Inspectorii sanitari de stat au aplicat în sezonul estival 539 de sancţiuni contravenţionale în urma controalelor efectuate la nivel naţional în unităţi de turism, unităţi de alimentaţie publică şi tabere şcolare, într-un singur caz luându-se decizia de suspendare a activităţii. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii (MS), din 1 iunie şi până în 15 august, în cadrul unor acţiuni de control au fost verificate 58 de tabere şcolare şi 2.829 de unităţi de turism (578 unităţi de cazare hotelieră, 688 pensiuni turistice, 1.442 unităţi de alimentaţie publică, 51 unităţi de alimentaţie colectivă, 33 unităţi de catering, 37 campinguri).
„Pentru deficienţele constatate au fost aplicate un număr de 539 de sancţiuni contravenţionale, din care 295 avertismente, 243 amenzi în valoare de 211 mii lei şi au fost impuse măsuri cu termene precise de remediere. Într-un singur caz s-a luat decizia de suspendare a activităţii. Echipele de control au verificat respectarea normelor de igienă şi sănătate publică în taberele şcolare şi studenţeşti, precum şi respectarea prevederilor normelor de igienă în unităţile de cazare (hoteluri, moteluri, pensiuni, camping), în special în cele care organizează activităţi similare taberelor şcolare. S-a mai verificat şi respectarea legislaţiei în vigoare aplicabilă unităţilor de alimentaţie publică şi colectivă”, precizează sursa citată.
În urma verificărilor s-a constatat că în cazul a 11 unităţi aprovizionarea cu apă prin reţelele publice şi cele proprii era necorespunzătoare, 6,8% din blocurile alimentare controlate aveau spaţii insuficiente şi necorespunzătoare iar în 3,03% din unităţile verificate activităţile de curăţenie, dezinfecţie şi deratizare nu erau efectuate corespunzător. Mai mult, în cazul a 2,22% dintre unităţi s-a constatat „neasigurarea în cantităţi suficiente” a produselor biocide şi a celor de curăţenie, precum şi utilizarea incorectă sau conform instrucţiunilor producătorului a acestor produse.
„De asemenea, 3,69% din personalul angajat în unităţile verificate nu avea efectuat examenul medical obligatoriu şi nu avea completate fişele de aptitudini, iar 10,79% din personal nu avea efectuate cursurile de instruire privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă, cu consecinţe asupra sănătăţii consumatorilor, în special în apariţia focarelor de toxiinfecţie alimentară sau ale altor boli digestive”, se arată în comunicat.
MS menţionează că în unele unităţi s-a mai constatat existenţa unor spaţii neigienizate de depozitare a lenjeriei, circuite funcţionale necorespunzătoare, lenjerie insuficientă sau parţial deteriorată, neasigurarea circuitului corespunzător în spălătorie, neefectuarea verificării stării de igienă şi sănătate a personalului la intrarea în activitate, neutilizarea echipamentului de protecţie curat şi complet pentru personal şi întocmirea necorespunzătoare a meniurilor. „Acţiunile de control în unităţile de turism, precum şi cele de recontrol în unităţile în care s-au constatat nereguli continuă pe toată durata sezonului estival, până la data de 10.09.2018”, se mai arată în comunicat.