Măsuri pentru eliminarea încălcărilor regulamentului de funcționare a „Ariei naturale de interes local Crâng Petrești“

0
421

Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Vrancea a discutat în ședința de săptămâna trecută măsurile luate de toți cei implicați în asigurarea pazei și ordinii în „Aria naturală de interes local Crâng Petrești“. Prezentarea măsurilor implementate a avut loc după ce, în urmă cu câteva săptămâni, în același for au fost prezentate problemele cu care se confruntă administrația județeană în ceea ce privește administrarea „Ariei naturale de interes local Crâng Petrești“, respectiv aruncarea gunoaielor la voia întâmplării, distrugerea pistelor de biciclete prin traversarea cu utilaje grele, parcarea autovehiculelor pe trotuare, efectuarea de drifturi în parcare, distrugerea mobilierului urban.

La ședința mai sus menționată au mai fost prezenți primarul comunei Vînători, Ionel Lupu, un reprezentat al SC Dialfa Security SRL și un reprezentat al Postului de Poliție Vînători. ,,S-au prezentat măsurile concrete care s-au pus în aplicare, s-au făcut observații cu privire la îmbunătățirea situației și, de asemenea, s-au adus noi propuneri în vederea reducerii cazurilor de nerespectare a regulamentului „Ariei naturale de interes local Crâng Petrești“, se arată în comunicatul ATOP.

Vă reamintim că ATOP Vrancea a primit o sesizare de la Consiliul Județean în care se arată că în cadrul Ariei naturale de interes local „Crâng Petrești” s-au înregistrat fapte cum ar fi: abandonarea gunoaielor de orice fel (peturi, ambalaje, sticle, coji semințe); distrugerea pistelor de biciclete prin traversarea cu utilaje grele de construcții sau depozitarea materialelor de construcții; parcarea vehiculelor pe trotuare și pistă de biciclete, astfel încât acestea nu mai pot fi utilizate de pietoni și bicicliști; efectuarea de drifturi în parcare, altercații, consum alcool și droguri; necurățarea de vegetație a terenurilor riverane pistei de biciclete; distrugerea mobilierului urban din interiorul ariei (dislocare coșuri de gunoi, cișmele, mutarea meselor și băncilor din platformele de odihnă, desfacerea șipcilor din șuruburi); abandonare câini și alte animale companie; accesul câinilor de companie în arie fără botniță și lesă; distrugerea plaselor de gard și sustragerea de material lemnos; deversarea apelor uzate și a gunoaielor în pădure; crearea de porți de acces către pădure de către proprietarii de locuințe vecini pentru a da drumul păsărilor de curte în pădure. „S-a concluzionat faptul că aceste comportamente reprobabile necesită o intervenție promptă a structurilor competențe, sarcinile instituțiilor implicate fiind stabilite prin hotărâre a Autoritatea Teritorială de Ordine Publică“, se arată în comunicatul ATOP.

 

Tocmai pentru a elimina aceste probleme, Consiliul Județean Vrancea a aprobat modificarea Regulamentului de funcționare a Ariei naturale de interes local Crîng Petrești. Printre principalele modificări se află: Deținătorii animalelor de companie au obligația să le plimbe în lesă și botniță, în cazul raselor care necesită acest lucru; de asemenea, au obligația legală de a curăța murdăria făcută de acestea; Programul de vizitare a Ariei naturale de interes local Crâng Petrești este următorul: între orele 8,00 – 23,00 pe timp de vară; între orele 8,00 – 19,00 pe timp de iarnă; Hrănirea cîinilor vagabonzi și abandonarea acestora pe teritoriul ariei naturale protejate de către persoanele care vizitează Crangul Petrești, este interzisă;

Traversarea cu utilaje grele de construcții sau depozitarea materialelor de construcții care pot avea că efect blocarea sau distrugerea pistei de biciclete și trotuarelor prin, este interzisă și se sancționează conform prevederilor legale; Parcarea vehiculelelor pe trotuare și pistă de biciclete, este interzisă și se sanționează conform prevederilor legale; Utilizarea surselor de aprindere (lumânări, lampioane, felinare etc) și producerea de zgomote, larmă sau folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în interiorul Ariei naturale de interes local Crîng Petrești, este interzisă și se sancționează conform prevederilor legale; Deversarea apelor uzate de către riverani, în perimetrul ariei, este interzisă și se sancționeaza conform prevederilor legale; Distrugerea plaselor de gard și sustragerea de material lemnos, este interzisă și se sancționeaza conform prevederilor legale.

De asemenea, sunt interzise cu desăvârșire efectuarea de drifturi în parcarea Ariei naturale protejate, dar și consumul de alcool, droguri, alte substanțe halucinogene, în parcarea sau în incinta Ariei naturale protejate. Proprietarii terenurilor riverane pistei de biciclete și trotuarelor de pe DJ 204 E, DC 143 au obligația să curețe de vegetație aceste terenuri pentru a fi asigurată bună utilizare a pistei. Nerespectarea acestor obligații se sancționează conform prevederilor legale.

Totodată, este interzisă construirea de căi de acces de către riverani pe limita de proprietate cu Aria naturală protejată.

Modificările amintite mai sus au fost adoptate și după ce au fost constatate mai multe acte de vandalizare prin care au fost distruse porțiuni din gardul care împrejmuiește zona de agrement realizată prin proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces“. Nici mobilierul urban din aria protejată Crângul Petrești nu a scăpat de vandalism, mai multe coșuri de gunoi fiind smulse de indivizi certați cu legea și cu bunul simț. Proiectul „Amenajarea ariei naturale de interes local Crâng Petrești și îmbunătățirea infrastructurii de acces“ a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007- 2013. Valoarea totală a proiectului este de 21 228 419,25 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here