Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

A început culesul la vie. CÂT COSTĂ kilogramul de struguri

Podgorenii vrânceni au început, în ultima săptămână, campania de cules din această toamnă. Deocamdată s-a început culesul în zona podgoriei Cotești, unde recoltatul începe întotdeauna mai devreme cu două săptămâni decât în restul județului. Data culesului a fost devansată anul acesta de căldurile mari din luna august dar și de căderile de grindină. Chiar dacă acestea nu au făcut mari pagube, proprietarii de vie au preferat să culeagă strugurii decât să mai aștepte și să piardă toată producția.

Spre deosebire de anii trecuți, în această toamnă sunt mai mulți producători de vin care achiziționează strugurii de la micii podgoreni. Cramele care fac achiziții de struguri sunt amplasate de la Cotești până la Panciu. Prețurile mai bune sunt la strugurii din soiuri roșii unde se plătește minim un leu și se ajunge, în funcție de cantitatea de zahăr, până la 1,5 lei. La strugurii din soiuri albe prețul minim de 0,9 lei și se ajunge la 1,2 lei.

Directorul executiv al Direcției Agricole, Ticu Costandache, a arătat că, pe suprafețele recoltate până acum, producția medie la strugurii de masă este de 6000 kg la hectar iar la strugurii de vin crește până la 6500 kg. La Direcția Agricolă au fost eliberate până acum 800 carnete de viticultor către podgoreni. S-a lucrat inclusiv sâmbătă pentru eliberarea acestor documente de care podgorenii au nevoie pentru a vinde strugurii de vin.

Pe de altă parte, producătorii de struguri se plâng de lipsa zilierilor care să ajute la recoltat. Această problemă apare în fiecare toamnă dar oamenii spun că anul acesta este și mai greu. Până acum mai erau aduși oameni din zona județelor Moldovei dar este din ce în ce mai dificil. Zilierii vor mai mulți bani iar prețul strugurilor nu s-a modificat față de anii trecuți. Avem probleme cu forța de muncă. Nu găsim oameni pentru cules. Oamenii vor mai mulți bani, trebuie să plătim taxe dar prețul strugurilor nu a crescut de ani de zile. Ce să facem acum? Nu putem să lăsăm via nelucrată și ne chinuim în fiecare an să supraviețuim, ne-a spus un producător din zona Odobeștiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?