Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

VIDEO: Analiza situației în care se află AGRICULTURA vrânceană în acest an

Producțiile agricole din acest an sunt mai mari decât anul trecut, chiar dacă fermierii au avut recoltele afectate de fenomene meteo extreme precum căderile de grindină. Directorul Direcției Agricole, Ticu Costandache, a prezentat, vineri, o analiză a situației în care se află agricultura vrânceană în acest an, investițiile care au fost realizate de fermieri, producțiile medii obțiute dar și stadiul programelor guvernamentale pentru susținerea fermierilor. În ceea ce privește cultura mare, sunt producții medii bune, la unele culturi chiar mai mari decât anul trecut. Producțiile medii la hectar au fost : grâu- 3800 kg / hectar dar au fost și sole cu 6-7 mii kg/hectar, secară-2950 kg, triticale – 3900 kg, orz – 3900 kg, orzoaică de toamnă – 2400 kg, orzoaică de primăvară – 1800 kg, rapiță – 2150 kg. A fost un an dificil, cu secetă în toamna trecută, secetă în primăvară. Am avut și grindină. Dar producțiile sunt bune, avem și producții record pe suprafețe mici, chiar și de opt mii kilograme. Față de cele de anul trecut sunt ceva mai sus, la unele culturi cum ar fi grâul, a precizat directorul Direcției Agricole, Ticu Costandache.

Acesta a prezentat stadiul implementării în județul Vrancea a programelor de sprijin pentru fermieri. Unul dintre programe se referă la ajutorul de minimis pentru producătorii de tomate. Anul acesta s-au înscris în primul ciclu din program un număr de 84 de producători, din care 64 au livrat roșii în piețe și magazine. În ciclul doi s-au înscris 46 de producători, din care la 39 de producători au fost întocmite procese verbale de rodire. Pentru a primi cei trei mii de euro trebuie să facă dovada că în perioada noiembrie-decembrie livrează producția obținută”, a spus directorul Costandache.

Programul de susținere a cultivatorilor de tomate a fost demarat anul trecut, când 56 de fermieri au încheiat cele două cicluri de producție și au primit banii pentru care au depus deconturile la Direcția Agricolă. Subvenția acordată producătorilor de tomate este considerată prima măsură concretă de sprijin a legumicultorilor cu solarii și sere, oameni care vând în special în piețe și în micile magazine. Valoarea ajutorului de minimis este de 3.000 euro/beneficiar/an. Sumele se plătesc într-o singură tranșă. Pentru o evaluare eficientă a producției de tomate, a fost inclusă în cerere obligativitatea producătorilor de tomate ca la finalul recoltării să comunice Direcției Agricole cantitatea totală de tomate obținută pe suprafața de 1000 metri pătrați. De asemenea, inspectorii Direcției Agricole verifică modul în care este derulat programul, cum sunt cultivate tomatele.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/ întreprinderi unice nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente. Acest sprijin financiar poate fi obținut de producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, producători agricoli persoane juridice. Acest ajutor financiar se acordă fermierilor care respectă mai multe condiții. Fermierii trebuie „să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1000 mp, să obțină o producție de minimim 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii, să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și noiembrie-20 decembrie, inclusiv”.

Al doilea program derulat de Direcția Agricolă se referă la ajutorul de minimis pentru fiecare kilogram de lână comercializată. Până acum, la nivelul județului s-au înscris 418 crescători de animale iar 110 au depus documente pentru a obține ajutorul de minimis, cu o cantitate de peste 118 mii kilograme de lână. Lâna a fost colectată în special de cei din județul Sibiu. La Merinos s-au dat până la 4 lei pe kilogram, a precizat directorul Costandache. În ceea ce privește programul Bazna și Mangalița, deși sunt 90 de crescători cu solicitări pentru 810 porci, acesta nu poate fi derulat în Vrancea deoarece nu există furnizor de animale și nici procesator, condiții obligatorii pentru alocarea sumelor de bani.

          VIDEO: George MARDARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?