Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

„Drumul podgoriilor vrâncene“, proiect implementat de Consiliul Județean

Consiliul Judeţean Vrancea a implementat, în perioada 9 noiembrie 2012- 8 noiembrie 2013, proiectul “Drumul podgoriilor vrâncene”, cod SMIS 28794, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007- 2013, Axa Prioritară 5 – „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul Major de Intervenţie 5.3 – „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”, Operaţiunea – „Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a activităţilor de marketing specifice”. Prin implementarea proiectului s-a asigurat valorificarea din punct de vedere turistic a meşteşugului tradiţional al producerii vinului şi a principalelor atracţii turistice din localităţile: Panciu, Ţifeşti, Odobeşti, Jariştea, Boloteşti, Coteşti, Vîrteşcoiu, Cîrligele, Urecheşti, Tîmboieşti, Dumbrăveni cu impact asupra dezvoltării turismului uval, creării de locuri de muncă şi transformării localităţilor de pe traseul „Drumului podgoriilor vrâncene” în destinaţii preferate de turişti. Proiectul „Drumul podgoriilor vrâncene” face parte dintr-o iniţiativă complexă a Consiliului Judeţean Vrancea, de transformare a turismului în domeniu cheie al economiei judeţului, cu impact important pentru stimularea creşterii economice la nivelul Regiunii Sud-Est.

Podgoria Panciu este renumită vinurile spumante produse aici după o metodă românească ce îmbunătățește metoda franceză champenoise de obținere a spumantelor. De aici, unde găsim Hrubele „Ștefan cel Mare”, drumul podgoriilor vrâncene continuă pe DJ 205 B, prin Țifești, Bolotești și Jariștea spre o altă podgorie celebră – Podgoria Odobești care se întinde majestuos pe dealurile Măgurei Odobești.

Există numeroase mărturii care atestă prezența viței-de-vie pe aceste meleaguri, încă din timpuri îndepărtate. Vedetele acestei podgorii sunt vinurile obţinute din soiurile Şarbă și Galbenă de Odobeşti, soiuri ce alcătuiesc cartea de vizită a Odobeștiului.  Dar tot în Odobești, “Drumul podgoriilor vrâncene” trece pe la Beciul Domnesc înscris în Registrul Național al Patrimoniului Turistic și pe lista de conservare UNESCO. Din Odobești, ”Drumul podgoriilor vrâncene” continuă spre comuna Vârteșcoiu, unde se ajunge după ce călătorul trece podul peste Milcov. Drumul șerpuiește prin satul Beciul către Faraoane, pe lângă fosta moşie a lui Duiliu Zamfirescu. De la Faroane drumul continuă spre Cîrligele, iar mai apoi în continuarea lui DJ 205 B intră în Podgoria Cotești unde vinurile sunt la fel de celebre. Din Urechești, drumul te poartă spre Dragosloveni, la casa memorială a scriitorului Alexandru Vlahuţă, iar mai apoi, agale, pe DJ 202 E spre Tâmboiești unde călătorul poate admira peisajele din partea de Sud a județului Vrancea și se poate reculege în Biserica ”Cuvioasa Parascheva” (1858) sau în Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” (1857). „Iată cum vinul se împletește cu tradiția și spiritualitatea vrânceană, atât de prezentă pe “Drumul podgoriilor” și iată cum acest traseu turistic reprezintă atât o destinație pentru cei pasionați de istoria și gustul suav al vinului cât și pentru cei care își doresc să calce pragul unor mănăstiri și biserici unice în această parte a lumii“, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?