O orcă în ”perioadă de doliu” și-a purtat puiul mort timp de 17 zile

0
67

O orcă îndurerată, supranumită Tahlequah, care şi-a cărat puiul mort timp de şaptesprezece zile în apele din apropiere de Puget Sound din vestul statului american Washington, a abandonat corpul acestuia după ce a parcurs astfel 1.600 de kilometri, informează Live Science.

Tahlequah a fost observată fără puiul ei, sâmbătă, în timp ce vâna un banc de somoni în Haro Strait, o cale navigabilă situată între arhipelagul Insulele San Juan, la nord de Seattle, şi Insula Vancouver din Canada. „Perioada sa de doliu s-a încheiat, iar comportamentul ei este acum remarcabil de zburdalnic”, se arată într-un mesaj publicat pe blogul Friday Harbor de Centrul pentru cercetarea balenelor cu sediul în Washington. Tahlequah (cunoscută şi sub numele J35) se pare că este într-o formă fizică bună şi nu prezintă semne de malnutriţie, a precizat instituţia.

Însă nu se cunoaşte nimic despre starea emoţională a mamiferului marin. Pierderea puiului „ar fi putut fi dificilă din punct de emoţional”, a subliniat pentru The Seattle Times Ken Balcomb, directorul fondator al Centrului. „Ea este bine şi pare să fi trecut peste perioada de doliu. Astăzi a fost prima zi în care am văzut-o. El nu mai este acolo”, a precizat Balcomb cu referire la puiul mort. Nu se ştie dacă Tahlequah a renunţat intenţionat să mai care trupul puiului sau dacă acesta s-a deteriorat şi s-a scufundat, notează The Seattle Times.

Povestea emoţionantă a orcii Tahlequah a făcut înconjorul lumii după ce oamenii de ştiinţă au observat-o împingând trupul lipsit de viaţă al puiului său, care a murit la scurt timp după ce s-a născut, la 24 iulie. La câteva ore după decesul puiului, un locuitor din Insulele San Juan a declarat că a văzut-o pe Tahlequah împreună cu alte şase exemplare de orcă adunate la gura unui golf şi formând un cerc strâns unit. „Pe măsură ce se lăsa întunericul le-am zărit adunate într-un fel de ritual sau ceremonie. Au rămas în jurul razei lunii, chiar şi când aceasta se muta”, a declarat martorul conform blogului Centrului.

Pierderea unui nou-născut este un eveniment tragic, trist şi frecvent, notează Live Science. Niciunul dintre puii născuţi de orcile din grupurile monitorizate din zonă nu a supravieţuit în ultimii trei ani, se precizează pe blog. Ca urmare, această populaţie este ameninţată cu dispariţia, conform Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA). În anul 1995, populaţia de balene ucigaşe din regiune număra 98 de exemplare, însă în prezent mai trăiesc doar 75.

Potrivit cercetătorilor, exemplarele de orcă obişnuiesc să prezinte semne de suferinţă. În urma accidentului de pe platforma petrolieră Deepwater Horizon din aprilie 2010, mai mulţi delfini cu bot gros au fost observaţi cărându-şi puii morţi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here