Avansul pestei porcine africane în comunele din Brăila și Galați nu îi sperie pe sătenii din Nănești și Măicănești. Oamenii nu bagă de seamă nici prezența filtrelor de poliție și DSVSA care verifică fiecare transport care intră în județ prin cele două puncte. Reacțiile oamenilor cu care am discutat sunt împărțite, unii acceptă că este un pericol și își iau măsuri de precauție pentru ca pierderile să fie cât mai mici, alții cred în teoria unei conspirații a comercianților de carne care vor să aducă marfă din import. Cele mai aprinse discuții se poartă la barurile de pe marginea drumului național. Unul dintre săteni ne spune că deja a discutat cu veterinarul ca să îi pună crotaliu la porc, astfel încât să primească despăgubiri dacă virusul ajunge în comună și vor trebui sacrificate animalele. Însă până atunci trăiește cu speranța că nu se va întâmpla nimic și va putea sacrifica animalele la Crăciun. „Îmi este frică puțin, am patru purcei mici și unul mare, dar nu avem ce să facem. Dacă ajunge și la noi, asta este. Am înțeles că nu ne dau despăgubiri decât dacă avem crotalii și am vorbit cu veterinarul, animalele sunt în evidență dar trebuie să pun crotalii. Nu ne grăbim să tăiem animalele dacă nu s-a întâmplat nimic până acum”, spune bărbatul.
La un alt bar sunt alte discuții. Unii întreabă cum de a ajuns virusul ăsta, dintr-o dată în țară, alții bravează și amenință să sacrifice animalele la primul semnal că a fost descoperit un focar de pestă porcină africană în Vrancea. Însă nimeni nu crede că acest virus este un pericol atât de mare. „Dacă aud că vine și a ajuns în Vrancea, l-am tăiat. Mă scol dimineața la cinci, l-am tăiat și pun la congelator. La mine nu are cum să ajungă. Cresc porci de 50 de ani și nu am avut probleme. Aici e o măgărie de sus. Nu se poate. A mai fost acum câțiva ani cu păsările, gripa aviară. La mine nu a murit niciun pui. În sat au mai murit, dar la mine nu a fost nimic. Eu le pun zilnic apă cu albastru de metil. La porci fac de două ori pe an tratament, curățenie”, spune bărbatul. Chiar și așa, omul nu crede că virusul este real. „Mai dă-l în (…) de virus. E propagandă ca să vândă carnea lor de import”, adaugă bărbatul, care suspectează interese și din partea fabricanților de dezinfectanți.
Am discutat și cu o femeie care susținea acțiunile autorităților veterinare, motivate de protecția gospodăriilor din țară. „Sunt acțiuni care trebuie făcute pentru că avem copii, nepoți. Trebuie să înțelegem cu toții că trebuie făcute analize, să nu se răspândească în toată țara. Deja sunt microbi, păsări aruncate, mortăciuni. În comună avem trei bălți și sunt numai microbi peste tot. Ar trebui groapă comună, să are. Oamenii trebuie să înțeleagă că ne apărăm sănătatea copiilor”, ne-a spus femeia.
Virusul rămâne doi ani în carnea congelată
Virusul pestei porcine africane este considerat cea mai periculoasă boală la porc, mortalitatea porcilor fiind de 100%. Autoritățile sanitar veterinar atrag atenția că pentru acest virus nu există vaccin iar porcul contaminat moare sigur. Conform specialiștilor, cea mai sigură metodă pentru ca epidemia să nu se răspândească este sacrificarea tuturor animalelor din focare. Chiar dacă mai sunt unii care consideră că prin congelare se distruge virusul, de fapt nu fac decât să îl păstreze. Specialiștii avertizează că virusul rezistă 6-10 zile în fecale de porc, 10 săptămâni în cadavre, 3-6 luni în carnea sărată și afumată, 6-12 luni în corpul căpușelor din genul Ornithodoros, 18 luni în sânge la temperatura de 4°C, 6 ani în sângele congelat și peste doi ani în carnea congelată. Virusul este inactivat doar la temperatură de peste 80°C.
Reamintim că țăranii care au porci în gospodării sunt sfătuiți de veterinari ca, la prima suspiciune că animalele sunt bolnave de pestă porcină africană, să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau DSVSA Vrancea. Toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, conform legislației în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiți de stat, la prețul de piață al animalelor. Pesta Porcină Africană este o boală mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc, neexistând vaccin, singura cale de a evita riscul de îmbolnăvire fiind respectarea unor măsuri de biosecuritate.
Sfaturi de la veterinari pentru crescătorii de porci
Pentru a vă proteja porcii de această boală, respectați următoarele sfaturi:
-nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
-creșteți porcii doar în spații îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;
-nu hrăniți animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
-nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație;
-nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
-nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.
Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană
Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
-moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
-temperatură foarte ridicată (40,5 – 42° C) și stare febrilă;
-roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;
-lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers;
-vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.