Marea curățenie în Vrancea! Voluntarii nu au voie să se atingă de table, sârme, sticle, seringi sau ace

0
558

Organizatorii la nivel județean ai campaniei „Let’s Do It, România!“ estimează că aproximativ 5000 de voluntari vor fi astăzi (sâmbătă) în diverse zone din Vrancea pentru marea curățenie. Voluntari din 21 de comune au răspuns pozitiv campaniei. La Focșani sunt așteptați aproximativ 500 de persoane.

Potrivit informațiilor furnizate de Fane Florea, de la Asociația pentru dezvoltare durabilă ”Focul Viu”, organizatorul județean al campaniei, voluntarii care vor curăța municipiul Focșani sunt așteptați dimineață, la ora 9:00, în parcarea de la Kaufland. De aici, oamenii vor fi repartizați în diverse zone, identificate de primărie. Deplasarea va fi asigurată cu autobuze ale administrației locale.

Voluntarii primesc saci și mănuși, iar gunoiul pe care îl vor strânge va fi ridicat de operatorii de salubritate cu care primăriile au contracte. Acolo unde primăriile nu vor să ridice gunoiul, acesta va fi ridicat de cei de la Garda de Mediu. Trebuie spus că voluntarii vor strânge numai gunoi reciclabil, cum ar fi plastic, peturi sau hârtie. Nu vor ridica gunoi menajer și, foarte important, nu au voie să se atingă de table, sârme, sticle, seringi, ace, orice obiecte cu care s-ar putea răni. ”Estimăm că ni se vor alătura aproximativ 4-5 mii de voluntari. Activitățile de curățenie vor fi la nivelul municipiului Focșani și în 21 de comune. Cu cei din Focșani ne vom întâlni dimineață, în parcarea de la Kaufland, și avem promisiunea celor de la Primărie că ne vor pune la dispoziție 5 autobuze pentru transportul acestora în zonele care au fost identificate pentru curățenie”, a spus, pentru Monitorul de Vrancea, Fane Florea. Potrivit acestuia, fiecare voluntar va semna o fișă de securitate în muncă.

Reamintim că marea zi de curățenie națională este un eveniment ajuns la cea de a VI-a ediție și a devenit anul acesta una globală. ”150 de ţări din întreaga lume se unesc în cea mai ambiţioasă mişcare civică la nivel internaţional – World Cleanup Day. Pe 15 septembrie 2018, milioane de voluntari din întreaga lume vor spune ”Let’s Do It!” în lupta împotriva uneia dintre cele mai presante probleme de mediu – deşeurile. World Cleanup Day va începe pe 15 septembrie, la ora 10.00, în Noua Zeelandă. Valul de acţiuni de curăţenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare şi se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii. Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populaţia Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament”, arată reprezentanții Let’s Do It, România!.

În Vrancea, acțiunea a ”prins” cel mai bine în rândul tinerilor și al elevilor, care an de an s-au mobilizat și au strâns, alături de dascălii lor, zeci de tone de deșeuri. Și anul acesta, tot ei sunt cei care s-au înscris în număr mare. Din 2010 și până astăzi, voluntarii lets do it au reușit să strângă la Ziua de Curățenie Națională deșeuri de toate tipurile – plastic, sticlă, textile. Procentul de reciclare a crescut de la 17% în primul an la 47% la ultima acțiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here