GALERIE FOTO: Începe VÂNĂTOAREA MISTREȚILOR pentru a bloca pesta porcină

0
1614

Gestionarii fondurilor de vânătoare din Vrancea au început acțiunile de recoltare a mistreților în cadrul acțiunilor preventive dispuse de autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei de pestă porcină africană. Aproape 1500 de mistreți trebuie vânați în următoarele luni, un număr dublu decât cota de recoltare de anul trecut. Vânarea mistreților trebuie realizată cât mai rapid dar vânătorii reclamă mai multe probleme.          Nemulțumirile vânătorilor au fost prezentate, ieri, la întâlnirea organizată la Prefectură cu gestionarii fondurilor de vânătoare, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai celorlalte instituții implicate în acțiunile de prevenire a  epidemiei de pestă porcină africană. Discuțiile au vizat măsurile preventive care să împiedice răspândirea epidemiei de pestă porcină africană. Vânătorii au arătat că sunt mai multe probleme, precum stabilirea spațiilor unde trebui aduși porcii mistreți pentru o perioadă de 48 de ore, adică perioada în care se fac analizele de medici pentru a stabili dacă mistreții sunt bolnavi sau nu.

O altă problemă ridicată de vânători a fost cea a cheltuielilor care sunt făcute și care ar trebui decontate. S-a precizat încă o dată că vânătoarea nu se face la goană, doar la pândă, pentru a preveni migrarea mistreților în alte zone. Animalele trebuie recoltate într-o perioadă scurtă de timp, maxim 90 de zile. Directorul Direcției Silvice, Lucian Zamfir, ne-a spus că acțiunea a început deja pe fondurile de vânătoare administrate de silvicultorii de stat. Noi am început deja recoltarea în fondurile de vânătoare pe care le gestionăm. Urmează ca să stabilim planul de măsuri care trebuie realizat în această perioadă”, a spus directorul Direcției Silvice.

Următoarea ședință a autorităților este cu primarii localităților din județ, pentru a prezenta măsurile care trebuie luate la nivelul fiecărei comune. Ședința va avea loc la începutul săptămânii viitoare și vor fi discutate aspecte referitoare la  creșterea porcilor în gospodării individuale sau la stânile de pe raza comunelor, achiziția dezinfectanților.

Reamintim că țăranii care au porci în gospodării sunt sfătuiți de veterinari ca, la prima suspiciune că animalele sunt bolnave de pestă porcină africană, să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau DSVSA Vrancea. Toate animalele suspecte trebuie ucise și neutralizate, conform legislației în vigoare, iar proprietarii, ai căror porci sunt identificați în Sistemul Național de Înregistrare și Identificare a Animalelor, vor fi despăgubiți de stat, la prețul de piață al animalelor. Pesta Porcină Africană este o boală mortală pentru porcii care se îmbolnăvesc, neexistând vaccin, singura cale de a evita riscul de îmbolnăvire fiind respectarea unor măsuri de biosecuritate.

Sfaturi de la veterinari pentru crescătorii de porci

Pentru a vă proteja porcii de această boală, respectați următoarele sfaturi:

-nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii, cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;

-creșteți porcii doar în spații îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;

-nu hrăniți animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;

-nu scoateți scroafele sau vierii din exploatație, în scopul montei cu animale din altă exploatație;

-nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

-nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite și altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:

-moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;

-temperatură foarte ridicată (40,5 – 42° C) și stare febrilă;

-roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului;

-lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers;

-vomitări, diaree (uneori cu sânge) și urdori la ochi.

 

Sursa foto galerie: Facebook/Institutia Prefectului Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here