VIDEO și GALERIE FOTO : Terapia 3C, de recuperare a copiilor cu tulburări din spectrul autist, acum și în Vrancea

0
1132

Terapia 3C este, de ieri, accesibilă și copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA) din Vrancea. Primii beneficiari ai acestei terapii au participat, ieri, la primele ședințe de recuperare, susținute de kinetoterapeutul drd. Bogdan Breană, primul terapeut 3C din județul nostru. Specialistul a fost format de către fondatorul și dezvoltatorul acestei metode inovatoare de recuperare a deficiențelor întâlnite la copiii cu tulburări din spectrul autist, Paul-Constantin Cojocaru.

Ședințele de Terapie 3C se desfășoară în sala de sport a Școlii Gimnaziale nr. 7 Focșani, ca urmare a sprijinului oferit de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea și conducerea unității de învățământ.

Potrivit celor spuse de terapeutul Bogdan Breană, formarea grupelor de copii pentru Terapia 3C continuă, iar înscrierile se pot face astfel: telefon 0744.954453; email: terapia3cfocsani@yahoo.com; pe pagina de Facebook „Terapia 3C Focsani”.

La evenimentul de deschidere care a avut loc ieri, au fost prezenți, alături de copii și părinți, Sebastian Burlan, directorul Școlii Gimnaziale nr 7, Luminița Liciu, directorul adjunct al DGASPC Vrancea, Luminița Agache, șef Serviciu Rezidențial și Lavinia Budescu, psiholog în cadrul Centrului Comunitar de Servicii Copii cu Dizabilități Focșani al DGASPC Vrancea. „Inovația și învățarea sunt esențiale pentru a aduce performanță în serviciile sociale și nu numai. Domnul kinetoterapeut Bogdan Breană, prin studiu, instruire, perfecționare profesională, adică prin învățare, a reușit să introducă în comunitatea noastră această tehnică inovatoare, Terapia 3C pentru recuperarea psihomotorie a copilului cu nevoi speciale. El a integrat și armonizat inovația și învățarea în beneficiul copiilor, părinților, a comunității noastre. Îi urez succes, și să nu se abată de la crezul lui!”, a declarat Luminița Liciu, directorul adjunct al DGASPC Vrancea.

La rândul său, directorul Școlii Gimnaziale nr. 7 Focșani, Sebastian Burlan și-a arătat toată deschiderea pentru sprijinul copiilor, atunci când aceștia au nevoie. „Noi răspundem pozitiv la toate cerințele celor care vin în sprijinul copiilor. Am ajutat cu sala de sport, și am înțeles că elevii și cadrele didactice care doresc, pot face voluntariat în cadrul acestor activități, ceea ce este un lucru minunat. Dorim succes domnului kinetoteraput Bogdan Breană, în recuperarea cît mai multor copii!”, a spus directorul Sebastian Burlan.

Terapia 3C: Conştientizare – Coordonare – Concentrare

Terapia 3C, adresată  copiilor  cu TSA dar și cu sindroame genetice sau deficiențe psihomotorii, a fost brevetată la OSIM în 2014, devenind  marcă înregistrată. Este prima terapie psihomotorie pentru persoane cu autism, la nivel mondial, inventată de un român – Paul Constantin Cojocaru, şi înregistrată ca atare. Potrivit celor spuse de terapeutul 3C Bogdan Breană„terapia 3C este o terapie de grup, care necesită obligatoriu participarea și implicarea directă a părinților sau însoțitorilor la ședințele de recuperare a persoanelor aflate în terapie. Cei 3C reprezintă obiectivele acestei terapii, şi anume:Conştientizare – conştientizarea propriei scheme corporale şi a mediului în care se află la un moment dat subiectul; Coordonare – optimizarea capacităţilor coordonative generale; Concentrare – captarea şi menţinerea atenţiei. El a mai precizat că Terapia 3C este o metodă prin care se realizează recuperarea psihomotrică a persoanelor cu tulburări de spectru autist, cu ajutorul exerciţiilor fizice adaptate, şi este formată dintr-un complex de exerciţii fizice menite să aducă persoana cu TSA în punctul în care apare dorinţa şi capacitatea de a iniţia acţiuni şi activităţi motrice independente. „Deficitul psihomotor, în autism, poate fi definit ca fiind incapacitatea unei persoane de a dispune în mod conştient şi voluntar de propriul corp şi de potenţialul psiho-fizic al acestuia, a mai declarat terapeutul 3C Bogdan Breană.

 „Având în vedere că în toate formele de autism există deficite majore la nivel psihomotor – de la absența totală a conștientizării propriei corporalități, incapacitatea de a executa voluntar, conştient şi coordonat acţiuni motrice elementare, imposibilitatea stabilirii contactului vizual, prezența autostimulărilor motorii, însoțite uneori de hetero sau auto-agresivitate, cum se întâmplă în autismul sever, până la dificultățile de coordonare bilaterală, lipsa orientării în spațiu, de a urma o succesiune de acțiuni ce presupun manipularea obiectelor și adaptarea spațială , cum se întâmplă în formele mai ușoare de autism – obiectivele acestei terapii:Conştientizare –Coordonare –  Concentrare, sunt extrem de importante”, a detaliat Lavinia Budescu, psiholog principal în cadrul Centrului Comunitar de Servicii Copii cu Dizabilități Focșani al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea.

Psiholog cu mare experiență în problematica copiilor au TSA, Lavinia Budescu amai precizat că programele de educație psihomotrică au în vedere formarea și consolidarea schemei corporale, cunoaşterea segmentelor corpului, a anumitor poziţii ale corpului şi a posibilelor mişcări ale corpului, într-o acțiune dată. De asemenea, aceste programe urmăresc structurarea spaţio-temporală şi coordonarea oculo-segmentară, formarea lateralității, dezvoltarea ambidextriei, respectiv a capacităţii de a utiliza cu aceeaşi eficiență toate segmentele corpului.

Alte obiective ale acestor programe sunt: mişcarea și orientarea copilului în spaţiul general şi în spaţiul restrâns; organizarea spaţială; dezvoltarea capacității de a combina diferitele noţiuni spaţiale şi de a le utiliza într-o anumită situaţie. De asemenea organizarea spaţială presupune şi formarea capacităţii de a acţiona în grup.

Terapia 3C, recunoscută internaţional şi premiată la Festivalul Mondial de Autism (ANCA) Canada

Terapia 3C este recunoscută internaţional şi premiată de trei ori cu premiul I la Festivalul Mondial de Autism (ANCA) din Canada. Fondatorul ei, Paul-Constantin Cojocaru a preluat de curând funcţia de director executiv al acestui festival, care promovează şansa şi dreptul persoanelor cu autism de a fi integrate în societate. El a format terapeuţi 3C în cadrul cursurilor pe care le-a organizat, astfel încât terapia 3C să poată fi accesibilă cât mai multor copii din ţară. „Particularitatea Terapiei 3C constă în faptul că aceasta a fost creată special pe nevoile persoanelor cu autism, și că exercițiile folosite în procesul terapeutic au un „cod” cu ajutorul căruia se construiește gândirea motrică și cea raționala a peroanelor cu autism. Abordarea unui proces global de recuperare care include terapia 3C, optimizează rezultatele celorlalte terapii abordate de persoanele cu autism, scurtând perioada de recuperare și crescând șansele ca persoana cu autism să devină productivă pentru ea și pentru societate”, spune Paul – Constantin Cojocaru, fondatorul Terapiei 3C în România, pe blogul său. De asemenea, acesta mai precizează că „Terapia 3C ajută copiii să devină conştienţi de propria corporalitate şi autonomi din punct de vedere psihomotor”.

 

VIDEO – George MARDARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here