Unul dintre marii conducători chinezi, împăratul Qianlong, se stabileşte în această iarnă la Muzeul Acropole din Atena pentru a deschide vizitatorilor apartamentele imperiale de unde a pregătit China să strălucească în secolul al XVIII-lea, relateaz France Presse. Prezentând 154 de piese, organizate în cinci unităţi, de la o sală a tronului până la un pavilion de ceai, expoziţia „Apartamentele Imperiale ale lui Qianlong” se deschide pentru public sâmbătă şi va putea fi vizitată până la 14 februarie 2019.
Într-o prezentare pentru presă, directorul muzeului, Dimitris Pantermalis, a subliniat caracterul excepţional al evenimentului. Aceste apartamente din „palatul numeroaselor splendori” (Chongua Gong), unde Qianlong şi-a petrecut tinereţea în oraşul imperial Beijing, „nu sunt deschise publicului”, a spus el. Domnia împăratului Qianlong, între 1735 până în 1796, este considerată o epocă de aur în care China şi-a extins frontierele şi a promovat dezvoltarea culturală şi artistică, creându-şi în special o colecţie de artă remarcabilă.
Sub Acropole, vizitatorii vor putea descoperi atât măreţia împăratului – prin prezentarea unei săli a tronului şi a unor haine ceremoniale, cât şi intimitatea sa – patul conjugal încălzit şi setul de ceai, precum şi gustul său pentru cultură – scrisori, materiale de caligrafie şi poezii. Vizita se încheie cu o cameră dedicată „măreţiei budismului”, în care iese în evidenţă o statuie de aur a lui Buddha.
Această expoziţie se înscrie în cooperarea culturală pe care Atena şi Beijingul s-au angajat să o dezvolte alături de apropierea lor economică şi comercială. Cooperarea bilaterală s-a intensificat în anii crizei şi austerităţii din care Grecia începe să iasă, gigantul chinez Cosco preluând controlul asupra portului Pireu din apropiere de Atena.