Elevii de clasa a VI-a ar putea primi manualul de Geografie săptămâna aceasta

0
120

Elevii din clasa a VI-a ar putea primi, săptămâna aceasta, manualele de geografie, potrivit fostului ministru al Educaţiei, Valentin Popa. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, ce a avut loc la sf\r;itul s[pt[m\nii trecute, privind activitatea sa de ministru. Acesta a precizat că ministerul lucrează la îmbunătăţirea “semnificativă” a metodologiei de evaluare a manuscriselor. “Manualul este în momentul de faţă la tipar şi va fi distribuit în teritoriu săptămâna viitoare. Formatul digital este deja pe site, unde se află şi eratele pentru celelalte manuale. E un semnal pentru piaţa manualelor, zic eu, pentru că pentru prima dată în istorie cineva plăteşte pentru greşelile din manuale. Va fi un reper, cred eu, şi pentru contractele viitoare dintre minister şi edituri”, a precizat fostul ministru al Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, într-o conferinţă de presă privind activitatea pe care a avut-o în perioada de ministru.

Valentin Popa a mai precizat că MEN intenţionează să introducă un filtru suplimentar, pentru a evalua manualele şcolare. “Eu am un gând bun pentru elevii care nu au avut manuale niciodată până acum şi au acum. Probabil, viitorii miniştri ai educaţiei vor corecta acest aspect şi pentru ceilalţi elevi care nu au manuale. Evoluţia este mulţumitoare, din punctul meu de vedere. (…) Va fi o problemă când cineva va edita manualul de erată pentru greşelile din manualul de clasa a V-a, cam 100 de pagini. Acestea sunt greşelile făcute de numeroasele edituri, care au furnizat cu şase luni mai târziu manualele anul trecut. Despre asta nu a vorbit nimeni. Au avut interes să vorbească doar despre greşelile Editurii Didactice şi Pedagogice. (…) Asta e doar pentru clasa a V-a, oare ce vom face când vom analiza şi celelalte manuale? Mie nu-mi place să avem un manual şi alături altul cu erată”, a adăugat Valentin Popa.

Editura Didactică şi Pedagogică a anunţat, în august, că va retipări în totalitate manualul de Geografie în care au fost depistate erori, toate costurile fiind suportate de către editură. Potrivit informațiilor noastre, la IȘJ Vrancea au mai apărut 9 titluri, printre care și cel de limbi străine, care nu fusese tipărit deloc până acum.

În momentul de față este asigurat un procent de peste 95% din necesarul de manuale pentru elevii județului nostru.Trebuie spus că elevii de clasa a VI-a sunt singurii care au toate manualele noi. Manualele se primesc de la școală în mod gratuit, iar elevii trebuie să le predea la biblioteca unității de învățământ la finalul fiecărui an școlar. Această obligativitate este doar pentru elevii de la clasele II-XII, fiindcă elevii de la clasa I nu predau manualele, ei lucrând pe acestea. În fiecare an, IȘJ completează stocurile cu manuale pe care le distribuie în școli.

Reamintim că începând din acest an, doar Editura Didactică și Pedagogică poate tipări manuale școlare. Întârzierea unor anumite manuale este explicată și de erorile care au apărut în câteva dintre ele. Precizăm că în manualul de geografie au apărut câteva erori de conținut, precum o localitate din județul Teleorman care a fost pusă pe lista orașelor importante de pe traseul Dunării, însă localizată greșit. Mai mult, Marea Moartă a fost trecută pe hartă în loc de Marea Roșie, Insulă Tasmania a fost numită „Vanuatu”, regiunea industrială Ruhr a fost greșit scrisă Rhur.

Și în manualul de istorie de clasa VI-a au fost descoperite o serie de greșeli, de la nume greșite, la ani sau evenimente. Astfel, Michelangelo a fost trecut ca fiind Buonarotti, nu Buonarroti, cum este corect, în mai multe pagini, actul de supremație a fost trecut în 1543, în loc de 1534, cum este corect. Ca o noutate, manualele școlare au calitate mai ridicată față de cele anterioare și sunt adaptate copiilor cu cerințe speciale. Manualele nu vor mai fi imprimate și pe CD, ci doar încărcate pe platformă. Manualele digitale vor fi adaptate pentru copii cu cerințe speciale cu ajutorul Asociației naționale a interpreților autorizați în limbaj mimico-gestual. Manualele digitale se găsesc pe manuale.edu.ro, de la clasa I până la clasa a XII-a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here