Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Tulcea: Ucraina și Republica Moldova ar putea fi incluse în traseul Turneului Internaţional al Dunării

Ucraina şi Republica Moldova vor fi incluse în traseul Turneului Internaţional al Dunării (TID), dacă reprezentanţii asociaţiei internaţionale vor constata că acestea oferă condiţii de campare corespunzătoare pentru participanţi, a declarat vineri, pentru AGERPRES, primarul comunei Luncaviţa, Ştefan Ilie.

Organizatorii TID au fost invitaţi să inspecteze zone de campare din Republica Moldova şi din Ucraina, reprezentanţii celor două state participante pentru prima dată la o asemenea reuniune pledând pentru includerea lor în cel mai lung turneu din lume destinat ambarcaţiunilor fără motor. „Se va face o testare a traseului şi abia apoi se va decide dacă cele două state vor fi incluse în TID. Oraşul ucrainean Ismail a pledat pentru participare, chiar dacă acum TID nu include braţul Chilia al Dunării, ci Sfântu Gheorghe, în ideea de a face o buclă, iar participanţii să continue apoi traseul iniţial până în mare sau să rămână pe braţul Chilia pe care apoi să coboare cu toţii în Marea Neagră”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Luncaviţa care a găzduit cea de-a 64-a reuniune a TID.

Ştefan Ilie a mai spus că organizatorii TID au acordat, vineri, 1.500 de euro pentru Ansamblul folcloric de copii „Ghiocel”, suma strânsă din contribuţiile participanţilor la eveniment constituind implicarea în viaţa comunităţii a asociaţiei. „În timpul evenimentului a fost un moment emoţionant pentru mine atunci când s-a menţionat că etapa Brăila-Luncaviţa a TID este nu doar cea mai lungă, are 56 de kilometri în comparaţie cu cei 30-40 de kilometri parcurşi în etapele precedente, ci şi cea mai ambiţioasă, pentru că aici participanţii se simt cel mai bine. Au susţinut că aici au învăţat folclorul Dobrogei, aici au văzut cum peştele prins în Dunăre merge direct în oala cu borş de peşte”, a afirmat primarul comunei Luncaviţa.

Potrivit acestuia, preşedintele Asociaţiei TID-România, Sorin Petrean, a preluat vineri conducerea organizaţiei internaţionale. Cea de-a 64-a reuniune a TID la care participă reprezentanţi ai Germaniei, Bulgariei, Slovaciei, Ungariei, Serbiei, Croaţiei şi României se va încheia sâmbătă seara cu semnarea unui protocol care va stabili modul de derulare a ediţiei de anul viitor a turneului. La eveniment au participat reprezentanţi ai statelor riverane Dunării, precum şi câţiva dintre cei mai vechi participanţi la TID.

Potrivit asociaţiei TID România, deşi România deţine cea mai mare lungime de mal dintre toate ţările riverane Dunării, respectiv 1.075 kilometri, ea nu a fost implicată în organizarea TID şi nici nu a avut participanţi până în anul 2007, atunci când un echipaj format din trei persoane într-un caiac a intrat în turneu de la Olteniţa până la Silistra, pe o porţiune de doar 55 de kilometri. În anul 2008, în programul TID s-a inclus şi sectorul Silistra (Bulgaria) – Sfântu Gheorghe (România).

În funcţie de deciziile care se iau anual în conferinţele internaţionale TID, Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 organizează, la Tulcea, Festivalul internaţional al bărcilor cu vâsle. În cadrul acestuia, participanţii la TID sunt premiaţi pentru efortul de a parcurge Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?