Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO și GALERIE FOTO: Despre VIE, VIN și VITICULTURĂ la „Toamna Odobeșteană”

Vinurile obținute în podgoriile județului sunt o soluție pentru ca Vrancea să obțină renume internațional într-o lume globalizată, au arătat participanții la simpozionul cu tema „Viticultura românească în an centenar“. Evenimentul din cadrul Toamnei Odobeștene a fost organizat de către Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Obobești, Primăria Odobești, Consiliul Județean Vrancea și Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“. Cu acest prilej a fost organizată o prezentare a Stațiunii de la Odobești, a rezultatelor cercetătorilor de aici, urmată de un simpozion științific cu specialiști recunoscuți din România precum  prof. dr. Valeriu V. Cotea, prof. dr. Ioan Nămoloșanu, dr. ing. Marian Ion. La final a avut loc o degustare a vinurilor produse în stațiunile de cercetare din România.

Gazda evenimentului a fost primarul Daniel Nicolaș, care a vorbit despre importanța viticulturii pentru orașul Odobești. Edilul a oferit invitaților plachete aniversare și monografia podgoriei Odobești realizată de Joseph Dodun des Perrieres la începutul secolului trecut și republicată de Casa de Cultură din oraș. Tradiția se păstrează în Odobești. La 14 septembrie, în trecut, proprietarii de vii și negustorii se strângeau la Odobești de Ziua Înălțării Sfintei Cruci și fiecare își negocia interesul. Cei care aveau plantații își negociau lucrările pentru cules, pentru vinificație, cei care voiau să cumpere strugurii își negociau prețul, de aici se stabilea prețul vinului în orașul Odobești și în toată regiunea. Odobeștiul era cea mai mare podgorie din regiune și de aici pleca prețul la bursa vinurilor din Odobești, a spus primarul Daniel Nicolaș. Acesta a amintit de negustorii cazacli, cei care făceau negoțul cu vinuri, și care foloseau beciuri, galerii subterane, prin care făceau transportul de vinuri. Galbena de Odobești face parte din cele trei cele mai cunoscute branduri românești, alături de Dacia și Eugenia. Orice român, dacă este întrebat, nu va confunda cele trei branduri, Dacia, Eugenia și Galbena de Odobești, a spus primarul Nicolaș.

Subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Maricel Dima, a transmis salutul ministrului Agriculturii, Petre Daea și a felicitat autoritățile locale pentru modul în care a fost organizat evenimentul de la Odobești. Subsecretarul a arătat că viticultura reprezintă un brand pentru România, care este pe locul cinci european în topul suprafețelor cultivate cu vie. România e reprezentativă în acest domeniu, ceea ce ne face să fim mândri și ceea ce ne obligă pe noi, în continuare și să ridicăm ștacheta mai sus, a spus subsecretarul de stat. Acesta a adăugat că viticultura e o activitate tradițională, de o mare importanță economică iar calitatea vinurilor românești a devenit recunoscută. Subsecretarul de stat a arătat că România avea o suprafață cu 177,15 mii hectare de vie în 2017, cu o producție de 4264 mii hectolitri. De asemenea, prin programul de reconversie au fost înființate nu mai puțin de 47868 hectare cu vii nobile. În ceea ce privește consumul de vin, în România acesta este de 18-20 de litri/locuitor/anual, adică mai puțin de jumătate față de Franța, unde se consumă 48,7 litri /locuitor.

„Șarba nu este nicăieri în țară cum este Șarba de Odobești”

Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“, Valeriu Tabără, a felicitat autoritățile locale pentru organizarea acestui eveniment științific în care a fost inclusă Stațiunea de la Odobești. El a arătat că „Șarba nu este nicăieri în țară cum este Șarba de Odobești”, subliniind că producătorii de vinuri români ar trebui să promoveze vinurile specifice țării noastre, nu să se străduiască să facă vinuri din soiuri internaționale. Ceea ce va însemna nișa României pe piața internațională va fi atunci când vom avea vinurile noastre, cum este Șarba, cum este Galbena de Odobești, cu care am putea intra foarte bine pe piața internațională. Nu o să intrăm cu Merlot sau cu diverse sortimente de Cabernet. Poate găsim acele forme care să ne dea originalitate, să ne branduiască. Prin vin ne putem brandui, ne putem recunoaște internațional, a spus Valeriu Tabără. Acesta a amintit că Odobeștiul, Panciu înseamnă elemente de distincție într-un areal care pot fi ele însele, în parte, un brand. În acest context, Valeriu Tabără a subliniat importanța cercetării în viticultura românească, necesitatea păstrării elementelor românești, care asigură unicitate la nivel mondial. Altfel suntem copiatori, și vom rămâne copiatori, a spus președintele Academiei „Gheorghe Ionescu-Șișești“.

El a menționat că unitățile de cercetare pot produce material biologic pentru proprietarii de vii. Aici la Odobești, cu sprijinul dumneavoastră, putem dezvolta acest tip de parteneriat în care să asigurăm pentru cei care își dezvoltă plantațiile noi, cu sortimente de comandă, cu vițe valoroase, neatacate de boli, așa cum s-a importat din străinătate, să putem oferi șanse de plantații trainice, a spus Valeriu Tabără. Acesta a felicitat primăria Odobești și a asigurat conducerea Consiliului Județean, pe președintele Marian Oprișan, de colaborarea în tot ceea ce înseamnă probleme legate de viticultură.

„Ne mândrim cu salba de podgorii și crame”

Vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian a transmis mesajul președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, care a felicitat organizatorii evenimentului de la Odobești. Acesta a arătat că Simpozionul „Viticultura românească în an centenar” este un eveniment de care Vrancea, etalonul zonei viticole din România, avea nevoie. Ca vrânceni ne mândrim cu salba de podgorii și crame de prelucrare, stocare și degustare reunite în Drumul vinului, dar și de străvechiul meșteșug al vinului, care este cartea noastră de vizită peste tot în lume. De aceea, una dintre prioritățile noastre, ale Consiliului Județean Vrancea, a fost și rămâne aceea de a încuraja și de a promova podgorenii, producătorii locali, astfel încât, după un an de muncă, aceștia să poată avea posibilitatea de a valorifica producția. Acesta este și scopul unui eveniment de tradiție pe care îl organizăm anual la începutul lunii octombrie, Festivalul Internațional al Viei și Vinului Bachus. Putem spune că, prin desfășurarea acestui eveniment, care cuprinde Concursul Național de Vinuri, anul trecut fiind înscrise un număr record de probe, primul loc la nivel național, lecții de degustări cu somelieri renumiți, prezentări ale producătorilor locali, am plasat județul nostru pe harta mondială a viticulturii.

          Vinurile din Vrancea și-au confirmat valoarea și la unul din cele mai prestigioase concursuri de vinuri din lume, Concours Mondial de Bruxelles, care a avut în acest an, printre câștigători, și producători vrânceni. Unul dintre aceștia și-a înscris probele în mod gratuit cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea după ce a obținut titlul de mare campion la Concursul Național de Vinuri Bachus. Nu în ultimul rând, Vrancea este membru cu drepturi depline al Asociației Regiunilor Europene Vitivinicole, organism internațional care are ca rol promovarea regiunilor viticole și a politicilor pe tema viticulturii. În calitate de administrație publică județeană, vom continua să sprijinim și să promovăm pe toți viticultorii vrânceni, cei care trăiesc din cultura viței de vie și care ne fac mândri și recunoscuți în toată lumea, a spus vicepreședintele Dănuț Cristian.

Istoria Stațiunii de la Odobești

Istoria Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Obobești a fost prezentată de directorul acesteia, prof. ing. Mihu Ghica. Acesta a arătat că actul de naștere al Stațiunii a fost semnat la 8 septembrie 1936 prin ordin al ministrului Agriculturii și Domeniilor și prin decret regal. Prima denumire a fost Stațiunea Viticolă Experimentală Odobești și a fost condusă de profesorul IC Teodorescu. „Începând cu anii 1930, viticultorii, în special din Odobești, dar și din Panciu și din zona Cotești, au făcut câteva intervenții la Ministerul Agriculturii și în 1934-1936, au făcut intervenții insistente pentru a se înființa prima stațiune experimentală viticolă în această locație, a spus directorul Stațiunii. Ulterior au fost edificate construcțiile, în 1936-1938, clădiri care au fost modernizate ulterior. Încă de la început, obiectivele Stațiunii au fost recoltarea, identificarea și promovarea în cultură a soiurilor și a varietăților locale de viță de vie din zonă, elaborarea de tehnologii de cultură moderne, tehnologii de vinificație moderne și controlul calității produselor viticole. Cred că și în ziua de astăzi, Stațiunea încearcă să păstreze aceleași obiective, bineînțeles actualizate la ceea ce înseamnă cercetarea agricolă românească și cercetarea agricolă mondială”, a spus directorul Mihu Ghica.

Una dintre realizările cercetătorilor de la Odobești o reprezintă cele 20 soiuri de struguri și selecții clonate. Cel mai cunoscut este Șarba de Odobești, din care se obține vinul cu același nume, premiat de numeroase concursuri naționale și internaționale.

Soiurile omologate de Stațiunea Odobești sunt Șarba (1972-obținut din Riesling prin fecundare liberă), Băbească Gri (1975-mutantă naturală a soiului Băbească neagră), Codană (1975- prin încrucișarea soiurilor Băbească neagră și Fetească neagră), Miorița (1980-hibrid natural al soiului Coarnă albă), Balada (1994-prin încrucișarea soiurilor Fetască neagră și Pinot noir), Milcov (1988-încrucișare Coarnă neagră și Muscat de Hamburg), Putna (2014-prin încrucișarea soiurilor Ceauș și Muscat de Alexandria), Măgura (2014- prin încrucișarea soiului Băbească neagră cu Merlot și Alicante Bouschet), Remust (2016 – prin încrucișarea combinației hibride Băbească Neagră și Fetească neagră cu soiul Couderc 14), Vrancea (2018 – încrucișarea combinației hibride Traminer și Armaș cu soiul Fetească Regală).

Programul evenimentelor din Toamna Odobeșteană

Manifestările din cadrul Toamnei Odobeștene vor continua joi la Sala de lectură a Bibliotecii Publice cu Conferința „Festivalurile Japoneze și spiritul de comunitate“, o introducere în festivalurile și tradițiile din societatea niponă contemporană. Vineri, manifestările vor continua la Sala de lectură a Bibliotecii Publice cu „Centenarul Unirii și Identitatea Locală“-50 de ani de la înființarea Județului Vrancea (1968-2018). Tot vineri va fi lansat volumul lui Ion Ionescu de la Brad, Agricultura română din Județul Putna, 2018. Cea de-a patra zi a manifestărilor Toamna Odobeșteană va debuta la ora 10.00 cu manifestări la Baza Sportivă din Mihai Sturza-Unirea. De la ora 17.00 la Sala de cinema va avea loc lansarea volumului de poeme Mozaicul Sentimentelor, urmat de un spectacol muzical-artistic coordonat de dirijorul Stelian Ene. De la ora 18.00 va avea loc un spectacol muzical-artistic în Centrul Civic. Duminică, în ultima zi a Festivalului Tradițional Toamna Odobeșteană manifestările vor debuta la ora 10.00 la Baza Sportivă din Mihai Sturza-Unirea. De la 11.30 va avea loc o demonstrație de karting. De la ora 12.00 va avea loc în Foyerul Bibliotecii Publice vernisajul Ana Zăbrăuțanu: „Pictură – vis împlinit”. De la ora 17.00 va avea loc un recital în Centrul Civic oferit de elevii cluburilor Casei de Cultură. De la ora 18.00 va avea loc un spectacol muzical-artistic în Centrul Civic.

Video – George MARDARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?