Fiecare dintre noi și-a dorit unul sau mai mulți copii. Copiii aduc lumină în viața fiecaruia. Dar dincolo de dorința firească a omului de a avea urmași, se ascund îndatoririle acestuia față de fărâma de om care a venit în familia sa. Începând de astăzi vorbim despre autoritatea părintească pe care părinții o exercită față de copiii lor. Față de cel mic, părinții au nu numai drepturi, dar și obligații, care țin atât de persoana, cât şi de bunurile celui mic şi care aparţin în mod egal ambilor părinţi.
Autoritatea părintească este centrată strict pe interesul superior al copilului, acesta fiind luat în calcul la toate deciziile care îl privesc, ţinând cont de vârsta sa şi de cât este de matur pentru vârsta sa.
Deși ambii părinți exercită autoritatea părintească, de multe ori există neînțelegeri între aceștia, neînțelegeri pe care de regulă le pot rezolva singuri. Dacă însă certurile nu se pot rezolva în interiorul familiei, atunci oricare dintre părinti se poate adresa instanţei de tutelă care va hotări potrivit interesului superior al copilului.
În baza autorității părintesti, părinţii au mai multe drepturi și obligații. Astfel, ei au dreptul şi îndatorirea să își crească copilul, să îngrijească de sănătatea şi dezvoltarea sa fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului. În exercitarea obligațiilor care le revin, părinții sunt restricționați de lege și aici mă refer la măsurile disciplinare pe care aceștia le pot lua față de copil. Astfel, ei nu pot aplica pedepse fizice care afectează demnitatea copilului sau care îi afectează dezvoltarea fizică, psihică sau starea emoţională. Părinții au dreptul și obligația de a-și îndruma copilul și în privința alegerii unei religii. Ei nu pot însă să îl oblige pe cel mic să adere la o anumită religie. De asemenea, părinţii au dreptul şi îndatorirea de supraveghere a copilului minor.
Copilul este liber să aibă relații sociale, părinţii sau reprezentanţii legali ai acestuia putând restricționa corespondenţa şi legăturile personale ale copilului în vârstă de până la 14 ani doar dacă au motive întemeiate.
Pentru informații suplimentare în legatură cu subiectul prezentat, puteți adresa întrebări fie la telefonul 0237.224.555, fie pe adresa de e-mail a redacției Monitorul de Vrancea: redactie@monitorulvn.ro.
AVOCAT MANUELA FLOREA