Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Planetariu la Odobești, construit cu fonduri europene

Primăria Odobești intenționează să pună în practică un proiect privind construirea unui planetariu. Proiectul este deja făcut și urmează să fie depus spre finanțare pe un program al Uniunii Europene. De curând, Primăria Odobești a publicat un anunț de mediu pentru proiectul „Creşterea calităţii vieţii populaţiei în oraşul Odobeşti, judeţul Vrancea. Activitatea A: Îmbunătăţirea serviciilor culturale şi recreative – Construire planetariu şi spaţii recreative – titular“.

Cel mai probabil, planetariul va fi construit în zona cartierului Mihai Sturza.

Planetariul este o construcție specială, în formă de cupolă, pentru prezentarea unor spectacole educaționale și de divertisment despre astronomie, dar și pentru prezentarea cerului de noapte, având și funcția de antrenare în navigația cerească. O caracteristică dominantă a planetariilor sunt ecranele de proiecție în formă de cupolă, pe care sunt proiectate scene cu stele, planete și alte obiecte cerești, care apar și se mișcă realist, într-o simulare complexă a mișcărilor aparente de pe cer. Scenele celeste pot fi create printr-o varietate largă de tehnologii, cum ar fi bile stelare cu precizie inginerească ce combină tehnologiile electro-mecanice, optice și digitale (prin tehnologia LED), cu ajutorul proiectorului de diapozitive, cu sisteme de proiecție video fulldome sau laser. Indiferent de tehnologiile utilizate, obiectivul principal este de a conecta împreună obiectele cosmice, pentru a oferi o mișcare a cerului de mare acuratețe. Sistemele tipice pot fi setate pentru a afișa cerul la orice moment din timp, prezent sau trecut, și, cel mai adesea, pot prezenta cerul așa cum ar apărea la orice latitudine de pe Terra.

Lui Arhimede îi este atribuită posesia unui dispozitiv primitiv de planetariu, care ar fi putut prognoza mișcările Soarelui, Lunii și ale planetelor. Descoperirea mecanismului Astikythera a dovedit că asemenea dispozitive existau deja în antichitate. Campanus de Novara (1220 – 1296) a descris un ecuatoriu planetar în lucrarea Theorica Planetarum, incluzând instrucțiuni de construire a mecanismului. Globul Gottorf, construit prin 1650, avea constelații pictate în interior. Aceste mecanisme timpurii sunt de obiecei încadrate în clasa ”oreielor” (după Earl de Orrei, aristocrat irlandez, care în secolul al XVIII-lea ar fi construit un asemenea dispozitiv). De fapt, multe planetarii au în prezent ceea ce este numit proiect oreic, care proiectează în dom Soarele cu planetele (de obicei planetele de la Mercur și până la Saturn), realizând o mișcare de revoluție apropiată de perioadele corecte ale acestora.

Cel mai vechi planetariu, încă funcțional, poate fi găsit în orașul olandez Franeker. A fost construit de Eise Eisinga (1744 – 1828) în sufrageria propriei locuințe. Construcția acestui mecanism de planetariu a durat șapte ani și a fost finalizată în 1781. În 1983 Evans&Sutherland au instalat primul proiector de planetariu ce afișa grafică computerizată (Planetariul Hansen, Salt Lake City, Utah) – proiectorul Digistar I, ce utiliza un sistem de grafică vectorială pentru a afișa câmpurile stelare și liniile artistice.

Generația cea mai recentă de planetarii oferă un sistem digital complet de proiecție, utilizând tehnologia video full-dome. Aceasta oferă operatorului o mare flexibilitate în a prezenta nu doar cerul de noapte modern, așa cum poate fi văzut de pe Terra, ci și orice altă perspectivă dorită (incluzând cerul așa cum poate fi văzut din puncte îndepărtate ale spațiului și timpului).

1 COMENTARIU

  1. Totul este foarte frumos ambalat. Dar oare intr-un orasel de provincie, cum este Odobestiul, unde oamenii abia isi duc traiul de pe o zi pe alta, nu ar fi mai de folos investitii din fonduri europene care sa atraga investitori si sa creeze locuri de munca?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?