VIDEO și GALERIE FOTO: Un vrâncean, desemnat „Pompierul de onoare al anului” și premiat de ministrul de Interne

0
225

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Anghel Saligny al judeţului Vrancea a organizat, ieri, cu ocazia Zilei Pompierilor din România, “Ziua Porţilor Deschise” la sediul din Focşani.

Începând din anul 1953, la această dată, pompierii sunt sărbătoriți ca urmare a faptelor de patriotism și devotament de care au dat dovadă în 1848, atunci când au apărat Revoluția pașoptistă împotriva intervenției otomane, în bătălia din Dealul Spirii. Faptele de armă săvârşite sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu rămân un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor. Intrarea trupelor otomane invadatoare în Bucureşti a prilejuit unităţilor militare româneşti, printre care şi Pentru a cinsti solemnitatea acestei zile, ieri, cu începere de la ora 11.00, la sediul ISU Vrancea a avut loc o ceremonie militară, la care au luat parte reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale, precum și cadre militare în activitate și în rezervă. Festivitatea dedicată Zilei Pompierilor a constat în intonarea imnului de stat al României, desfășurarea serviciului religios, citirea ordinelor de avansare în grad, înmânarea ordinelor de merit și prezentarea mesajelor de felicitare. De asemenea, pompierii militari au prezentat exerciţii demonstrative specifice (de stingere a incendiilor, de acordare a primului ajutor calificat, de căutare-salvare etc.), prin intermediul cărora au expus, totodată, autospecialele de intervenţie, echipamentele şi accesoriile din dotare.

În cadrul ceremoniei au fost avansați în gradul următor, înainte de termen următorii pompieri: la ofițeri – de la gradul de lt. col. la colonel Hănțoiu Vasilică, de la gradul de locotenent la căpitan Bîndar Paul; la maiștri militari și subofițeri: de la maistru militar cls.II la maistru militar cls I  Plăvan Lucian și 5 subofițeri de la gradul de plutonier major la plutonier adjutant: Angheluţă Marius, Iorga Nelu, Popa Dumitru Florin, Puțaru Giorgian Bogdan și Sima Florin.

Atelier „Pompier pentru o zi”

Tot joi, în Piața Constituției din Bucureşti, plutonierului adjutant Răduță Cristinel, din cadrul Stației de Pompieri Vidra, i s-a acordat insigna onorifică a IGSU „Pompierul de onoare al anului” pentru rezultatele obținute în activitate și a fost premiat de ministrul Interne, Carmen Dan. Anterior, el a fost declarat „Pompierul lunii iunie“ de către ISU Vrancea, după ce a coordonat una dintre cele mai dificile intervenţii, pe 1 iunie, la Tulnici, când patru gospodării din zonă au fost afectate de un incendiu.

„Noi, ca autoritate publică locală, vă mulțumim și eu, personal, vă mulțumesc în numele cetățenilor noștri din Focșani, pentru faptul că de fiecare dată ați răspuns prezent, atunci când cetățenii v-au solicitat pentru a le salva viețile, pentru a le salva bunurile, pentru a fi alături de ei. Este o misiune frumoasă, dar în același timp provocatoare pentru dumneavoastră, dar pentru faptul că ați obținut asemenea rezultate deosebite, vă mulțumim încă o dată și vă felicit! Este, de asemenea, de felicitat faptul că, de fiecare dată, atunci când timpul v-a permis, ați putut să vă implicați și în alte tipuri de activități, specifice comunității noastre și mă refer aici la activități în care știu că vă veți implica pe data de 15 septembrie, de Ziua curățeniei mondiale, când vom face o acțiune amplă, prin care vom dori să promovăm spiritul civic”, a spus edilul municipiului Focșani, Cristi Misăilă.

Președintele Consililului Județean, Marian Oprișan, le-a transmis pompierilor, la rându-i, mulțumirile și felicitările sale. „Sunt onorat să fiu mandat de președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, pentru a vă transmite felicitări astăzi, când sărbătorim împreună Ziua Pompierilor din România! Ziua de 13 Septembrie rămâne reper fundamental în conștiința națională a românilor, datorită curajului exemplar al pompierilor militari, conduși de căpitanul Pavel Zăgănescu. Pompierii au rămas și astăzi același corp de elită în care rapiditatea, fermitatea și cutezanța sunt puse în slujba apărării vieții și bunurilor cetăţenilor, reprezentând importante forțe de intervenție destinată ocrotirii populației, bunurilor și valorilor județului. Inundațiile din ultimii ani, fenomenele meteo deosebite sau alte accidente, sau calamități, au dat măsura implicării și experienței dumneavoastră. Astăzi, în mod special, avem onoarea să vă felicităm pentru faptul că vă riscați viața încercând să-i salvați pe semenii aflați în pericol. În numele cetăţenilor județului Vrancea, vă mulțumim pentru devotamentul, curajul de care dați dovadă și vă urăm multă sănătate și succes în viitoarele misiuni! La mulți ani!”, este mesajul șefului administrației județene, transmis prin vocea vicepreședintelui Consiliului Județean, Dănuț Cristian.

Pentru cei mici, în curtea ISU Vrancea s-a amplasat atelierul „Pompier pentru o zi”, iar personalul Inspecţiei de Prevenire a organizat un punct de informare preventivă, distribuind materiale cu recomandări specifice şi furnizând cetăţenilor informaţii menite a le proteja viaţa şi bunurile.

VIDEO: George Mardare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here