Militarii garnizoanei Focşani, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, au celebrat, duminică, „Ziua Imnului Naţional”, prin organizarea unei ceremonii militare şi religioase la Mausoleul Eroilor din Mărășești.
Astfel, duminică, 29 iulie, începând cu ora 18:00, la Mausoleul Eroilor din Mărășești, s-a desfăşurat ceremonia dedicată „Zilei Imnului Naţional” al României, în cadrul căreia preotul garnizoanei a oficiat serviciul religios, reprezentanţii instituţiilor participante au evocat semnificaţia zilei, iar muzica militară şi întreaga asistenţă au interpretat imnul naţional. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare a garnizoanei.
La ceremonie au participat reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale, ai instituţiilor civile, militare şi religioase din garnizoană, precum şi cadre militare active, în rezervă, retragere şi veterani de război.
„Ziua Imnului Național reprezintă sărbătoarea în care celebrăm însemne ale identității noastre naționale, pentru că la intonarea imnului „Deșteaptă-te române!”, inima fiecărui român tresare de emoție și mândrie. Mă simt onorat să fiu mandatat de președintele Consiliului Județean Vrancea, domnul Marian Oprișan, pentru a vă transmite mesajul domniei sale, cu prilejul acestei zile importante pentru noi toți, românii. Imnul național este unul dintre cele mai importante simboluri ale românilor, alături de stema și de drapelul național. Versurile imnului sunt pline de semnificaţii profunde și trezesc în fiecare dintre noi sentimentul de patriotism. Astăzi, mai mult ca oricând, vă îndemn să dăm ce este cuvenit imnului național al României, cu dragoste, respect și onoare. Să intonăm cu mândrie și respect imnul de stat al României!”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Dănuț Cristian, din partea președintelui Marian Oprișan.
Deși ploaia s-a încăpățânat să-i ude până la piele pe militarii, jandarmii și pompierii care au alcătuit plutonul de defilare, aceștia au răbdat neclintiți și au intonat imnul național, împreună cu membrii Corului Cantus, apoi au defilat în acordurile fanfarei.
Prefectul județului Vrancea, Sorin Hornea, a prezentat mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan.
„Fiecare simbol ce defineşte România ca stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil, poartă în el istoria şi zbuciumul acestui popor. În trecut, sub forma unui cântec foarte îndrăgit de români, actualul nostru imn a fost martorul unor momente esenţiale ale evoluţiei acestei naţiuni şi a dat speranţă multor generaţii, încercate de provocările istoriei. În prezent, imnul are darul de a amplifica, în sufletele fiecăruia dintre noi, mândria de a fi român. În viitor, imnul va reprezenta garanţia pe care o vor avea copiii noştri pentru păstrarea identităţii naţionale şi a valorilor tradiţionale care creionează portretul acestui popor. Să ne amintim, mai ales acum, în anul Centenarului Marii Uniri, că simbolurile acestei ţări, cele cu care fiecare dintre noi se identifică, îndeamnă la unitate şi solidaritate. „Deşteaptă-te, române!” a trecut proba timpului prin puterea mesajului şi prin capacitatea de a mobiliza oamenii în jurul unui crez comun, patriotic. Indiferent dacă trăim în ţară sau în străinătate, indiferent de opiniile efemere pe care le impărtăşim la un moment dat, imnul naţional ne reprezintă pe toţi! Trăind în spiritul versurilor sale, suntem o forţă naţională de necontestat care, în succesiunea firească a lucrurilor, lasă moştenire generaţiilor de mâine un legământ sacru. Asemenea fiecăruia, îmi doresc un viitor mai bun pentru copiii noştri, un parcurs european pentru români şi stabilitate pentru România. Angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne le transmit, şi cu această ocazie, întregul meu respect pentru cariera aleasă, în slujba oamenilor şi a acestei ţări.
La mulți ani, dragi români! Fie ca imnul nostru naţional să dăinuie peste timp şi să ne ţină uniţi în cuget şi simţiri”, a fost mesajul transmis de prefectul județului Vrancea, Sorin Hornea, din partea ministrului Carmen Dan.
Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie. Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe. El a înlocuit, după revoluția din decembrie 1989, imnul comunist „Trei culori”. Publicate în numărul 25 din 21 iunie 1848 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură”, sub titlul „Răsunet”, versurile imnului „Deşteaptă-te, române!” sunt compuse de poetul Andrei Mureşanu (1816-1863), în contextul Revoluţiei de la 1848.