Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Început de an școlar: Românii cheltuiesc peste 11% din salariu pe articole școlare de bază (Picodi)

În multe ţări din întreaga lume toamna înseamnă începutul unui nou an şcolar, dar acest lucru poate însemna ceva foarte diferit într-o ţară sau alta dacă evenimentul este privit prin prisma încărcăturii pentru bugetul familiei. Părinţii din Elveţia cheltuiesc în acest scop 2,9 % (124 de euro) dintr-un salariu lunar mediu, în timp ce în Nigeria mai mult de jumătate din salariu, 54% (85 de euro), ”se duce” pe articole şcolare de bază, conform unui clasament realizat de site-ul Picodi.com. În România părinţii sunt nevoiţi să aloce peste 13% din salariu la începerea anului şcolar, conform Picodi, care a analizat cheltuielile care le fac părinţii pentru a-şi trimite copilul în clasa întâi atât în România, cât şi în alte 36 de ţări din lume, unde anul şcolar începe în lunile august-septembrie. În cadrul analizei, articolele pe care ar trebui să le aibă cu sine un copil care merge în clasa întâi au fost clasificate în patru categorii: accesorii pentru depozitare, articole pentru scris, produse pentru colorat şi îmbrăcămintea pentru sport. Nu au fost comparate preţurile încălţămintei şi ale uniformelor şcolare, care, de obicei, variază în funcţie de deciziile interne ale fiecărei şcoli, şi nici ale manualelor.

Ca şi articol pentru depozitare, Picodi a analizat preţul ghiozdanului, care trebuie să fie suficient de mare şi încăpător pentru cărţi, caiete, penar, cutiuţă pentru mâncare şi o sticlă cu apă. Din preţurile magazinelor online reiese că un astfel de ghiozdan costă în jur de 55 lei. O sumă asemănătoare (43 lei) este necesară la articolele pentru scris şi papetărie precum: caiete, învelitoare pentru caiete, dosar, penar, pixuri, creioane, radieră şi linie. Încă în jur de 74 de lei costă produsele folosite la orele de educaţie plastică, respectiv foarfece, lipici, hârtie colorată, acuarele, creioane, markere şi plastelină. Îmbrăcămintea pentru sport – trening, încălţăminte de sport şi câteva tricouri albe – reprezintă cea mai mare cheltuială pe care trebuie să o facă părinţii. Preţul unui trening obişnuit pentru sport este de peste 78 lei. Prin urmare, suma totală pe care o cheltuiesc românii cu ocazia începerii noului an şcolar este în 2018 de 250 lei (54 de euro), respectiv peste 13% dintr-un salariu lunar obişnuit din România, care este de 1.871 lei net.

Potrivit site-ului citat, comparativ cu românii, germanii dedică un procent mai mic, 4,7% (dar o sumă mai mare, de 110 euro) din salariul mediu lunar pentru articolele şcolare. Situaţia este asemănătoare şi în comparaţie cu slovacii, care cheltuiesc în jur de 10% (76 de euro) din salariul mediu lunar cu ocazia începutului de an şcolar.

Un procent mai mare decât părinţii din România cheltuiesc pentru acest eveniment cei din Rusia – 18% (107 euro) din salariul mediu lunar – şi ucrainienii – 25% (61 de euro). Procentul creşte semnificativ pentru părinţii din Republica Moldova, care cheltuiesc 36% (89 de euro) din salariul mediu lunar la început de an şcolar, şi pentru cei din Nigeria, care sunt nevoiţi să dea din salariul lor chiar mai mult de jumătate – 54% (85 de euro).

În ţări precum Suedia, Canada, Franţa, SUA, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, acest indicator nu depăşeşte 4% (între 82 şi 132 de euro).

Datele au fost prezentate pe baza preţurilor actuale ale magazinelor online din 36 de ţări ale lumii. Pentru calcularea unei medii a preţului anumitor produse, au fost folosite articolele cu preţ mic şi mediu. Pentru calcularea valutei, s-au folosit cursurile valutare medii din luna iulie a anului 2018, precizează Picodi în articolul publicat la 22 august.

Raportul integral pe https://www.picodi.com/ro/se-poate-mai-ieftin/biletul-de-acces-la-educatie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?