Şcoala Gimnazială Alexandru Vlahuţă Focşani a lansat proiectul de schimb interşcolar Erasmus+ „Be Buddy, NOT Bully“. La reuniunea de lansare a proiectului au participat cadre didactice din cadrul școlii, păriți, elevi, dar și profesori pentru învățământ preșcolar de la Grădinița cu program prelungit Nr. 1 Focșani. Începând din acest an școlar, timp de 24 de luni, Școala Gimnazială Alexandru Vlahuță Focşani este coordonatorul Proiectului Erasmus+, Parteneriate de schimb interșcolar, Acțiunea KA229, cu titlul „Be boddy, NOT bully“, având numărul de referință 2018-1-RO01-KA229-049618_1. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt instituții din patru țări europene: Sehit Umit Karamustafa Ortaokulu, Turcia; Secondary school „Ivan Vazov”, Bulgaria; Ies de Llerena, Spania; Raseiniu r.Siluvos vidurine mokykla, Lituania.
Conform datelor furnizate de profesoara Liliana Foarfecă, obiectivul principal al proiectului este înțelegerea emoțiilor copiilor proveniți din familii defavorizate și asigurarea unei instruiri eficiente într-un cadru educțional armonios. Acest proiect vine în sprijinul cadrelor didactice care doresc să-și îndrume elevii și să găsescă soluții pentru a aplana tensiunile inevitabile din interiorul clasei, neînțelegerile și comportamentul agresiv din rândul elevilor, aspecte care pot inhiba procesul de învățare și pot crea un mediu școlar nefavorabil.
Proiectul, care a obținut cofinanțare din partea Uniunii Europene, a fost aprobat de ANPCDEFP România, prin acordarea unui grant de 30.972 euro, și facilitează creșterea încrederii în sine a copilului și urmărește stimularea motivației pentru învățare. Prin schimbul de experiență și bune practici, fiecare țară parteneră descoperă metode și tehnici de combatere a formelor diverse de bullying, punându-le în practică pe cele care sunt potrivite pentru școala lor.
Activitățile principale ale proiectului sunt activități de mobilitate pentru elevi și personalul didactic, pentru o perioada de 7 zile, în țările organizațiilor participante la proiect. Școala Gimnazială Alexandru Vlahuță va participa la 4 activități de mobilitate cu câte 4 elevi și câte 2 profesori însoțitori, în țările partenere. Prima activitate transnațională de învățare, predare, formare va avea loc la Școala Ivan Vazov din Bulgaria, în perioada 2-8 decembrie 2018.