Elevii şi cadrele didactice care au fost în tabăra de la Voloviţa, în cadrul proiectului „Matematica fără frontiere”, s-au întors cu amintiri de neuitat şi cu o experienţă inedită. Conform datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, invitația de participare la acest eveniment a fost făcută de Consiliul Raional Soroca, direcția învățământ, în cadrul proiectului „Matematica fără frontiere”. De amintit că au participat la această tabără elevii: Săvulescu Alexandra, Damian Tudor, Țibrea Ștefania Mădălina, Anton Rareș Alexandru și Stoian Andrei Alexandru, de la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” Focșani; Grecu Andreea, Cosma Maria Graziella, Lădaru Flavius–Ştefan, Spulber Valentina Loriana, Nistor Paula- Maria, Băncilă Georgiana și Staicu Gabriela, de la Școala Gimnazială Paltin; Balosin Alexandru-Eugen, Popoiu Cătălina și Constantinescu Eduard, de la Școala Gimnazială Vulturu, iar profesori însoțitori au fost Ionel Tătaru, Stăncuța Tătaru și Laurențiu Țibrea.
Pentru directorul Şcolii Gimnaziale Paltin, Ionel Tătaru, tabăra de la Voloviţa a avut o mare încărcătură emoţională atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. El mulţumeşte tuturor celor implicaţi pentru sprijin şi susţinere. „Proiectul „Matematica fără frontiere“ ne-a unit pe toți: elevi, profesori, adică școală – pe de o parte, cât și reprezentanții autorităților, instituțiilor ce au grija de școală – pe de altă parte, cărora le mulțumim mult pentru sprijin, implicare şi susținere. Zile frumoase petrecute la Volovița, referindu-ne atât la activitatea principală legată de matematică, desfășurată la trei licee din municipiul Soroca, unde atât elevii, cât și mentorii acestora au pătruns în tainele matematicii, iar acum rezultatele sunt deja cunoscute – precum și la activitățile de vacanță, odihnă și voie bună desfășurate pe întreaga perioadă a taberei, după un program și mod de organizare bine concepute, structurat și atent derulat. Momente cu mare încărcătură emoțională, de spirit și de suflet, atât pentru elevi cât și pentru profesori – ne-am cunoscut mai bine unii pe alții, s-au legat prietenii, destăinuiri de viață, gând și faptă – totul rămâne o vie amintire și lucruri de viitor! Proiectul „Matematica fără frontiere“ cu siguranță va fi întărit, dezvoltat, continuat. Pentru moment mulțumim tuturor pentru implicare, ospitalitate românească, simțită și transmisă prin dulcele grai moldovenesc! La revedere tabără dragă!“, a transmis profesorul Ionel Tătaru de la Școala Gimnazială Paltin, județul Vrancea.
Profesorul Laurențiu Țibrea a dorit să mulţumească tuturor celor care au contribuit şi au susţinut activitatea elevilor şi a profesorilor îndrumători. „Participarea noastră la Tabăra „La Dumbravă” a fost o secvență importantă a proiectului „Matematica fără frontiere”. Această activitate a fost posibilă prin implicarea unor persoane cărora nu le sunt indiferente relațiile prezente și viitoare dintre locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului. Îmi permit să subliniez contribuțiile importante ale conf. univ. dr. Ion Cojocaru – omul care a insistat pe lângă factorii de decizie din învățământul raional Soroca pentru invitarea elevilor și profesorilor din România, prof Angela Mușenco – șef-interimar al Direcției Învățământ Soroca și nu în ultimul rând Ghenadie Muntean și Vladimir Nicuță – președintele și vicepreședintele Consiliului Raional Soroca, cei care au căutat și găsit resursele financiare pentru susținerea șederii și activității în tabără a celor 15 elevi și 3 profesori însoțitori. Pe tot parcursul ne-am bucurat de o atenție deosebită din partea tuturor factorilor amintiți, dar și din partea administrației taberei. Conducerile și profesorii din liceele în care s-au desfășurat activități (IP Liceul „Constantin Stere”, IP Liceul „Petru Rareș”, IP Liceul „Ion Creangă”) ne-au primit cum se cuvine. Le mulțumim tuturor!“, a transmis profesorul Laurențiu Țibrea.
Pentru eleva Grecu Andreea, tabăra a fost o experienţă unică şi a reprezentat „universul copiilor ce iubesc matematica“. „Tabăra… un loc special, plin de iubire şi afecţiune! Un abis al poveştilor frumoase născute de prietenie! Locul unde visele au devenit sunete pe „Portativul Realităţii“! Aici, orele de matematică trimit cu voie către cele mai ascunse idei, gândurile noastre pline de curiozităţi! Îmbinarea armonioasă dintre distracţie şi învăţătură te atrage şi mai mult în domeniul matematicii! Fiecare oră are tainele sale pe care le afli cu ajutorul domnilor profesori! Matematica ne-a făcut să nu mai dorim să ne despărţim vreodată de noii noştri prieteni şi de meleagurile vizitate! Emoţia se citeşte clar pe chipurile noastre şi dorinţa de a rămâne arde în suflet! Viaţa e nimic fără matematică, aşa că sunt fericită de noua mea experienţă! Pentru mine matematica este raza de soare a vieţii! Însă, aceste lucruri nu ar fi putut exista fără domnul nostru director, Tătaru Ionel! Îi mulţumim mult pentru implicarea dumnealui în acest proiect şi pentru că ne-a ales pe noi să îl însoţim în această vizită! Această tabără a reprezentat fluturele imaginaţiei mele de copil şi universul copiilor ce iubesc matematica! Vă mulţumesc pentru aceste zile unice!“, a transmis Grecu Andreea, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială Paltin.
Eleva Gabriela Staicu a simţit cum aceste zile au făcut-o „să zboare pe aripi de simfonii scrise cu cifre“ şi să trăiască totul ca într-un basm. „Matematica este arta cu care universul a început să se joace, creând o veşnică armonie printre enigmele divergente. Matematica ne-a unit şi, timp de 10 zile, fiecare din ce în ce mai frumoasă şi distractivă, ne-a făcut să zburăm pe aripi de simfonii scrise cu cifre, numere şi formule la orele de curs, desfăşurate în liceele din oraşul Soroca. Alături de noii prieteni, am păşit încet în lumea fascinantă a jocului, lăsând razele soarelui să ne bucure sufletele fragile de copii. Cred cu tărie că adevărata prietenie rezistă timpului, distanţei şi tăcerii, iar după ce râurile de lacrimi ale despărţirii au secat, speranţa revederii va rămâne veşnică. În inimă mi-au rămas pictate amintiri în formă de spirală, momente efemere de fericire adunate în constelaţii strălucitoare, zâmbete ascunse în puzderia de vise devenite realitate, acolo, pe tărâmul de basm numit Dumbrava minunată“, a povestit Gabriela Staicu, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Paltin.
Inspectorul şcolar pentru matematică, profesoara Gabriela Gherman, a felicitat elevii participanţi pentru rezultatele obţinute în cadrul concursului şi a mulţumit conducerii ISJ Vrancea. „Proiectul iniţiat în cadrul cercului pedagogic din 13 noiembrie 2017 s-a dovedit un mare câştig atât pentru profesorii de matematică din judeţul Vrancea cât şi pentru elevii care au participat în tabără organizată la Soroca în perioada 5-14 august 2018. Felicităm elevii participanţi pentru rezultatele obţinute la concursul “Matematica fără frontiere”, care a reunit 15 elevi din Vrancea şi 25 elevi din Republica Moldova. Schimbul de experienţă realizat cu delegaţia de profesori din Republica Moldova s-a finalizat deocamdată cu publicarea unei culegeri de comunicări în didactică, cuprinzând materialele prezentate în cadrul primei ediţii a Conferinţei Internaţionale “Matematica fără frontiere”. Mulţumim domnului profesor Ion Toma Cojocaru, doctor în ştiinţe pedagogice, conferenţiar universitar, UST, Chişinău, Republica Moldova, precum şi întregii echipe care a făcut posibilă organizarea taberei de matematică, dar şi o frumoasă şi fructuoasă colaborare între şcolile de pe malurile Prutului. Mulţumim doamnei inspector şcolar general, Lauriana Ailincuţei, precum şi domnului inspector şcolar general adjunct, Aurel Şelaru, pentru sprijinul acordat în reuşita acestui proiect“, a transmis inspectorul şcolar pentru matematică.