Bani alocați pentru demolarea blocului G2 din Bahne; locuințe modulare pentru persoanele evacuate

0
1640

Consilierii locali au aprobat alocarea fondurilor necesare pentru începerea procedurilor de demolare a blocului G2 din cartierul focșănean Bahne. În ultima ședință a Consiliului Local Focșani au fost alocați 50 mii lei pentru realizarea proiectului tehnic de demolare a blocului G2 din Bahne. Costul pentru realizarea proiectului a fost estimat la peste 45 mii lei, la care se adaugă costul tuturor avizelor necesare.

Banii au fost alocați după ce, în luna iulie, a fost adoptat proiectul de hotărâre privind demolarea blocului G2 din cartierul Bahne. Decizia de demolare luată de consilierii locali se bazează pe un raport de expertiză comandat de Primăria Focșani, care a prezentat cele două variante pentru clădirea G2. Conform raportului, administrația locală putea fie să investească în reabilitare, consolidare și recompartimentare, fie să demoleze vechea construcție și să se construiască un nou bloc.

Varianta reabilitării blocului G2 ar costa municipalitatea peste 3,5 milioane lei, iar cea a demolării și construirii unui bloc nou ar costa mai puțin, respectiv circa trei milioane lei. În plus, în varianta reabilitării blocului, locuințele din interior ar trebui recompartimentate cu cheltuieli mai mari. Un alt avantaj al demolării și construirii unui bloc nou este durata de viață a clădirii.

Cele două variante au fost deja prezentate de primarul Cristi Misăilă la o ședință de comisie cu consilierii locali, care au opinat că, ținând cont de aceste costuri, cea mai bună variantă este demolarea blocului G2. De asemenea, municipalitatea dorește să preia al doilea bloc din zonă, care se află în proprietatea unei cooperative și nu este folosit la acest moment. Blocul din spatele G2 se află pe un teren al primăriei și, în funcție de rezultatul unei expertize realizate, se poate negocia o variantă avantajoasă atât pentru administrația publică cât și pentru proprietar. De altfel, proprietarul clădirii nu ar fi interesat de bani, ci ar dori să devină proprietar pe alte terenuri din municipiu, unde sunt imobile ale cooperației. De reținut că proiectul municipalității este de a construi în zonă un complex de locuințe, fie printr-o investiție ANL, fie prin accesarea unui proiect finanțat din fonduri europene.

Reamintim că blocul G2 se află într-o stare dezastruoasă la acest moment. După ce municipalitatea a sistat contractul cu furnizorii de utilități din cauza datoriilor locatarilor, aceștia au distrus practic interiorul locuințelor. Au fost smulse chiar și ușile metalice, aruncate lângă bloc, cel mai probabil cu scopul de a fi vândute la fier vechi. Prin urmare, un bloc care a fost reabilitat complet la începutul anilor 2000, când oferea condiții mai bune decât în multe locuințe din municipiu, a ajuns o ruină! După 15 ani, locuințele au fost complet distruse de unii locatari, care au considerat că bugetul primăriei este sac fără fund și nu au făcut nimic pentru a avea grijă de ceea ce au primit gratuit.

 

Crucea Roșie, în ajutorul familiilor evacuate

 

În paralel cu acțiunile de evacuare, administrația locală a încheiat un parteneriat cu Societatea de Cruce Roșie, filiala Vrancea, pentru amplasarea unui număr de zece locuințe modulare în strada Tisa. În acest sens, consilierii locali au aprobat alocarea unei sume de patru mii lei pentru realizarea documentației de branșament electric, inclusiv avizele de racordare la rețeaua de electricitate pentru cele zece locuințe modulare. Terenul de pe strada Tisa a fost pus la dispoziție de către municipalitate după ce Societatea de Cruce Roșie a anunțat că vrea să vină în sprijinul familiilor din municipiu  aflate în dificultate, prin asigurarea unui număr de 10 locuințe modulare, în cadrul proiectului „Sub acoperișul Crucii Roșii”.

Reprezentanții Crucii Roșii au arătat că proiectul are ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației vulnerabile din comunitățile urbane marginalizate din Focșani, prin oferirea de locuințe modulare temporare, tip container, în regim de urgență. „Beneficiarii locuințelor pot fi persoane sau familii, selectate prin serviciile de specialitate ale Primăriei Focșani, care nu dețin o locuință în proprietate sau în chirie, au fost evacuate din blocurile de locuințe sociale ca urmare a nerespectării obligațiilor contractuale, precum și familii tinere aflate în căutarea unei forme de locuire temporară”, se arată în adresa trimisă de Societatea de Cruce Roșie, filiala Vrancea, administrației locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here