Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Autoritatea părintească, partea a II-a

Continuăm astăzi călătoria noastră prin legislație cu noi informații despre autoritatea părintească pe care părinții o exercită față de copiii lor. În ceea ce privește locuința minorului, regula este că acesta din urmă locuieşte la părinţii lui dacă ei locuiesc împreună. Dacă nu locuiesc împreună, dar totuși se înțeleg în privința locului unde va sta minorul, atunci ei vor hotarî singuri, fără vreo intervenție din afară, unde va fi efectiv locuinţa copilului. Dacă nu locuiesc împreună și nici nu se înțeleg în privința locuinței acestuia din urmă, atunci oricare din ei poate înainta acțiune în instanță privitor la această chestiune.

Părintele interesat, adică acela la care copilul nu locuieşte în mod statornic, poate solicita instanței să aibă legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Dacă dreptul nu este în interesul superior al minorului, instanţa are posibilitatea să îngrădească exerciţiul acestuia.

În practică, există situații în care copilul stă cu alte persoane, care însă nu au nici un drept în această privință. În atare situație, părinţii, dacă nu sunt puși sub interdicție sau nu sunt decazuți din drepturile părintești, pot solicita oricând instanţei înapoierea copilului de la persoana care îl ţine fără drept, dacă acest lucru este în interesul copilului.
O altă obligație pe care o au părinții în exercitarea autorității părintești este obligaţia de întreţinere pe care aceștia o au în solidar și care constă în aceea că tatăl și mama vor asigura întreţinerea minorului până la vârsta de 18 ani. Obligația este în sarcina părinților, chiar dacă minorul are venitul său propriu, dar care nu acoperă toate nevoile sale. Astfel, în virtutea acestui drept, părinții îi vor asigura cele necesare traiului, educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională. Regula este că părinții întrețin pe copilul minor, dar Codul civil prevede și situația în care copilul major are dreptul la întreținere din partea acestora, în situația în care își continuă studiile, dar nu mai mult de vârsta de 26 ani.

Pentru informații suplimentare în legătura cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări pe adresa de e-mail a redacției ziarului Monitorul de Vrancea.

 

AVOCAT MANUELA FLOREA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?