Slobozia Bradului, situată la aproximativ 25 de minute de municipiul Focșani și formată din satele Cornetu, Coroteni, Liești, Olăreni, Slobozia Bradului și Valea Beciului, este comuna vrânceană în care în ultimii ani s-au născut cei mai mulți copii. Tot aici locuitorii au demonstrat de-a lungul timpului că se pot scoate bani din aproape orice. Fie că au pus pe picioare mici afaceri ce au la bază comerțul, fie că au dezvoltat microferme, au creat puncte de colectare a fierului vechi sau au plecat în străinătate, locuitorii din Slobozia Bradului au reușit să-și ridice case impunătoare, să aibă în curte cel puțin o autoutilitară și un autoturism și să întrețină familii numeroase. „Eu m-am măritat la 13 ani și jumătate. Pe mine m-a furat primarul. Socrul meu era șef de echipă la o fermă, la cules de prune și m-am dus și eu vreo trei zile, în locul mamei. La noi nu trebuie să vorbești cu bărbatul înainte, mai repede te îndrăgostești dacă îl cunoști după căsătorie. Eu îți spun sincer! Tata a venit după mine cu poliția trei zile la rând, să mă ia înapoi, și am zis că poți să mă omorâți, să mă tăiați, că eu cu el stau. Îmi iubesc și copiii, dar cel mai mult îl iubesc pe el. Și el la fel. El zice că sunt viața lui”, mi-a spus Crizantema, soția primarului din Slobozia Bradului.
Primarul comunei Slobozia Bradului, Iulian Dumitru, ales în 2016, știe pe de rost cifrele reprezentative ale comunei sale. În vârstă de 53 de ani, el este căsătorit cu Crizantema, în vârstă de 49 de ani și au împreună cinci copii. Fiu al comunității de romi din Slobozia Bradului, primarul a demonstrat că este un om ambițios, gospodar și cu inițiativă. Nici lui și nici Crizantemei nu le place să vadă mizerie pe străzile comunei sau ca oamenii să nu-și respecte îndatoririle. Născut și crescut în Slobozia Bradului, Iulian Dumitru și-a dorit să fie primar pentru a înlătura discriminarea la care spune că sunt supuși cetățenii comunei, lipsa de respect și de preocupare pentru aceștia.
De la el am aflat că în Slobozia Bradului comunitatea are nici mai mult nici mai puțin de 8300 de membri. În satul Slobozia Bradului trăiesc 2571 de oameni, în Coroteni trăiesc 932 de locuitori, în Valea Beciului 751 de locuitori, Liești 1750 de locuitori, Cornetu 2196 de locuitori, iar în Olăreni trăiesc 100 de suflete. Primarul știe și că din totalul numărului de locuitori 1600 sunt înscriși la școală (1498 de etnie romă și 102 români) și că 220 de fete până în 16 ani au devenit mame în 2017.
La Slobozia Bradului populația este preponderent de etnie romă, iar locuitorii sunt adepți ai Cultului Penticostal, în proporție de 90%. În zilele în care se predică, cele patru biserici penticostale din Slobozia Bradului sunt pline până la refuz, iar uneori, când vin pastori de prin alte județe, oamenii se strâng pe terenul de fotbal din spatele dispensarului. „Ne strângem toți frații. Cântăm, plângem și ne rugăm. E mult mai bine acum, pentru că nu mai sunt certuri, nu se mai bat, nu se mai consumă alcool” , mi-a mai spus Crizantema, nevasta primarului.
Pentru cei 8300 de membri ai comunității din Slobozia Bradului există un singur dispensar medical, unde de ani buni deservește doctorița Maria Pârvana, împreună cu două asistente medicale. Oamenii mai merg însă și la dispensarul din comuna Tâmboiești, pentru diferite probleme medicale.
Ne-am dus la Slobozia Bradului din dorința de a-i cunoaște pe oamenii care zi de zi au grijă de comunitate. Când am sosit, primarul Iulian Dumitru era plecat să evalueze, împreună cu inspectorii ISJ, clădirea unei grădinițe contruită recent, dar care, din păcate, a fost afectată de ploile din ultima perioadă. La dispensar le-am găsit pe Florica Luca – mediator sanitar și Violeta Rotaru – asistent medical comunitar. Cu o experiență de 17 ani ca mediator sanitar, Florica Luca îi știe după nume și după stare pe toți locuitorii comunei. „90% sunt penticostali. Este o religie care-i educă. Ei nu beau, nu fumează, nu se bat. Ei sunt genul care muncesc, nu sunt din ăia care să stea să aștepte să le pice din cer. Natalitatea este foarte mare. Multe mame minore, pentru că se căsătoresc foarte devreme. Dar chiar dacă sunt minore au soacre, au mame, care le învață. Cu ajutorul nostru și al familiilor, se descurcă. Nu-și lasă copiii în spital indiferent că au zece sau cinsprezece. Chiar am avut un caz cu o fată care a născut un copil cu probleme și de la Focșani i l-au trimis la Iași. Chiar dacă e mai necăjită, s-a împrumutat, a muncit, și a ajuns la Iași lângă copil. A stat o lună de zile zile și a dormit acolo, pe gresie, lângă patul copilului. Până nu i l-a dat acasă, nu a plecat de acolo”, mi-a povestit Violeta Rotaru.
Întreaga comunitate din Slobozia Bradului are doar doi mediatori sanitari și doi asistenți comunitari. Cele patru femei, care îndeplinesc aceste roluri, merg zi de zi în casele oamenilor din comună, îi întreabă pe fiecare ce probleme au și cu ce le pot fi de folos. Violeta se ocupă de relația asistență socială-primărie-cabinet de familie. „Lucrez mult cu comunitatea în teren împreună cu mediatorii sanitari. Suntem doi mediatori și doi asistenți comunitari la toată comunitatea. Este greu, dar ce să facem? Banii ni se dau de la Ministerul Sănătății, prin finanțare și primăria ne plătește. Doamna doctor are două asistente medicale, pe care le plătește dumneaei”, a mai spus Violeta.
Florica este din Ploiești, dar a venit la Slobozia Bradului după soț. Ea este singura dintre cele patru care înțelege limba romani. „De dimineață până la ora 16:00, și chiar și în afara programului, ajutăm comunitatea. Îi ajutăm să-și întocmească un act de ajutor medical, să-și facă înscrierea la medicul de familie, suntem tot timpul în teren. Eu sunt cea mai veche, lucrez de 17 ani cu ei și-i cunosc de la cel mai mic la cel mai bătrân. Dacă sună acum de la Focșani, de la maternitate, și ne spune că a născut X, eu o știu. Eu le cunosc. Este o muncă pe care o fac de drag, iubesc comunitatea asta. Eu nu vorbesc limba lor, dar înțeleg perfect, pentru că sunt aici de 27 de ani, sunt căsătorită aici. Eu de fel sunt din Ploiești, iar soțul meu e de aici. Înțeleg foarte bine, ei vorbesc cu mine pe țigănește, eu le răspund în românește. Sunt mulți care nu știu românește și atunci le spun să vorbească pe țigănește. Îi cunosc foarte bine și țin la ei”, mi-a spus Florica.
De la ea am aflat și ce impact a avut asupra comunității crima petrecută în urmă cu un an, la doi pași de dispensar. Atunci, un bărbat și-a înjunghiat mortal fosta soție și a rănit-o pe mama acesteia. „S-a împlinit un an de zile pe 3 august de la comiterea unei crime care a îngrozit comunitatea. A fost ceva șocant, total neașteptat. Nu s-a mai întâmplat așa ceva la noi. Pentru noi a fost șocant, mai ales că s-a întâmplat în piață, de față cu atâția tineri care erau aici și au asistat. Au rămas copiii fără părinți…”.
Lucrând la Slobozia Bradului de atâția ani și cunoscând cutumele de acolo, Florica a înțeles că este imposibil să-i convingi pe locuitorii comunei să nu-și mai mărite fetele de mici. La Slobozia Bradului tradiția asta e lege, iar alte practici sunt considerate rușinoase. „Nu putem să-i scoatem din tradiția lor de a se căsători de tineri. Eu lucrez de 17 ani, am fost pe la cursuri în toată țara, am fost singura care am fost ridicată în fața atâtor colegi mediatori și asistenți comunitari, pentru că li s-a părut că lucrez pentru o comunitate foarte mare și li s-a părut enorm doar pentru două persoane. Pentru că marea majoritate nu frecventează mai mult de cinci clase, este uneori greu să-i faci să înțeleagă termeni medicali și atunci trebuie să vorbești pe înțelesul lor. Dar ei țin cont de ceea ce le spunem”, mi-a spus Florica.
Cele două femei au descoperit, mergând zilnic în locuințele oamenilor, că mulți dintre ei au condiții foarte bune de trai și că sunt iubitori de lux. „Mergem zilnic la ei acasă și la unii chiar îți este milă să intri, au condiții foarte bune de trai. Baie cu jacuzzi, lustre cu telecomandă… Avem persoane care au mese în bucătărie de 100 și ceva de milioane. Mergem la vaccinări, plouă, ninge, suntem murdare de noroi, câteodată ne e rușine să călcăm pe covoare și să intrăm în casă și ei spun: haideți! Sau dacă știu că umblă doamna doctor prin sat cu vaccinările, se trezesc de la cinci dimineața și îi îmbracă pe copii de zici că-i duc la nuntă. Cutuma lor este să-și lase fetele la școală până în clasa a patra, apoi să le mărite. Este o tradiție peste care ei nu pot trece. Religia nu le dă voie să se protejeze și să facă mai puțini copii. Este considerată un mare păcat orice metodă de contracepție și ei cred cu tărie în treaba asta. Mulți dintre ei au afaceri, magazine, puncte de colectare a fierului vechi”.
Florica și Violeta mi-au spus că la Slobozia Bradului ar mai fi nevoie de încă doi mediatori și doi asistenți comunitari. „În momentul de față noi avem satul împărțit în sectoare, ca să putem să facem față, sectoare mai îngrămădite, ca să putem să lucrăm. Unde știm că sunt probleme mergem acolo și întrebăm cu ce putem să ajutăm. Dacă știm că în familia respectivă o femeie a născut recent, mergem și-i vizităm, vedem dacă mama alăptează corect, dacă ia copilul în greutate. Umblăm cu trăistuța după noi, cu cântar, cu centimetru, cu fișă. Dacă noi ne ducem azi la două trei gravide, mai depistăm o altă gravidă pe care noi nu o avem în evidență. Când ne ducem la o persoană pe care o știm cu probleme, mai vin alte 10-20 de persoane, care văd mașina la poartă, și uite așa trebuie să stai de vorbă cu fiecare, să le asculți durerile. Chiar dacă e teren foarte mult, pentru mine nu este obositor, mie îmi place comunicarea cu oamenii și îmi place că ei înțeleg ceea ce le spun”, mi-a mărturisit Violeta.