Fostul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, procurorul Florin Ţîrlea, vrea să facă parte din echipa de conducere a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală. Acesta s-a înscris la concursul pentru ocuparea funcţiei vacante de procuror şef adjunct al DIICOT şi a trecut de prima probă, respectiv cea de îndeplinire a condițiilor legale în vederea efectuării propunerii de numire în funcţiile vacante de conducere.
Procurolul Ţîrlea are şi un contracandidat, în persoana procurorului Elena Giorgiana Hosu. Cei doi procurori care aspiră la funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT vor susţine interviul peste aproximativ o săptămână. Conform unui anunţ, candidaţii vor susţine interviul pe data de 14 septembrie a.c., la sediul Ministerului Justiţiei. Potrivit aceluiaşi anunţ, la evaluarea interviului vor fi avute în vedere următoarele standarde: susținerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere, verificarea aptitudinilor manageriale, prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare a intereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală etc.; verificarea cunoștințelor specifice funcţiei pentru care se efectuează selecţia şi aspecte legate de motivația, conduita, integritatea și deontologia profesională, precum și alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de procurorii participanţi la selecţie.
Rezultatele selecţiei se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina de internet a instituţiei pe 18 septembrie, după care propunerile ministrului Justiţiei vor fi înaintate CSM în vederea obţinerii avizului. După obţinerea avizului CSM, ministrul Justiţiei va înainta propunerile preşedintelui României, în vederea numirii în funcţiile de conducere.