat de vorbă și cu medicul Mioara Hanță, șefa CTS, care mi-a spus cât de impresionantă este mobilizarea din ultima perioadă, dar, în același timp, se simte îngrijorarea din glasul dumneaei. În curând iar se va diminua fluxul donatorilor. O întreb cum am putea să impulsionăm cetățenii să doneze, cum am putea să schimbăm percepția oamenilor asupra faptului că nevoia de sânge este una zilnică și reprezintă o problemă stringentă a sistemului de sănătate și a noastră ca țară. Este important, mi-a spus doamna doctor Hanță, să conștientizam necesitatea și vitalitatea acestui fapt. Oamenii în general donează atunci când este vorba de o rudă, de un prieten, de cineva foarte apropiat. După aceea trec ani, fără să mai calce pe aici.
Reporter: Ce putem face noi, ca și comunitate, pentru a-i impulsiona pe oameni să doneze? Cum aș putea să ajut eu ca cetățean?!
Mioara Hanță: Prin a fi model, prin a dona, prin a convinge și pe altul să doneze. Prin a alege să vorbim despre asta cu cei din jurul nostru. Astfel de informări ar fi bine de făcut de către medicii de familie, ei ne cunosc cel mai bine. Ei știu care sunt potențialii donatori. Le cunosc problemele de sănătate, le cunosc anamneza. Desigur, ar putea să se implice și preoții, să le vorbească după slujbă… și nu numai.
R.: Și totuși oamenii nu vin să doneze, oare lipsa informației este una din cauze? Lăsând la o parte altruismul, ce alte avantaje au cei care ar veni să doneze? Eu ca cetățean al municipiului Focșani, ce beneficii am?
M.H: Dacă donați sânge primiți 7 tichete cu o valoare totală de 70 lei. De asemenea, și o reducere de 50 % la abonamentul de transport public pe raza muncipiului. Reducerea este valabilă și se aplică până la următoarea donare, la bărbați intervalul fiind de 2 luni, iar la femei de 3 luni.
R.: Am înțeles. Iar pentru cei care nu locuiesc în oraș, trăiesc în comune și la sate, și sunt posibili donatorii, ei beneficiază de o reducere la transport.
M.H: Desigur, dumnealor le decontăm transportul integral, dacă vin în oraș cu alte probleme și doresc să doneze și sânge, este important să păstreze biletul și le este decontat. La fel ca și cei din oraș, primesc și cele 7 tichete. Mai este de reținut și faptul că pot beneficia și de ziua liberă de la serviciu. Dar, cel mai important este că printr-un simplu gest, pot salva o viață!
R: Nu am văzut foarte multă mobilizare din partea celor din sistemul de sănătate, care înțeleg cel mai bine nevoia de sânge și cât de important este să donăm.
M.H: Așa este, dar sper că ușor, ușor începem să conștientizăm și să devenim cumva fideli acestui obicei de a da din puținul nostru pentru a salva o altă viață! Poate vom mobiliza și oamenii din sănătate să vină să doneze
R: Care este luna cu cei mai puțini donatori?!
M.H. Luna ianuarie este cea mai slabă lună. Lumea rămâne cumva angrenată în magia sărbătorilor și uită că alții se luptă pentru viață pe un pat de spital.
Vom fi aici în zilele ce urmează, vom încerca să vedem ce alți cetățeni mai trec pragul Centrului de transfuzii. Și cum văd ei acest gest și ce îi încurajează să vină.
Revenind la gestul celor din IPJ Vrancea, este o mobilizare exemplară. Oare vor reuși să adune 100 de oameni, pentru alte o sută de vieți?! Încă nu știm, dar vom urmări îndeaproape campania lor.
P.S. În cadrul IPJ Vrancea este o tradiție donarea de sânge și o dovadă în plus sunt “squeeze balls”, mingile care ajută să pompeze sângele prin contracția musculaturii antebrațului. Prima dată, polițiștii au donat mingi în formă de inimă, apoi mingi ce reprezentau planetele sistemului solar și penultima dată, mingi cu fețe zâmbitoare. Au făcut asta în decurs de câțiva ani. Când mergeți să donați sânge, solicitați o minge din cele donate de polițiștii vrânceni. Nu, nu veți dona mai puțin sânge, dar poate va fi mai amuzant.