Guvernul a prelungit până la 1 noiembrie, termenul limită în care crescătorii de ovine trebuie depună documentele justificative care să ateste comercializarea producției de lână obținute pentru a obține ajutorul de minimis. Hotărârea a fost aprobată în ultima ședință de Guvern. Argumentele pentru prelungirea termenului au fost că, pentru obținerea acestui ajutor de minimis, crescătorii trebuie să facă dovada comercializării cantității de lână și ținând cont de faptul că după începerea implementării schemei de ajutor de minimis, centrele de colectare a lânii și unitățile de procesare a lânii au devenit interesate de achiziția acestor cantități. Hotărârea de guvern completează perioada de cerere cu încă o perioadă, respectiv 20 septembrie – 1 noiembrie, în consecință, și a perioadei pentru depunerea documentelor justificative care să ateste comercializarea producției de lână obținute, cu perioada cuprinsă între 20 septembrie și 1 noiembrie 2018. În consecință a fost prelungit termenul până la care Direcția pentru agricultură județene întocmește situația centralizatoare cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar, respectiv până la data de 10 noiembrie.
De asemenea, s-a stabilit că atestatul de producător trebuie să fie valabil la data comercializării lânii, având în vedere corelarea acțiunii de comercializare a lânii cu documentul care atestă această comercializare, respectiv, atestatul de producător. „Programul de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii în țara noastră are drept scop asigurarea creșterii numerice a efectivelor de ovine, precum şi o eficiență economică în realizarea şi valorificarea produselor obținute de la acestea. De asemenea, aplicarea acestei scheme de minimis stimulează înființarea centrelor de colectare a lânii, creează noi locuri de muncă și stabilizează veniturile crescătorilor de ovine”, se arată în informarea Guvernului.
La nivelul județului, până acum sunt înscriși în acest program 418 crescători de animale iar 110 au depus documente pentru a obține ajutorul de minimis, cu o cantitate de peste 118 mii kilograme de lână. „Lâna a fost colectată în special de cei din județul Sibiu. La Merinos s-au dat până la 4 lei pe kilogram”, a spus directorul Ticu Costandache.