Deunăzi, am avut o discuție cu o prietenă, un om pe care eu îl stimez foarte mult și care îmi povestea experiențele ei cu sistemul sanitar. Una din ele a fost cea mai urâtă și a dus la moartea fratelui. Acum ea are nevoie de sitemul sanitar, ea la rându-i fiind medic. Zi de zi mă izbește câte o poveste care nu face cinste sistemului, medicilor, asistenților, brancardierilor și tot ce ține de sistemul medical. Întâmplarea face că am lucrat aproape 10 ani în domeniul medical sau cumva pe lângă domeniul mult criticat.
Sistemul este gândit cumva prost, dar ca orice sistem este “făcut” din oameni, cumva și din noi pacienții, cu drepturi și cu tot ce ne trebuie lângă cardul de sănătate. Nu neg că sunt medici, asistenți și brancardieri care nu au ce căuta în sistemul medical, mai bine spus în nici un sistem. Însă, nu rar mi-a fost dat să văd camera de primire urgențe cu diagnostice banale, cu acuze penibile și care copleșesc în realitate personalul medical și auxiliar.
Vă voi expune câteva din “urgențele” NON medicale care nu au ce căuta într-o cameră de primiri urgențe. Le-am mai scris cândva, cred că pe la finele anului 2016. Dar e bine să repetăm, poate învățăm.
În România, ca și în alte state, există niște reguli, există o conduită în a trata urgențele. Însă noi suntem prea buni, prea ca la țară, să ascultăm și medicul, ori să ne adresăm medicului de familie. Da, omul ăla la care suntem înscriși cu miile, a terminat o facultate de medicină, știe să stabilească un diagnostic și știe să apeleze 112 la nevoie. Însă, pentru că și ei sunt în permanență ocupați, preferăm să apelăm la UPU (unitate de primire urgențe). Fără să ținem însă cont, că astfel putem să luăm dreptul la viață unui copil, unui adult dintr-un accident rutier, unei persoane aflată în stop cardio respirator, unui om aflat pe linia dintre viață și moarte.
Ce este și mai trist este faptul că abuzul îl fac în mod repetat persoanele neasigurate. Persoanele aflate în stare avansată de ebrietate. Persoanele al căror deget s-a inflamat în urma vizitei la salonul de manichiură sau cărora li s-a infectat comedonul în urma vizitei la salonul pentru epilat. Veți sări și veți spune că: atunci de ce medicii sunt surmenați, obosiți și rău intenționați? Pentru că, pe lângă NON urgențele noastre de toate felurile, sunt și accidentele grave, sunt și morțile fulgerătoare și un sistem anevoios. Pentru că, după ce îți moare o tânără de 20 de ani, la 10 minute după intrarea în UPU, când vii tu cu panarițiu sau altă prostie care are altă cale de urmat, acelui medic îi vine să te ia la palme, dar există o legislație care îi interzice asta. Nu, nu ești mai important pentru el dacă spui că ai ajuns să cunoști jumătate din lumea bună a orașului. Prioritatea lui este să îl salveze pe cel care se zbate pentru viață și ale cărui șanse de supraviețuire sunt minime, doar acela și nimeni altcineva.
Veți spune că scriu asta pentru că sunt căsătorită cu un om care este medic. Nu, nu plec niciodată de la acest considerent. Însă, am învățat să îi ascult și pe ei. Am învățat să le ascult lipsurile și să încerc să îi înțeleg, că și medicina se face ca orice altă meserie, doar că lor le lipsește de multe ori partea logistică.
Nu, nu voi nega lipsa de implicare, de compasiune a unor medici, atitudinea ostilă a unor asistente, însă nu îi voi băga în aceeași oală pe toți, doar pentru că libertatea de exprimare și dreptul la o opinie îmi permit. Respectă și vei fi respectat, nu mai fă abuz de serviciul de ambulanță, de unitatea de primire urgențe și de oameni. Încearcă asta o lună, tu și prieteni tăi și vedem după, cum poate arăta un medic care tratează doar urgențele reale. Pentru o lume mai bună, alege să fii tu mai bun.
Dacă ai un deget inflamat, adresează-te medicului de familie, el îți va întocmi o trimitere către policlincă sau alt cabinet de chirurgie generală.
Dacă ai o hernie de disc, brusc, odată cu schimbarea vremii sau în urma unei curățenii generale, ai reușit să superi unul din discurile coloanei vertebrale, urmează calea medic de familie-neurolog.
Dacă ești constipat de 3 zile, iar laxativele din farmacii fac mișto de tine și de intestinele tale, drumul este la medicul de familie, medic internist, investigații clinice și paraclinice.
Dacă te doare capul și vezi în ceață: medic de familie, medic neurolog, medic oftalmolog.
Dacă ți se pare că ești balonată de la atâta apă plată cu lămâie și salată de varză, schimbă alimentația două zile și trece.
Dacă ai impresia că poți să ții cură de slăbire și organismul tău să nu se revolte, te înșeli. Încearcă să o iei mai cu calm, și vei reuși.
Lista poate continua, sigur avem cu toți mai multe exemple. Dar hai să o luăm pas cu pas, pentru un corp sănătos și o minte și mai sănătoasă. Nu stiu cine a spus-o, dar sună bine.