Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Ocoalele silvice de stat asigură LEMN DE FOC pentru cetățeni, școli, grădinițe

Ocoalele silvice de stat trebuie să asigure, cu prioritate, lemn de foc pentru populație și instituții publice precum școli sau grădinițe. Prevederile fac parte din noua formă a Codului Silvic, publicată în Monitorul Oficial. Principalele modificări se referă la modul de preluare în pază a pădurilor pentru care acum nu sunt asigurate servicii silvice, modul în care se face valorificarea lemnului în pădurile de stat astfel încât să se evite situațiile de blocaj în care lemnul rămâne neexploatat în pădure. Ministerul Apelor și Pădurilor arată că, potrivit noilor prevederi, asigurarea pentru populație a lemnului de foc din pădurile proprietate publică a statului constituie o prioritate, iar ocoalele silvice de stat au obligația ca, prin intermediul primăriilor în raza cărora își desfășoară activitatea, să publice și să aducă la cunoștință cetățenilor oferta de lemn de foc disponibilă.

Pentru procurarea lemnului de foc, oamenii trebuie să se adreseze primăriilor de reședință sau ocoalelor silvice care administrează fondul forestier aflat în proprietatea publică a statului. Atât cetățenii dar și instituțiile publice nu au voie să comercializeze lemnul obținut pe această cale de la ocoalele silvice. Pentru necesarul de lemn al populaţiei, pe bază de solicitare individuală sau în baza solicitărilor centralizate de unităţile administrativ-teritoriale pe suprafaţa cărora este amplasat fondul forestier administrat de ocolul silvic de stat; această cantitate se valorifică prin vânzare directă, iar cumpărătorul acesteia nu are dreptul de comercializare; pentru consumul propriu al unităţilor de interes local finanţate, integral sau parţial, de la bugetul de stat sau bugetul local, care nu desfăşoară activitate economică în sensul reglementărilor comunitare în domeniul ajutorului de stat, în baza solicitării unităţii de interes local sau în baza solicitărilor centralizate de unităţile administrativ-teritoriale pe suprafaţa cărora estre amplasat fondul forestier; această cantitate se valorifică prin vânzare directă, iar cumpărătorul acesteia nu are dreptul de comercializare, se arată în Codul Silvic.

Referitor la paza pădurilor sunt prevăzute reguli atât pentru suprafețele mai mici cât și pentru cele mai mari de 30 hectare. Conform Codului Silvic, ocoalele silvice au obligația să asigure acest tip de servicii pe bază de contract, la solicitarea deținătorului, în cazul suprafețelor mai mici de 30 hectare. Pentru suprafețele mai mari de 30 hectare, în situația în care proprietarul fondului forestier nu poate fi identificat, pentru care nu există administrare sau pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, ocolul silvic nominalizat va prelua în pază pădurea, în baza actului de constatare întocmit de reprezentanți ai Gărzii Forestiere. Astfel, preluarea în pază a păduri se va face doar „după realizarea controlului de fond, respectiv evaluarea de către ocolul silvic, în condiţiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier”.

Noua formă a Codului silvic stabilește și procedura care trebuie aplicată în situația în care exploatarea forestieră nu poate fi realizată de către administratorii de păduri. Aceste reguli au ca scop valorificarea integrală a masei lemnoase și punerea acesteia la dispoziția populației și industriei lemnului. Prima etapă este de valorificare a lemnului în regie proprie, cu forțele proprii ale ocolului silciv. Însă, acolo unde nu există capacitate proprie de exploatare și nici posibilitatea efectuării exploatării prin prestări servicii, după îndeplinirea procedurilor legale, respectiva masă lemnoasă pusă în valoare în pădure va fi scoasă la licitație pentru a fi achiziționată de operatorii economici specializați. Astfel, se va evita blocarea în pădure a unor cantități importante de lemn și neexploatarea acestei resurse, prin nepunerea ei la dispoziția populației și industriei. Actualele modificări aduse Codului silvic au creat cadrul legislativ care dă posibilitatea administrării judicioase și durabile a întregului fond forestier național, precizează Ministerul Apelor și Pădurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?