INTERVIURILE LUI MUSCALU. Cosmin Contra: putem să câştigăm meciuri şi să ne calificăm la Campionatul European

1
160

Antrenorul echipei naționale a României, Cosmin Contra, își aduce aminte cu plăcere de perioada petrecută la unul dintre cele mai mari cluburi de fotbal ale lumii, AC Milan. Contra a jucat la AC Milan alături de monștri sacri ai fotbalului mondial: Paolo Maldini, Demetrio Albertini, Alessandro Costacurta, Andrey Shevcenko, Pipo Inzaghi, Gattuso, Pirlo, Rui Costa, Redondo sau Marco Simone. Fatih Therim și Carlo Ancelotti au fost antrenorii lui Contra la AC Milan.

Cum a fost perioada de la AC Milan?

Extraordinară. Experiență pe care nu o poți uita niciodată. AC Milan este un club imens la care orice jucător din lume și-ar dori să joace. La acea vreme a fost un vis îndeplinit. Silvio Berlusconi era patronul echipei. Fatih Therim și, mai apoi, Carlo Ancelloti mi-au fost antrenori.

Ce jucători erau la AC Milan în acea vreme?

Un vestiar plin cu jucători de mare valoare. Adevărați monștri sacri ai fotbalului mondial. Începând cu Paolo Maldini și încheind cu Pipo Inzaghi sau Marco Simone, sunt doar câteva nume din pleiada de internaționali cu care am jucat. De la Maldini am învățat cu adevărat ce înseamnă sacrificul în fotbal și ce înseamnă să fii profesionist desăvârșit.

Antrenorul Fatih Therim cum era?

Aveam o relaţie foarte bună cu Fatih Terim. Am jucat foarte bine și mi-a dat încredere. Am jucat 29 de meciuri și am marcat 3 goluri. Pentru un fundaș de bandă dreapta este foarte bine.

Unul dintre cele trei goluri marcate de tine pentru AC Milan a fost înscris în marele derby cu Inter. Cum a fost?

Am înțeles că acel gol este și acum cel mai frunmos din istoria derby-urilor cu Inter Milano. Am câștigat cu scorul de 4-2. Am dat un gol fabulos, cu stângul, la vinclu, dar am dat și o pasă de gol la golul de 2-2. Aveam o echipă de adevărați campioni. AC Milan și Atletico Madrid sunt cele două echipe mari din cariera mea de jucător. Înaintea transferului la AC Milan, am prins un sezon excelent la Alaves. Finală de Cupa UEFA pierdută, dramatic, cu scorul de 5-4, în fața lui Liverpool. Au fost ani frumoși, cu performanțe deosebite.

Deportivo Alaves, AC Milan, Atletico, Getafe, West Brom. Ai 73 de selecții în naționala României. Se putea mai mult?

Tot timpul se poate mai bine, dar eu spun că am avut o carieră frumoasă ca jucător. Acum mă dedic antrenoratului. Am pornit pe un drum şi trebuie să continuăm pe el indiferent de obstacolele care sunt pe parcurs. Iar eu cred că mesajul a fost bine primit de jucătorii pe care i-am selecționat.

Ești mulțumit de ce ai făcut la națională până în acest moment?

Ce vă pot spune este că nu cred că jocul naţionalei a fost aşa de rău încât să ne facem griji. Am avut meciuri cu echipe puternice şi de multe ori România a jucat ofensiv şi un fotbal plăcut. Jocul echipei naţionale nu este foarte slab, dar nici foarte bun. Eu cred că România are un joc bun spre foarte bun prin care putem să câştigăm meciuri şi să ne calificăm la Campionatul European. Eu sunt realist şi din punctul meu de vedere echipa naţională se află pe un drum ascendent, un drum bun.

În luna septembrie va debuta Liga Națiunilor. Care este obiectivul?

Sperăm să câştigăm fiecare meci, să avem un joc mai consistent şi să ne prezentăm cât mai bine în Liga Naţiunilor. Există un unsprezece clar, prin meciurile amicale pe care le-am avut, am vrut să îmi fac o idee clară despre ceea ce voi face la ora începerii Ligii Naţiunilor. Eu în mare parte am în cap cum voi începe meciul cu Muntenegru, partida de debut.

Cum te împaci cu criticile jurnaliștilor?

Sunt deranjat doar atunci când simt că sunt nefondate și răutăcioase. Pe jucătorii tineri care greşesc, trebuie să îi încurajăm, nu să-i demoralizăm. De când am venit eu la naţională am văzut că nu se respectă rezultatele acestor băieţi. Dacă înainte echipa naţională nu câştiga se spunea că jucătorii nu au valoare, iar acum când câştigă se spune că adversarii nu au valoare, că sunt graşi, că sunt de la echipa a doua sau rezerve. Nu se ia în considerare că am debutat 12 jucători sau că la meciul cu Chile am avut o medie de vârstă de 25 de ani.

Crezi că nu suntem realiști?

Nu. Eu cred că trebuie să fim mai realişti, şi atunci când câştigă meciurile să nu li se ia din merite. Pentru că eu simt că se ia din meritul acestor victorii. Şi atunci nu construim, ci distrugem. Eu sunt obişnuit cu criticile constructive. Trebuie să avem şi o bază la aceste critici. Din punctul meu de vedere nu se analizează corect ce s-a întâmplat la echipa naţională de când sunt eu.

Ianis Hagi…

Este în atenția noastră. Secunzii mei îl urmăresc pas cu pas la fiecare meci.

Ce a adus nou la naționala României, Cosmin Contra?

Este mult spus că am adus ceva nou. Cei pe care i-am selecționat au înţeles că trebuie să schimbe mentalitatea când vin la naţională, să fie conştienţi că reprezintă oameni care au nevoie de victorii, de un meci bun al naţionalei. Sper să continuăm pe acest drum pentru că este cel care ne va duce la Campionatul European.

Ne putem bate de la egal la egal cu orice adversar?

Trebuie să avem această mentalitate. Altfel vom pierde toate meciurile. Nu ştiu dacă adversarii se pliază pe stilul nostru, nu voiam adversari mai slabi. Eu am nevoie să avem adversari care ne pun în dificultate, pentru că atât Muntenegru, cât şi Serbia ne vor pune în dificultate la Liga Naţiunilor. Vor fi echipe puternice şi trebuie să ne obişnuim cu astfel de adversari, fiind conştienţi că putem să ne batem de la egal la egal cu ei.

Este Serbia favorită doar pentru faptul că a fost la Mondialele din acest an din Rusia?

Este clar că favorită e Serbia. Apoi am picat iar cu Muntenegru, am demonstrat la Cluj că putem să-i batem, Lituania este periculoasă, dar am avut rezultate cu ei. Este o grupă puternică, foarte grea, dar cu încredere putem să o câştigăm. Avem un handicap că primul meci acasă îl jucăm fără spectatori, dar avem timp să ne pregătim, trebuie să fim puternici şi sper ca jucătorii români din străinătate să înceapă să joace şi să vină cu încredere la naţională

Ce înseamnă naționala României pentru Cosmin Contra?

Totul. A fi antrenor la echipa națională a unei țări reprezintă un vis împlinit, mai ales când este vorba de echipa țării tale. Am venit să muncesc. Am acceptat această provocare pentru că mă cunosc ca persoană şi ştiu că îmi plac provocările. Am încredere în mine, în staff-ul meu, am încredere în jucători, de aceea am şi venit. Cred că avem o echipă bună, cu jucători valoroși, care pot să își îndeplinească obiectivele.

Cosmin Contra a participat la două Campionate Europene cu naționala României !

Cosmin Contra s-a născut la Timișoara și și-a început cariera de profesionist la clubul Politehnica Timișoara. Primul meci din Liga 1 pe care l-a disputat a fost cel dintre Politehnica Timișoara și FC UTA Arad, la 26 februarie 1994, încheiat cu victoria gazdelor, scor 1 — 0.

Din ianuarie 1996, a jucat pentru clubul bucureștean Dinamo. După trei sezoane disputate sub culorile alb-roșu, s-a transferat, în 1999, la clubul spaniol Deportivo Alaves. Aici și-a consolidat reputația de excelent fundaș dreapta, ajutându-și echipa să acceadă în finala Cupei UEFA din sezonul competițional 2000-2001.

Echipa fundașului român a pierdut însă disputa cu englezii de la FC Liverpool, după un meci dramatic, decis prin autogolul lui Delfi Geli. Evoluția din teren a lui Cosmin Contra pe parcursul amintitului sezon i-a adus o nominalizare din partea UEFA pentru Echipa anului. Tot în 2001, Cosmin Contra a fost considerat Jucătorul român al anului.

În vara lui 2001, fotbalistul român a început să joace pentru A.C. Milan, unde a evoluat în intervalul 2001-2002.

În septembrie 2002, a devenit jucătorul unui alt club important la nivel european și nu numai, Atletico de Madrid. Aici a jucat în sezoanele 2002-2003 și 2003-2004, deși în cel de-al doilea a avut relativ puține apariții pe teren, din cauza unei accidentări la gleznă.

Din august 2004, a fost împrumutat la englezii de la West Bromwich Albion. În intervalul 2004-2005, a jucat în cinci meciuri pentru aceștia. Pentru o scurtă perioadă, până în 2005, s-a întors la FCU Poli Timișoara.

Au urmat cinci sezoane disputate în tricoul celor de la Getafe CF, unde a fost titular între anii 2005 și 2010. Memorabilă a rămas prestația sa din sferturile de finală a Cupei UEFA, sezonul 2007-2008, când Getafe a primit replica nemților de la FC Bayern Munchen. Echipa din care făcea parte Cosmin Contra a pierdut calificarea, deși scorul total a fost unul de egalitate, 4-4. Cosmin Contra își dovedise tăria de caracter și profesionalismul și în meciul jucat în compania grecilor de la AEK Atena, în cadrul aceleiași competiții, unde a reușit să joace și să și înscrie în ciuda faptului că tatăl său încetase din viață cu puțin timp înainte de fluierul de start al meciului.

Cu Getafe a ajuns de două ori în finala Cupei Regelui, în sezoanele 2006-2007 și 2007-2008, fiind învinsă de FC Sevilla, respectiv FC Valencia. În septembrie 2006, Cosmin Contra a devenit cetățean spaniol naturalizat.

Și-a încheiat cariera de fotbalist la clubul care l-a lansat, FC Timișoara, unde a jucat până în 2010. Meciul său de retragere a fost Unirea Urziceni — FC Timișoara, din 13 noiembrie 2010, încheiat la egalitate, 1—1.

În total, în Liga 1, Cosmin Contra a jucat în 159 de meciuri și a înscris de 12 ori; în Primera Division — 178 meciuri și 8 goluri; în Seria A — 29 de meciuri și 3 goluri.

La echipa națională de fotbal a României, Cosmin Contra a jucat în 73 de meciuri, reușind 7 goluri. A participat la Campionatele Europene din 2000 și 2008.

Meciul de debut în echipa tricolorilor a avut loc la 24 aprilie 1996, în compania Georgiei, meciul fiind câștigat de români cu 5—0. Ultimul său meci ca jucător al României a fost contra Albaniei, în septembrie 2010, meciul contând pentru calificarea la EURO 2012. A înscris contra Georgiei, de două ori contra Sloveniei și de patru ori contra selecționatei din Luxemburg.

Cosmin Contra și-a început cariera de antrenor în septembrie 2010, tot la Timișoara, debutând cu o victorie în dauna celor de la Sportul Studențesc București. A plecat de la echipă după 11 meciuri, fără să piardă nici măcar unul din ele. Palmaresul său de antrenor al Politehnicii Timișoara constă în șase vict Contra, antrenorul FC Timișoara în timpul meciului contra Unirii Urziceni, scor 1-1, din etapa a 15-a a Ligii I la fotbal. 13 noiembrie 2010

În iulie 2012, s-a întors în Spania, unde a preluat conducerea tehnică a echipei CF Fuenlabrada, din divizia secundă. În octombrie 2012, a devenit antrenor principal al echipei Petrolul Ploiești, după plecarea lui Mircea Rednic. În primul sezon disputat de ”lupii galbeni” cu Cosmin Contra pe banca tehnică, adică 2012-2013, aceștia au câștigat Cupa României și au terminat campionatul pe locul al treilea, reușind astfel prima calificare în preliminariile Europa League după 18 ani.

La 10 martie 2014, antrenorul român a revenit la Getafe, aflată într-o situație delicată, la un punct de retrogradare. A părăsit clubul de lângă Madrid la 10 martie 2014, cu o victorie cu 2-1 contra celor de la Rayo Vallecano. Din 18 decembrie 2014, este antrenorul chinezilor de la Guangzhou R&F FC, înlocuindu-l pe suedezul Sven-Goran Eriksson.

1 COMENTARIU

  1. fl .muscalu mai faceti interviuri si cu mari sportivi din alte sporturi .atletism ,box ,canotaj ,caiac ,lupte ,rugby ,tir ,volei ,handbal ,hochei ,avem mari personalitati sportive care au de spus ceva .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here