Absolvenții de clasa a XII-a de la Colegiul Național ”Unirea” din Focșani au organizat și anul acesta târgul de cărți pentru bac și admiterea la facutate, un eveniment de tradiție, prin intermediul căruia își vând cărțile și culegerile după care au învățat pentru a intra la facultate, foștilor colegi de liceu. Târgul este atât în beneficiul elevilor, care pot cumpăra culegeri la prețuri foarte mici, cât și al proaspeților studenți, care fac în acest mod bănuți de buzunar pentru primele zile de facultate.
În curtea Colegiului Național ”Unirea” am găsit, ieri, studenți la diverse facultăți care își vindeau culegerile după care au lucrat și au intrat la Medicină, Drept, Politehnică, Litere, Poliție sau Farmacie. Potrivit studenților, târgul de anul acesta este de o amploare mai mică față de anii trecuți, datorită faptului că acum elevii primesc manuale de la școală. Dar, spun cei mai mulți dintre ei, a scăzut și interesul pentru carte, fiindcă admiterea la facultatea dorită trebuie însoțită de mult lucru din culegeri special gândite cu subiecte pentru admitere. ”E o tradiție de câțiva ani ca cei care termină să vină în prima săptămână de școală să ofere spre vânzare cărțile colegilor care sunt acum în clasa a XII-a și care se pregătesc pentru examenul de bacalaureat, dar și pentru admiterea la facultate”, ne-a spus o tânără studentă. Și chiar dacă prețurile sunt reduse cu 50%, față decât costă în librării sau pe internet, studenții se plâng că vânzările nu decurg așa cum și-ar fi dorit. ”Merge tare greu, eu am cumpărat cărți încă din clasa X-a, acum văd că nu sunt interesați. Este a doua zi de când suntem aici și nu știu dacă vom vinde tot”, ne-a spus Anca, proaspăt studentă la Litere.
Alți studenți ne-au spus că ai lor colegi mai mici sunt interesați strict de materiile pentru admiterea la facultate și mai puțin de bacalaureat. O medicinistă ne-a spus că are mare nevoie de banii fiindcă trebuie să își cumpere materiale pentru facultate, iar cele pentru medicină sunt foarte scumpe. ”Avem multe cărți de dat, profesorii încă nu au început să discute cu elevii. Și noi am cumpărat la rândul nostru de la colegii mai mari… încurajăm comerțul în liceu. Chiar dacă la liceu se primesc manualele gratuit, noi am lucrat mereu de pe toate manualele existente pe piață. Și la chimie, și la biologie am avut câte nouă manuale. Sunt multe culegeri de teste care pe net costă câte 80 de lei, iar noi le dăm cu 30-40 de lei, cum negociem. Eu, de pildă, am nevoie pentru materiale la medicină, numai un atlas e 300 de lei la mâna a doua”, ne-a spus Andreea, studentă la medicină.
La același stand al mediciniștilor l-am întâlnit și pe Lucian care era mai bucuros fiindcă a reușit să își scoată investiția de anul trecut și chiar ceva în plus. ”Eu am investit 150 de lei pe cărți anul trecut, acum am luat 175. Deci am fost norocos”, spune Lucian. ”Le vindem colegilor noștri mai mici, la prețuri mai mici, că așa trebuie. Sunt materiale pentru admiterea la medicină, drept, poliție și alte domenii. Și noi am cumpărat la rândul nostru de la colegii mai mari și ne-am bucurat că putem cumpăra cărți bune la prețuri mici”, ne-a spus o studentă la matematică-informatică. ”Colegii noștri mai mici nu prea cumpără, nu prea îi interesează. Noi avem teste pentru istorie, comentarii la literatură, memoratoare”, ne-a spus Maria, studentă la Litere care își adusese cărțile alături de două colege, de la Drept și Limbi Străine. ”Nu avem vânzare foarte mare, eu dau un atlas de istorie cu 5 lei și cel mai mult cer pe manualul de franceză, 20 de lei”, ne-a spus Roberta Lungu, studentă la Limbi Străine.
Cei interesați de astfel de materiale trebuie să știe că studenții vor mai fi prezenți în curtea Colegiului Unirea joi și vineri. Pe cele mai scumpe cărți pentru admiterea la medicină proaspeții studenți cer 30-40 de lei, iar la polul opus se află atlasele de istorie sau geografie care se vând cu prețuri ce pornesc de la 5 lei. De asemenea, trebuie spus faptul că târgul se adresează tuturor celor care se pregătesc pentru Bac și admiterea la facultate și nu doar elevilor de la Colegiul Național Unirea.