Interviurile lui Muscalu. Gheorghe Hagi: Ianis are o tehnică senzațională! E mai bun ca mine!

0
412

Gheorghe Hagi este mândru de fiul său, Ianis, care, la ultimul meci al naționalei României de tineret, cel cu Bosnia, a marcat un gol direct din corner, fiind pe prima pagină a marilor ziare de sport ale Europei. Hagi crede că Ianis va face pasul, în scurt timp, la naționala mare a României.

Cel mai bun fotbalist al României din toate timpurile este convins că naționala de tineret a României se va califica la turneul final al Campionatului European de anul viitor. Victoriile cu Țara Galilor și Luxemburg din luna octombrie vor aduce punctele necesare calificării, după 20 de ani, la un turneu final de tineret U 21.

Cum s-a văzut golul lui Ianis din tribuna oficială?

Frumos. Deosebit. Știam că poate face un astfel de lucru. Eu am marcat din corner, dar nu la echipa națională. Doar în campionat, în liga I. Ianis este un jucător foarte bun. Un decar veritabil. Are o tehnică senzațională. E mai bun ca mine. Are doar 20 de ani și arată lucruri extraordinare. Atât la echipa națională, cât și la echipa de club.

Unde îl vedeți jucând pe Ianis în doi ani?

Ianis a muncit foarte mult și o face și acum. După fiecare meci, indiferent de evoluția lui, eu am multe de reproșat și încercăm, împreună, să corectăm. Munca învinge talentul. Ianis face parte dintr-o generație bună de jucători, dar care a și muncit enorm pentru a ajunge aici. Sunt convins că Ianis va face o carieră frumoasă. Îi place enorm fotbalul, se antrenează cu mare plăcere și intensitate. Cât de mare va ajunge? Să dea Dumnezeu să fie mai mare ca mine! E un decar ideal: foarte bun pasator, lovește foarte bine cu ambele picioare.

Nu mi-ați răspuns clar la întrebare…

Ianis va face pasul spre echipa mare a României. Trebuie să fie serios și să își vadă de treaba lui. Atunci când va intra pe teren să știe exact ce are de făcut. Să nu fie confuz. Să facă lucrurile simplu. Să nu se complice. Îmi doresc să joace într-un campionat importat al Europei. Răbdare, și lucrurile vor ieși la suprafață. Atunci când faci lucrurile cu pasiune este imposibil să nu fie și bine făcute.

Este rezolvată calificarea după dubla cu Portugalia și Bosnia?

Încă nu. Am bătut Portugalia la ea acasă. Victorie mare! Bosnia a fost întrecută cu 2-0. Suntem pe drumul cel bun! Trebuie să batem acasă Țara Galilor și Luxemburg. Suntem favoriți, dar trebuie rezolvate aceste două meciuri. Este o generație bună, selecționerul are variante în orice condiții. Calificarea după 20 de ani la un turneu final ne dă mari speranțe tuturor! Este foarte posibil să ne batem la titlul suprem. Acesta trebuie să fie obiectivul după calificarea la turneul final.

10 jucători de la Academia Hagi în naționalele lui Contra și Rădoi

Academia Hagi dă cei mai mulți jucători la naționalele României…

Academia este cel mai bun și important lucru pe care l-am făcut după ce m-am lăsat de fotbal. Fiecare copil talentat care trece pragul academiei are şansa sa. Cred în tineri. Multă muncă și vom reuși. M-am dezvoltat extraordinar în ultimii ani. Am propriul meu stadion, o arenă cu 5.000 de locuri și multe terenuri de antrenament. 80 la sută din lotul echipei mari sunt jucători care provin din propria pepinieră.

Fără talent? Doar cu muncă?

Talentul înseamnă 10 la sută. 90 la sută înseamnă muncă de dimineaţă până seara. Fotbalist eşti 24 de ore din 24. Fiecare copil are şansa lui, să facă fotbal şi să muncească. În proporție de peste 50 la sută, jucătorii selecționați la loturile de juniori ale României sunt de la Academia Hagi. Obiectivul Academiei este să creștem jucători pentru cel mai înalt nivel.

Ce este important, acum, în fotbalul românesc, pentru a reveni acolo unde a fost în anii 1990?

Investiții în copii și juniori. Competiții tari, campionate de elită, promovarea tinerilor și legi bune pentru a atrage sponsori lângă echipe. Eu am demonstrat că dacă se vrea, se poate. Cu multă muncă, este adevărat. Cu marele risc de a mă repeta: multă, multă muncă și mentalitate de învingător. Asta se formează. Din păcate, nu mai sunt modele, dar trebuie formate. Echipa națională de tineret este pe drumul cel bun. Trebuie să avem rezultate cu toate echipele naționale.

Viitorul, cea mai tânără campioană din Europa

Ce așteptări aveți de la noul sezon de liga I?

Financiar stăm bine. Asta este important. Ne autofinanțăm. Viitorul este cea mai tânără echipă campioană din Europa. Neavând bani de transferuri, ne completăm cu jucători experimentați care au nevoie să se repună pe picioare. Din cauza unor circumstanțe, acești fotbaliști ajung într-un moment dificil. Și noi suntem dispuși să-i luăm. D-aia am zis că e un miracol titlul!

Care este filosofia Academiei Hagi și a clubului Viitorul?

În primii ani trebuie investiții. Teoretic, în zece ani ne-am fi putut propune ceva important, noi am câștigat campionatul în al optulea an. La juniori, cu buget foarte mare, am realizat cea mai mare performanță din istoria României: titluri luate cu juniorii A, B și C. Noi suntem pregătiți în orice moment, atunci când pleacă un jucător, avem mereu în spate un tânăr gata să intre.

Nu vă plângeți de bani. Este unic în România…

Nu stau cu mâna întinsă la nimeni. Dar trebuie să spunem lucrurilor pe nume. În marile campionate ale Europei, Italia, Germania, Franța, Anglia sau Spania, câte o multinaţională finanţează echipele mari. Trebuie dată o lege prin care să se deducă bani din cifra de afaceri, nu din profit, nu din taxe şi impozite.

Este slabă Legea sponsorizării?

Da. Multinaționalele produc bani la noi în ţară. Dacă produci, trebuie  să susţii un fenomen social, sportul! Nu doar fotbalul! Şi cultura, învățământul. Nimeni nu se întreabă, în România, cum se face un buget competitiv. E simplu: TV+multinaţionale+suporteri. Dacă aveam puterea necesară o făceam 100%. Era primul lucru pe care l-aş fi făcut. Să fac o lege prin care să aduc bani cluburilor care formează jucători.

Ce înseamnă să fii președintele unui club de fotbal?

Să facă bugetul, să bată la ușile marilor oameni care conduc țara, să finanţeze. După, trebuie să faci performanţă, pentru că o să ceară performanţă. 3% din cifra de afaceri, deductibilă, pe sponsorizare pentru firmele mari. Jumate se duc la stat, jumătate la salarii, care înseamnă bunăstare, jucătorii au ce să cheltuie. Nu se pierde nimic! Doar merge roata. Ai stabilitate. Ministerul Sportului şi federaţia trebuie să facă lucrul acesta.

Suferim în fața vecinilor noștri?

Polonia ne-a depăşit, Cehia ne-a depăşit, Ungaria e în curs să ne depăşească. Sperăm ca această performanță a tineretului să ne trezească pe toți.

Relația Viitorul – FRF?

Este bună. Viitorul este mai mult decât un partener corect faţă de FRF. Avem peste 45-50 de jucători la loturile naţionale ale României. Când alţii dormeau sau vorbeau pe la colţuri, Gheorghe Hagi muncea pe brânci împreună cu echipa sa pentru a face un centru puternic de copii şi juniori.

Academia Hagi este cel mai bun proiect din România?

Noi producem fotbalişti pe bandă rulantă. Asta este şi menirea academiei. Sunt mândru de asta. Ştiu ce fac, de aceea apar şi rezultatele. Mi-am făcut propriul club de fotbal pentru a nu mai fi bătaia de joc a unor patroni, care nu au răbdare. Am câştigat titlul în România cu un buget mic, faţă de principalele adversare ale noastre. Și în acest sezon vom face suprize multe. O să vedeți.

Drăguș, debut la națională…

Merita asta. Este un lucru important. Cosmin Contra a făcut ceea ce trebuia. În scurt timp, naționala României va avea în primul 11 jucători crescuți la Viitorul. O să vedeți că am dreptate!

Sfert de finală la Mondialul din 1994. Credeți că vom mai ajunge la o asemenea performanță?

Va fi greu, dar nu imposibil. Recordurile sunt pentru a fi bătute. Ca român și fost antrenor al echipei naționale, îmi doresc enorm ca naționala să se califice la fiecare Campionat European și Mondial pentru a putea să reintre în lumea bună. Acolo ne este locul, dar am avut și neșansă.

Cu ce amintiri rămâneți de la SUA 1994?

Cele mai frumoase din cariera mea de antrenor. Puteam câștiga titlul mondial. Am avut o echipă cu jucători de excepție. Gică Popescu, Ilie Dumitrescu, Răducioiu, Prunea, Stelea, Adrian Ilie, Belodedici, Dorinel Munteanu, Selymeși, Prodan, Lupescu și mulți alții, printre care și eu, au făcut istorie la naționala României și la echipele lor de club. Erau fotbaliști care jucau la Barcelona, AC Milan, FC Koln, Tottenham, FC Valencia. Cu asta, cred că am spus totul.

Supranumit „Maradona din Carpați”, Hagi este considerat un erou în România!

Este considerat unul dintre cei mai buni mijlocași ofensivi în Europa anilor ’80 și ’90 și cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Fanii lui Galatasaray l-au numit „Comandante” (Comandantul) și românii l-au numit „Regele”. A fost numit fotbalistul român al anului de șapte ori și este privit ca unul dintre cei mai buni fotbaliști ai generației sale. Ca un constructor de joc avansat, a fost recunoscut pentru dribling, tehnică, viziune, pase și finalizare.

Hagi a jucat pentru naționala României la trei campionate mondiale în 1990, 1994 (unde a fost numit în World Cup All-Star Team) și 1998, cât și în trei campionate europene în 1984, 1996 și 2000. A avut 125 de prezențe pentru România, al doilea după Dorinel Munteanu, și este pe prima poziție a marcatorilor (alături de Adrian Mutu) cu 35 de goluri. În noiembrie 2003, pentru a celebra jubileul UEFA, a fost selectat de către Federația Română de Fotbal drept cel mai bun jucător al României din ultimii 50 de ani. În 2004, a fost numit de Pelé drept unul dintre cei 125 cei mai mari fotbaliști în viață, la o ceremonie de premiere a FIFA. Hagi este unul din puținii fotbaliști care au jucat pentru ambele cluburi rivale spaniole Real Madrid și Barcelona.

În 2009, Hagi a fondat clubul român Viitorul Constanța. În prezent el este atât proprietarul cât și președintele clubului. De asemenea, a înființat Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, una dintre cele mai mari academii de fotbal din Europa de Sud-Est.

Fiul său, Ianis, este de asemenea fotbalist, actualmente sub contract cu Viitorul Constanța.

Cariera fotbalist

Gheorghe Hagi a început să joace fotbal la vârsta de 10 ani, la Farul Constanța, echipă la care a și debutat în Divizia A, la 17 ani. În cariera sa,  Hagi a evoluat la Sportul Studențesc, Steaua București, Real Madrid, Brescia, Barcelona și Galatasaray. La echipa națională, Hagi a reușit să bifeze 125 de prezențe, cu 35 de goluri marcate.

Ca jucător, Hagi a fost un purtător clasic de număr 10 (conducător de joc) care se remarca în teren prin claritatea paselor trimise către atacanți și șuturile eficace la poartă, atunci când se afla el însuși în poziție de finalizator. Câteva din golurile sale au intrat în istoria fotbalului. Hagi reușea să depășească ușor mulți adversari prin dribling și găsea deseori de unul singur mijloace de câștigare a unui meci. Deși nu excela la capitolul viteză, se orienta excelent în teren și reușea să fie prezent în bune poziții de joc, ceea ce îi permitea fie să paseze decisiv, fie să șuteze cu succes de la distanță. Hagi a fost și un excelent executant de lovituri libere, înscriind numeroase goluri din poziții fixe.

Cariera de club

Cariera lui Hagi ca jucător profesionist poate fi împărțită în mai multe perioade:

1978-1987: debutul și consacrarea la nivel național: Gică Hagi și-a început cariera în fotbal la echipa de copii și juniori a Farului Constanța, sub îndrumarea lui Iosif Bukossy, fiind oficial legitimat la 13 ani. Doi ani mai târziu, este selectat de Federație în lotul echipei Luceafărul București, care în acea perioadă era practic echipa națională de juniori a Românei, locul unde se formau marile talente. După alți doi ani, tânărul Gică se întoarce la Farul Constanța, fapt ce a marcat și debutul său în Divizia A la 11 septembrie 1982. Un an mai târziu se transferă la Sportul Studențesc. Va activa la această formație timp de patru ani, perioadă care a marcat ascensiunea sa în topul fotbalului românesc, fiind doi ani consecutiv golgheter.

La 10 august 1983, Hagi își face debutul în echipa națională într-un meci disputat în compania Norvegiei și încheiat cu o remiză albă. Un an mai târziu va face parte din lotul echipei naționale care a participat la Euro ’84 din Franța. La Sportul Studențesc, unde juca rol de „copil teribil”, Hagi face câteva meciuri de-a dreptul senzaționale, contribuind decisiv în sezonul 1985-1986 la câștigarea titlului de vicecampioni (cea mai bună performanță de până azi a clubului din Regie), dar și la 3 calificări consecutive în Cupa UEFA (1983-84; 1984-85; 1985-86).

 

1987-1990: consacrarea la nivel internațional. În iarna 1986/1987, Gheorghe Hagi este împrumutat la proaspăt campioana Europei de atunci, Steaua București, în vederea cooptării în lotul pentru partida cu Dinamo Kiev din Supercupa Europei. Deși contractul inițial a fost doar pentru acest meci, după ce Hagi a fost autorul singurului gol, victorios, el nu a mai fost lăsat să se întoarcă în Regie. În cei patru ani petrecuți în roșu-albastru, Gică Hagi s-a consacrat definitiv în fotbalul internațional. Și-a înscris în palmares 3 titluri de campion cu Steaua (1987, 1988 si 1989), 3 cupe ale României în aceiași ani, precum și Supercupa Europei din 1987.

Cu Steaua a rămas în topul echipelor din Europa, unde a ajuns în semifinala CCE din 1988, echipa fiind eliminată de Benfica, și în finala CCE din 1989, pierdută în fața echipei italiene AC Milan (fiind desemnat al doilea jucător ca valoare din competiție, după Marco van Basten). La nivelul echipei naționale, participă cu România la Cupa Mondială din 1990 – Italia.

 

1990-1996: anii de maturitate. Hagi este liderul incontestabil al echipei României și contribuie decisiv la cele mai mari succese din istoria Naționalei. Hagi semnase chiar înaintea amicalului Belgia-România, jucat la Bruxelles, cu aproape trei săptămâni înainte de startul Campionatului Mondial din Italia (mai 1990), cu Real Madrid, suma de transfer fiind 400 milioane de pesetas, aproximativ 4 milioane de dolari și devenea în acel moment cel mai scump jucător din istorie cumpărat de Real Madrid.

A jucat 2 sezoane într-o echipă cu mulți fotbaliști de valoare, precum Michel, Butragueno și Hierro, iar românul a purtat tricoul cu numărul 10, cel care se acorda, mai ales atunci, celui mai valoros fotbalist al echipei. I-a avut antrenori pe galezul John Toshack, doar pentru câteva meciuri, apoi pe bancă au urmat Alfredo Di Stefano și Radomir Antic în anul următor. Golul înscris de la mijlocul terenului de român, în meciul Real Madrid – Osasuna, din sezonul 1990/1991, a fost votat drept cel mai spectaculos gol de la mare distanță de cititorii cotidianului spaniol Marca.

În 1992 a fost transferat la Brescia pentru 2,4 milioane de dolari, unde antrenor era Mircea Lucescu iar în echipă se aflau și colegii lui Hagi de la Națională, Dănuț Lupu, Dorin Mateuț, Ioan Sabău și Florin Răducioiu. În primul sezon al venirii sale, echipa italiană a retrogradat în Serie B; în următorul sezon Hagi a contribuit la promovarea echipei în Serie A dar și la câștigarea Cupei Anglo-Italiene (1993-94).

După prestația formidabilă de la Campionatul Mondial din 1994 din SUA, antrenorul Barcelonei, olandezul Johan Cruyff, l-a cooptat pe Hagi la Barcelona alături de stele precum Stoicikov, Romario, Koeman sau Guardiola. Din 1995 a devenit coleg de echipă cu Gică Popescu și cu Figo. Cea mai frumoasă reușită a lui Hagi pentru Barcelona este golul marcat de la mijlocul terenului într-un meci cu Celta Vigo. Nu a avut o relație prea bună cu Johan Cruyff, motiv pentru care a și plecat la Galatasaray, în 1996.

 

1996-2001: succesul răsunător din Turcia și retragerea. Gică se transferă la Galatasaray Istanbul, formația cu care va avea cele mai mari reușite în plan fotbalistic, câștigând o popularitate imensă printre suporterii turci. Câștigă 4 titluri de campion (1996–97, 1997–98, 1998–99, 1999–00), 2 cupe ale Turciei (1998-99, 1999-00) și Supercupa Turciei de 2 ori (1996, 1997), iar în anul 2000 va conduce echipa spre câștigarea Cupei UEFA, sub comanda lui Fatih Terim (în finală a fost eliminat în minutul ’94 pentru o lovitură cu cotul asupra lui Tony Adams) și Supercupei Europei, cu Mircea Lucescu pe bancă, performanțe neegalate în istoria fotbalului din Turcia.

Sezonul competițional 2000/2001 va fi ultimul în fotbalul activ. Hagi a marcat un gol fabulos în victoria obținută de turci cu francezii de la Monaco, meci desfășurat în acel sezon de Champions League. Reușita a fost votată de microbiști în sondajul UEFA în topul celor mai frumoase execuții din istoria cupelor europene. După meciul Galatasaray – Trabzonspor 4-0 (din etapa a 34-a, ultima, a campionatului Turciei), în care a marcat două goluri (în min. 25 și 44, ultimul din penalty), se retrage din activitatea de jucător. A devenit un idol pentru fanii turci, aceștia scandându-i numele chiar și după retragerea din fotbal și cântând un refren devenit celebru, „I love you Hagi”.

În ciuda finalului de carieră, în general Hagi a fost totuși un jucător fair-play, care era penalizat foarte rar de arbitri.

La Națională

Hagi a debutat la echipa națională la vârsta de 18 ani, pe 10 august 1983 la Oslo, în meciul amical Norvegia – România. Până atunci jucase  pentru România în echipa de juniori sub 16 ani (4 meciuri), echipa de juniori sub 17 ani (13 meciuri, 1 gol), echipa de juniori sub 18 ani (32 meciuri, 9 goluri) și echipa olimpică (4 meciuri). În 1985, pe 16 octombrie, Mircea Lucescu, pe atunci antrenor al echipei naționale, l-a desemnat pentru prima oară pe Hagi căpitan al echipei naționale. Hagi avea doar 20 de ani și meciul, disputat pe stadionul 23 august împotriva Irlandei de Nord, era decisiv pentru calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic – 1986. Evoluția lui Hagi a fost foarte ștearsă și mulți au criticat la acea vreme decizia lui Lucescu.

Cert este că vreme de câțiva ani căpitanul „de drept” al echipei naționale a devenit portarul Silviu Lung, un jucător mult mai matur și mai experimentat decât Hagi. Totuși, după retragerea lui Silviu Lung (în 1990), Hagi a devenit repede căpitanul de drept al naționalei. A fost de 65 de ori căpitanul echipei naționale, conducând din teren echipa României la 2 Cupe Mondiale (1994 – USA și 1998 – Franța) și la 2 Campionate Europene (1996 – Anglia și 2000 – Belgia și Olanda). De asemenea, a mai participat cu România și la Campionatul European din 1984 – Franța (ca rezervă) și la Cupa Mondială din 1990 – Italia (ca titular).

După Campionatul Mondial din 1998, Gheorghe Hagi decide să se retragă din echipa națională ca după câteva luni să se răzgândească și să joace la Campionatul European din 2000. Hagi a condus România până în sferturi, unde a fost eliminată de Italia. În acel meci, Hagi a primit cartonaș roșu în minutul ’55 după un fault dur asupra lui Antonio Conte, devenind ultimul meci sub tricolorul românesc. La nivelul naționalei, era, în acel moment, recordman-ul selecțiilor (125), al golurilor marcate (35), al prezențelor pe post de căpitan (62) și al longevității (16 ani, 10 luni și 14 zile).

Pe 24 aprilie 2001 are loc meciul său demonstrativ de retragere (”Gala Hagi”), la București, pe stadionul Național, o selecționată a României înfruntând o selecționată mondială (Stelele Lumii), scorul fiind 2-2. La acest meci au participat 80.000 de fani din toată țara. La eveniment au participat și numeroase personalități ale fotbalului european, printre care Joseph Blatter, președintele FIFA, Michel Platini, foști colegi ai lui Hagi de la Brescia, FC Barcelona, Real Madrid, Galatasaray Istanbul.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a „pentru rezultatele obținute în perioada 1990—2000 prin participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale și europene de fotbal și pentru întreaga activitate sportivă“.

Prima tentativă ca antrenor a lui Hagi a fost la echipa națională în 2001, unde a deținut postul timp de cinci luni. În toamna lui 2003 a fost antrenor pentru scurt timp la Bursaspor, iar din martie 2004 a fost antrenor la Galatasaray timp de un an, după care și-a dat demisia. La gruparea din Istanbul a câștigat primul trofeu al carierei de antrenor, Cupa Turciei. A fost manager general al echipei FCU Politehnica Timișoara în returul campionatului Diviziei A 2005-2006, dându-și din nou demisia. După retragerea din cariera de fotbalist, principalul stadion din Constanța a preluat numele lui Hagi, dar după ce acesta a decis să preia pe Poli, numele arenei a redevenit Farul.

În perioada iunie – 20 septembrie 2007, Hagi a fost antrenor principal la FC Steaua București. În scurtul mandat, a reușit să califice echipa în grupele Ligii Campionilor prin depășirea a două tururi preliminare, dar în campionat rezultatele au întârziat să apară. După un meci pierdut cu Sparta Praga în Liga Campionilor, Hagi a demisionat de la Steaua. În octombrie 2010, Hagi a revenit la conducerea echipei turce Galatasaray, cu care a semnat un contract pentru un sezon și jumătate.

În prezent el este antrenorul echipei Viitorul Constanța echipă pe care o și patronează. El își dorește să mai antreneze și echipa Steaua București dar și echipa Galatasaray Istanbul măcar o dată. În 2013, după o serie de rezultate dezamăgitoare ale echipei patronate de el la începutul campionatului, în sezonul 2013-2014, cu doar două puncte acumulate în 6 etape ale Ligii I, Hagi s-a hotărât să conducă antrenamentele Viitorului Constanța. După două sezoane în care s-a salvat pe final de retrogradare, Viitorul s-a obișnuit cu Liga 1, iar cea mai bună dovadă a fost jocul practicat de puștii lui Hagi în ediția 2014-2015, parcursul excelent i-au făcut pe reprezentanții echipelor din Liga I (președintele, antrenorul și căpitanul echipei de la toate echipele de Liga I), pe ziariștii de sport și publicul larg să-l voteze pe Gheorghe Hagi drept antrenorul anului 2015.

Rezultatele echipei din actualul sezon nu sunt trecute cu vederea și sunt apreciate de microbiști, Gheorghe Hagi demonstrând că este un antrenor pe măsura renumelui său ca fotbalist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here