Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Vrancea NU are focare de PESTĂ PORCINĂ

În Vrancea nu sunt confirmate focare de pestă porcină africană (PPA), au anunțat, ieri, autoritățile sanitar veterinare la ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor  din județ. Întâlnirea a fost organizată pentru a stabili măsuri suplimentare care trebuie aplicate de fiecare instituție și administrație locală din Vrancea în cazul apariției unei suspiciuni sau a unui focar de PPA. Autoritățile vrâncene spun însă că, la acest moment, nu există nici măcar o suspiciune privind apariția acestui virus la animalele de pe raza județului. De aceea nu se aplică măsuri suplimentare, doar restricțiile impuse asupra comerțului cu animale și carne de porc, cu filtre formate din echipe mixte de medici veterinari, poliție și jandarmi la intrările din județ.

Reacția autorităților are loc și după ce un deputat liberal inconștient a spus, ieri, că în Vrancea există asemenea focare, conform unei hărți de la Comisia Europeană. Această hartă arată însă zonele cu restricții impuse la circulația animalelor și cărnii, situate în zone de lângă focare de pestă porcină. Gestul liberalului care urmează doar un demers politicianist nu face decât să creeze panică în rândul cetățenilor care dețin animale în gospodării.

Pesta porcină africană este considerată cea mai periculoasă boală la porc, mortalitatea animalelor fiind de 100%. Autoritățile sanitar veterinar atrag atenția că pentru acest virus nu există vaccin iar porcul contaminat moare sigur. Conform specialiștilor, cea mai sigură metodă pentru ca epidemia să nu se răspândească este sacrificarea tuturor animalelor din focare. Chiar dacă mai sunt unii care consideră că prin congelare se distruge virusul, de fapt nu fac decât să îl păstreze. Specialiștii avertizează că virusul rezistă 6-10 zile în fecale de porc, 10 săptămâni în cadavre, 3-6 luni în carnea sărată și afumată, 6-12 luni în corpul căpușelor din genul Ornithodoros, 18 luni în sânge la temperatura de 4°C, 6 ani în sângele congelat și peste doi ani în carnea congelată.

Reamintim că țăranii care au porci în gospodării sunt sfătuiți de veterinari ca, la prima suspiciune că animalele sunt bolnave de pestă porcină africană, să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau DSVSA Vrancea. Toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, conform legislației în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiți de stat, la prețul de piață al animalelor.

Sfaturi de la veterinari pentru crescătorii de porci

Pentru a vă proteja porcii de această boală, respectați următoarele sfaturi:

-nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;

-creșteți porcii doar în spații îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;

-nu hrăniți animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

-nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație;

-nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

-nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

-moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;

-temperatură foarte ridicată (40,5 – 42° C) și stare febrilă;

-roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;

-lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers;

-vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?