GALERIE FOTO: Elevii de la Cuza au ”explorat spațiul” și au construit macheta roboțelului Philae

0
796

Elevii de la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza au sărbătorit, ieri, Săptămâna Mondială a Spațiului, eveniment ce are loc în fiecare an în perioada 4-10 octombrie. Au fost organizate activități menite să le stârnească elevilor curiozitatea, dar și imaginația și să le verifice cunoștințele.

Potrivit profesoarei Emilia Poll, coordonatoarea evenimentului, elevilor cuziști li s-a pus la încercare abilitatea de a căuta comori prin Spațiu, ei realizând planșe cu sistemul solar și învățând lucruri noi despre cosmos de la colegii mai mari. De asemenea, au construit macheta navetei Rosetta și a roboțelului Philae, precum și pe cea a sistemului solar, model plan. Totodată, a avut loc î o sesiune de referate, prezentate de liceeni. Prezentarea a avut rol informativ pentru membrii echipelor, care au trebuit să răspundă la întrebări din referatele care le-au fost prezentate, aceasta făcând parte din concursul KAHOOT. De partea științifică s-au ocupat elevele Alina Aurică și Anna Iulia Grădinescu, care le-au vorbit colegilor mai mici despre ”Heliocentrism și Geocentrism”, Ana- Maria Belciu a prezentat un referat despre ”Cucerirea spațială”, iar Daniel Lupu a vorbit despre ”Astronauți faimoși”.

O altă etapă a evenimentului a fost aceea în care elevii au văzut ce poate face roboțelul construit de colegul mai mare, Tudor Geană. ”În calitate de Ambasador al Spațiului în Vrancea, acțiunea noastră s-a desfășurat sub titlul «Căutare de comori în Spațiu» și a cuprins mai multe activități, cum ar fi căutare de comori în Spațiu, construcția machetei navetei spațiale Rosetta și a roboțelului Philae, precum și a sistemului solar – model în plan, sesiune de referate, vizualizarea roboțelului construit de elevul Tudor Geană, concursul KAHOOT cu întrebări din referatele expuse”, ne-a spus profesoara Emilia Poll. Activitatea a avut loc în laboratorul de fizică, iar protagoniști au fost elevii de la clasele a V-a și a VI-a, alături de elevi de liceu.

Trebuie știut faptul că Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a stabilit în 1999 ca Săptămâna Mondială a Spațiului să aibă loc în fiecare an în perioada 4-10 octombrie, aceste date marcând două evenimente speciale. Este vorba despre 4 octombrie 1957, când a avut loc lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea cosmosului, și 10 octombrie 1967, când a avut loc semnarea tratatului privind principiile care guvernează activitățile statelor în domeniul explorării și utilizării pașnice a spațiului cosmic.

Evenimentul Săptămâna Mondială a Spațiului este coordonat de ONU cu sprijinul Asociației Săptămâna Mondială a Spațiului (WSWA). Această asociație conduce o echipă globală de coordonatori naționali care promovează celebrarea Săptămânii Mondiale a Spațiului în propriile țări. Săptămâna Mondială a Spațiului a devenit în timp cel mai mare eveniment public din lume dedicat celebrării Spațiului Cosmic.

În România, evenimentul este organizat de Agenția Spațială Română (ROSA), care este coordonatorul la nivel național și internațional al activităților României în domeniul spațial. ROSA este instituție publică finanțată integral din venituri proprii.

Tema de anul acesta este ”Spațiul unește lumea” și celebrează rolul spațiului de a uni oamenii de pe întreg globul, potrivit declarației lui Dennis Stone, președintele WSWA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here