Poliţiştii specializaţi în combaterea traficului de persoane din Buzău, sub coordonarea DIICOT, au descins la locuinţele membrilor unei grupări infracţionale organizate, bănuiţi că ar fi exploatat sexual, în străinătate, mai multe tinere. Şapte membri ai grupării au fost reţinuţi. „La data de 11 septembrie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, sub coordonarea procurorilor DIICOT Buzău, au efectuat 18 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Buzău, la locuinţele unor persoane bănuite de comiterea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis miercuri AGERPRES.
Investigaţiile au relevat faptul că, în perioada 2012-2018, cei 15 membri ai grupării infracţionale ar fi racolat, din România, prin metoda „Loverboy”, 30 de tinere (cu situaţie materială precară sau provenind din familii dezorganizate), în vederea practicării prostituţiei în Olanda, Spania, Elveţia, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii (Scoţia şi Irlanda de Nord), Suedia, Italia, Spania şi Germania.
Potrivit anchetatorilor, din activitatea infracţională, membrii grupării ar fi obţinut aproape 325.000 de lire şi 132.000 de euro. În urma percheziţiilor, au fost ridicate obiecte şi înscrisuri, precum şi un pistol cu aer comprimat, deţinut fără respectarea prevederilor legale. Au fost puse în aplicare 10 mandate de aducere, cei în cauză fiind conduşi la sediul DIICOT Buzău, pentru audieri. „Şapte dintre membri (cu vârste cuprinse între 28 şi 42 de ani) au fost reţinuţi, iar pe numele a doi dintre ei a fost luată măsura controlului judiciar, sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi proxenetism”, se arată în comunicat.
Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, a poliţiştilor de combatere a criminalităţii organizate din Ploieşti, Bacău şi Dâmboviţa, al luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Buzău şi al jandarmilor din Buzău şi Ploieşti. Pentru documentarea activităţii infracţionale a grupării, s-a cooperat cu autorităţile poliţieneşti din Scoţia şi Irlanda de Nord, fiind înfiinţată o echipă comună de anchetă (JIT) cu cele două state.