INTERVIURILE LUI MUSCALU. Răzvan Lucescu, PAOK Salonic: Închid televizorul când sunt meciuri din Liga I! Nu am ce să văd!

0
231

Proaspăt calificat cu grecii de la PAOK Salonic în play-off-ul Ligii Campionilor, antrenorul român Răzvan Lucescu nu a uitat de țara natală și a criticat în termeni duri fotbalul autohton, spunând că sunt multe interese, în care impresarii și președinții de club fac legea. Un alt motiv al atacului lui Răzvan Lucescu este lipsa din liga națională a cluburilor cu istorie. Lipsa investițiilor în centrele de copii și juniori este un alt motiv întemeiat. Răzvan Lucescu a eliminat cu PAOK Salonic pe Basel și Spartak Moscova, fiind la un pas de intra în grupele Ligii Campionilor, dubla cu Benfica Lisabona fiind decisivă în atingerea acestui obiectiv.

 

 

Felicitări pentru calificare! Cum a fost dubla cu Spartak Moscova?

Extrem de dificilă. La Salonic am revenit de la 0-2 și am câștigat cu 3-2. A fost un meci fantastic. Am trecut la agonie la extaz. Rușii au ratat și un penalty la scorul de 3-2 pentru noi, dar una peste alta, am meritat victoria. În retur, doar ghinionul a făcut să nu câștigăm. S-a terminat 0-0, ne-am calificat, dar trebuia să câștigăm la o diferență clară, dacă este să ne uităm la ocaziile de gol pe care le-am avut.

 

Este o performanță istorică pentru PAOK Salonic…

Așa este. Am un grup fantastic de jucători. Un patron care este mort după fotbal. Este viața lui. Așa și trebuie. Avem un buget de 35 de milioane  de euro, al treilea buget din Grecia, după AEK Atena și Olimpiakos. Ne batem de la egal cu toate echipele indiferent de valoarea lotului și a bugetului.

 

Urmează Benfica. Trece PAOK și de acest hop?

Benfica este favorită, dar îi vom studia pentru a putea contracara toate lucrurile pozitive pe care le au. Trebuie să le găsim slăbiciunile și să jucăm perfect pentru a putea ajunge în grupele Ligii Campionilor. Avem șansa noastră și vom încerca să profităm la maximum pentru a scrie istorie pentru PAOK și fotbalul din Grecia.

 

Ai timp să mai urmărești meciuri din campionatul românesc?

Trebuie să fii idiot să te mai uiți la multe din meciurile din Liga I. Este mediocru din toate punctele de vedere. Doar echipele care merg în cupele europene mai pot fi urmărite. În rest, este dezastru. Impresarii și președinții fac legea. Nu se joacă nimic. Dacă oamenii de afaceri nu se vor implica în sport și, implicit în fotbal, ne vom duce și mai mult în jos.

 

Concret…

Uitați-vă la echipele care sunt susținute de primării și cele finanțate din bani privați. Bugetele sunt aceleași sau mai mulți bani la cele de stat, dar performanțele sunt zero. Viitorul lui Hagi este clubul cu cele mai bune rezultate dacă ne uităm la buget și la performanțe. Banii se cheltuie cu simț de răspundere. Nu același lucru se poate spune că se întâmplă la cluburile finanțate exclusiv de primării. Mentalitatea este greșită. De la cei mici până la seniori.

 

Cât de mult lipsesc echipele cu istorie?

Enorm. Rapid, Petrolul, Steaua, Sportul Studențesc, Progresul, FC Brașov, FC Argeș și multe alte echipe cu palmares impresionant nu mai sunt în liga I. Când le vom revedea în liga națională, abia atunci vor apărea și banii și spectatorii și interesul fanilor și al televiziunilor va crește. Sunt convins de asta.

 

Ia PAOK titlul în acest sezon?

L-am luat și anul trecut. AEK Atena și Olimpiakos au făcut golănii mari și le-a fost teamă să joace cu noi. Și în acest campionat vom pleca de la minus 2 în clasament pentru că așa s-a stabilit de granzi. Să ne pună piedici. PAOK Salonic a fost cea mai bună echipă în sezonul trecut. Pe teren. Nu în afara lui. La comisii și la alte chestii. Trebuie să ne concentrăm mult pe Europa League sau Champions League și campionatul intern. Nu ne va fi ușor. Vom juca din trei în trei zile și este nevoie de toți jucătorii. Așa cum am făcut și sezonul trecut. Fiecare jucător trebuie să se simtă și chiar să fie important în echipă. Am făcut o adevărată familie la PAOK.

 

Antrenorii și copiii de la Prosport Focșani vor veni la PAOK Salonic !

 

După calificarea în fața lui Spartak Moscova, ai primit felicitări din România?

Normal. Primele felicitări le-am primit de la tatăl meu, Mircea Lucescu. A fost la meci. Dacă stau bine să mă gândesc, de câte ori a fost tata în tribună, echipele pe care le-am antrenat au avut doar rezultate pozitive. O să îl chem și la dubla cu Benfica Lisabona. M-am bucurat că am primit mesaje de încurajare înainte de meci, dar și de susținere și felicitări după meciul retur.

 

Au sunat și antrenori?

Da. Este frumos ce se întâmplă. M-am bucurat că m-ați sunat. Vă invit pe această cale să veniți la Salonic pentru a vedea organziarea acestui club. Are o academie puternică. Vă aștept să veniți cu colegii dumnevoastră și cu copiii.

 

Mulțumim pentru invitație…

Copiii reprezintă viitorul. Am un mare respect pentru antrenorii care lucrează la nivelul de inițiere și formare. Acolo este baza. Este nevoie de astfel de lucruri. Fotbalul românesc mi-a dat multe lucruri bune și trebuie să întorc înzecit. Îmi pare rău că fotbalul românesc nu trece printr-o perioadă fastă. Sper să își revină. Avem potențial, dar lipsesc oamenii de fotbal adevărați. Sunt foarte puțini. Și izolați. Nu sunt lăsați să se exprime.

 

Ai mai vorbit cu Ionuț Lupescu după înfrângerea de la FRF?

Puțin. Îmi pare rău că a pierdut. Pentru fotbalul românesc ar fi fost mult mai bine cu el președinte. Are experiență la nivel internațional, se pricepe la fotbal, are tot ce-i trebuie unui președinte de federație. Timpul va arăta dacă s-a greșit.

 

Ai fost atacat în acea campanie. S-a spus că ești un antrenor slab…

Minciuni și falsitate. Asta este adevărul în fotbalul românesc. Totul este exact invers. Oamenii care fac cinste fotbalului sunt făcuți golani. Pentru mine, ca antrenor și ca profesionist, echipa națională nu există!

 

Nu e prea mult spus? Ai fost antrenor al României…

Din păcate, echipa națională este folosită de absolut toată lumea implicată în interesul personal al fiecăruia. E folosită de impresari care vor să-și împingă jucătorii în lot, de conducători de cluburi care caută și ei să aibă fotbaliști convocați pentru ca astfel să le ridice cotele. S-a dus cu patriotismul. Nu-mi place să lucrez la echipa națională. Pentru că nu ești antrenor! Depinzi de ce se lucrează la cluburi, depinzi de psihologia fiecărui jucător, de nivelul la care evoluează fotbaliștii.

 

Mircea Lucescu…..

Îi datorez totul. Faptul că mi-a transmis pasiunea pentru fotbal, pentru că l-am văzut cum muncea, cât se pregătea, cât suflet punea în tot ceea ce făcea. Apoi, a ţinut foarte mult să fac şi şcoală, spunându-mi că, pe lângă diplomă, şcoala mă ajută să îmi antrenez creierul, să vad lucrurile diferit, să mă pregătesc pentru viaţă.

 

Cât de mult contează educația în sport?

Este esențială pentru a face sport de înaltă performanță. Tot vorbim despre echipe care joacă frumos, ne place să ne comparăm, să dăm exemple. La Barcelona, cei mai mulţi jucători provin din propria pepinieră a clubului. Filosofia lor e ca juniorii să primească o educaţie de viaţă corectă, la 13-14 ani, abia după aceea urmând pregătirea pentru a deveni fotbalişti valoroşi.

 

Răzvan Lucescu este în prezent antrenor al echipei PAOK Salonic.

În sezonul 2002-03, a fost vicepreședinte al Rapid București, contribuind la cucerirea titlului de campioni. Din iunie 2004, a fost antrenorul principal al clubului, cu care a ajuns în sferturi de finală ale Cupei UEFA în sezonul 2005-06. Este fiul lui Mircea Lucescu.

 

Performanțe

 

În sezonul 2002-03, a fost vicepreședinte al clubului Rapid București, având o contribuție importantă la cucerirea titlului de campioni in Divizia A .

În sezonul 2005-06, a cucerit Cupa României cu Rapid București și a dus echipa în sferturile de finală ale Cupei UEFA, unde a părăsit competiția în urma a 2 rezultate de egalitate, pierzând la numărul de goluri marcate în deplasare împotriva echipei Steaua București. Pentru această performanță a primit Medalia „Meritul Sportiv” – clasa a II-a cu o baretă, din partea președintelui României.

În sezonul 2006-2007, a cucerit pentru a doua oară consecutiv Cupa României cu Rapid București, după ce a câștigat cu 2-0 meciul cu Poli Timișoara în finala disputată chiar la Timișoara. Răzvan Lucescu a părăsit Rapidul ziua următoare disputării finalei Cupei României și s-a reîntors la FC Brașov, la 3 ani după ce mai fusese antrenorul acestei echipe. Pe 4 iunie 2011 a semnat un contract de patru ani cu Rapid București.

 

Laurențiu MUSCALU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here