Plenul Consiliului Județean a aprobat marți, în ședință ordinară, modificarea Regulamentului de funcționare întreținere și exploatare a imobilului Bazin de înot didactic – Baza sportivă, situat în municipiul Focșani, str.Aleea Stadionului nr.2. Modificările au survenit deoarece, de la data adoptării și până în prezent, în cursul desfășurării activității, au fost identificate anumite aspecte nereglementate sau insuficient reglementate în vechiul Regulament.
Astfel, potrivit modificărilor aduse regulamentului, parcarea autovehiculelor se va face conform marcajului, pe categorii de autovehicule (turisme, microbuze, autobuze). Este interzisă parcarea autovehiculelor în alte locuri și în alte poziții decât cele indicate de marcajele specifice. Pentru a beneficia de ședințele gratuite, copiii trebuie să prezinte următoarele documente: copie certificat de naştere /CI; adeverinţă medicală cu menţiunea „Apt pentru efort fizic moderat”, adeverință cu menţiunea „Apt pentru bazin” de la medicul specialist, la un interval de 90 zile. De asemenea, mai trebuie declaraţie persoană cu dizabilitate/ din partea părintelui/ reprezentantului legal/ însoțitor precum că a luat la cunoştinţă de Regulamentul bazinului, de normele de comportare, de interdicţiile şi obligaţiile. Persoanele încadrate în grad de handicap trebuie să prezinte certificatul de încadrare. Trebuie știut că orice tip de abonament este valabil 60 de zile de la data achitării contravalorii lui.
Bazin de înot didactic de la Focşani, construit în Cartierul Sud, a fost inaugurat, la sfârșitul lunii martie. Lucrările la acest obiectiv de investiţii au început în decembrie 2015, contractul de execuție fiind atribuit, în urma procedurilor de achiziție publică, antreprenorului general Asocierea SC Construcţii Erbaşu SA Bucureşti – SC Multinvest SRL Tîrgu Mureş.
La nivel național, Compania Națională de Investiții a mai finanțat în cadrul programului ”Bazine de Înot” încă 5 bazine olimpice de polo și înot la: Clubul sportiv al Armatei Steaua și Clubul Sportiv Dinamo din București, în Otopeni, Miercurea Ciuc și Brăila.
Obiectivul de investiții Bazin de înot didactic Focșani corespunde normelor impuse de federațiile române de natație şi polo. Bazinul se află în administrarea Consiliul Județean Vrancea și este dedicat desfășurării de activităţi sportive, didactice și educative. Serviciile oferite în cadrul Bazin de înot didactic sunt: desfășurarea de competiții sportive, pregătirea sportivă de performanță și desfășurarea de cursuri de inițiere (învățare a înotului), ore speciale pentru public în bazin (cu abonamente), ore de inițiere și pregătire pentru persoane cu dizabilități, ore de fitness acvatic (aqua-fitness).
Clădirea care adăposteşte bazinul este construită pe trei nivele, astfel: nivelul 1 – subsolul – destinat spațiilor tehnice; nivelul 2 – parterul – destinat holurilor de acces, garderobelor pentru spectatori, vestiarelor, anexelor (grupuri sanitare și dușuri, cabinet medical și punct de prim ajutor, sală pentru control antidoping). La acest nivel se află și sala cu cele două bazine (unul de competiţii şi unul de antrenamente). Nivelul 3 este destinat gradenelor și circulației spectatorilor, cu o capacitate de 400 de locuri. Sala bazinelor este prevăzută cu încălzire în pardoseală, faianță și gresie specială, care nu permit fixarea și dezvoltarea microorganismelor și bacteriilor, iar finisarea pardoselilor în această zonă s-a făcut cu material ceramic antiderapant. Bazinul include și o sală de tratare și filtrare a apei, pentru reglarea unui pH optim.
Bazinul de înot este construit pe un teren în suprafaţă de 13.601 metri pătraţi, care cuprinde clădirea propriu-zisă și o curte de acces, cu locuri de parcare. Suprafaţa desfăşurată a investiţiei este de 5.988 metri pătraţi, iar suprafaţa construită este de 3.380 metri pătraţi. În interior există un bazin pentru polo cu o suprafață de 833 de metri pătrați, cu o adâncime de 2.30 m și un bazin didactic de agrement de 312 metri pătrați, cu o adâncime variabilă, între 1.20 m și 1.80 m.
Această investiție a fost realizată ca urmare a solicitărilor și demersurilor realizate de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprişan, încă din anul 2004. Bazin de înot didactic din incinta Complexului Sportiv Focșani a fost și este o necesitate pentru cetățenii județului Vrancea, acesta putând deveni și un important centru de antrenament și competiții pentru sportivii care se pot pregăti la Focșani în condiții moderne, pentru marea performanță.