VIDEO: Transport public modern și Planetariu – Odobeștiul, din ce în ce mai atractiv

0
1572

Două proiecte de investiții care vor face orașul Odobești mai atractiv se află în faza de evaluare, etapă după care se semnează contractele de finanțare, asigurată cu bani europeni. Este vorba de proiectele ,,Modernizarea transportului public în orașul Odobești” și ,,Construirea unui planetariu în orașul Odobești”.

Proiectul ,,Modernizarea transportului public în orașul Odobești” este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-20202. Prin proiect se înființează o linie de transport persoane în interiorul orașului pe traseul Cartierul Unirea – cartier Sturdza – Centru Odobești – Satu Nou – Cartierul Tineretului, se dotează cu microbuze electrice, stații moderne dotate Wi-fi, indicatoare tactile, accesibilizate pentru persoane cu dizabilități, panouri electronice de informare și monitorizare, stații de încărcare, info-point. ,,În conformitate cu strategia de dezvoltare a orașului și cu Planul de mobilitate urbană se creează premisele deplasării nepoluante a populației înspre toate zonele de interes ale orașului (parcuri centru, parc Sturza, parc Sf. Ilie, zona cu facilități sportive și de agrement, școli , grădinițe etc) reducându-se astfel emisiile de bioxid de carbon”, a declarat primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș.

Valoarea totală a proiectului este de 2.418.000 Euro. Edilul șef din Odobești a precizat că acest proiect rezolvă și problema transportului elevilor către școli. ,,Acest proiect va rezolva și problema deplasării copiilor către școli și grădinițe întrucât liniile de transport intern acoperă și străzile mărginașe ale orașului (ulița Gării, str Podgoriei, Ștefan Cel Mare, Dimitrie Constantinescu, Trei Eroi, Satul Nou etc) extinzându-se astfel aria de acoperire a transportului actual al elevilor. Se propune prin proiect gratuitate pentru elevi și pensionari. Proiectul face parte din strategia de dezvoltare a orașului și din portofoliul de proiecte creionat împreună cu preșdintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață în orașul Odobești”, a mai spus primarul Daniel Nicolaș.

Totodată, autoritățile din Odobești mai au în curs de implementare un proiect inedit ce vizează construirea unui planetariu în oraș. Proiectul este deja făcut și a fost depus spre finanțare tot prin Programul Operațional Regional 2014-20202. Planetariul este o construcție specială, în formă de cupolă, pentru prezentarea unor spectacole educaționale și de divertisment despre astronomie, dar și pentru prezentarea cerului de noapte, având și funcția de antrenare în navigația cerească. O caracteristică dominantă a planetariilor sunt ecranele de proiecție în formă de cupolă, pe care sunt proiectate scene cu stele, planete și alte obiecte cerești, care apar și se mișcă realist, într-o simulare complexă a mișcărilor aparente de pe cer. Scenele celeste pot fi create printr-o varietate largă de tehnologii, cum ar fi bile stelare cu precizie inginerească ce combină tehnologiile electro-mecanice, optice și digitale (prin tehnologia LED), cu ajutorul proiectorului de diapozitive, cu sisteme de proiecție video fulldome sau laser.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here