Cadrele didactice care au obținut cel puțin nota 7 la examenul de Titularizare, organizat la începutul lunii iulie a.c., au participat, ieri, la prima ședință de repartizare pe posturi. La nivelul județului Vrancea au fost puține catedre titularizabile, iar la multe specializări nu au fost candidați. Potrivit inspectorului școlar Mihail Fîsan, au fost posturi la chimie, artă vocală sau antrenori sportivi, nu însă și candidați. La limba română și istorie situația este diferită: au fost candidați, nu și posturi.
„Felicitări tuturor candidaților care au luat peste 7 la examenul de Titularizare. Am propus repartizarea pe discipline, în ordine alfabetică, acolo unde avem posturi și evident și candidați. Sunt situații în care avem posturi și nu avem candidați, vezi chimie, vezi artă vocală, educație fizică și sport specializată pentru antrenori. La alte discipline, istorie, română, religie, avem candidați cu note peste 7, dar nu avem posturi titularizabile. Astăzi (ieri-n.r.), activitatea se desfășoară conform articolului 53 alin. 9 din metodologie. Punctez: în cazul mediilor de repartizare egale, obținute la concurs, se aplică prevederile articolului 53, alineat 13-14 și anume: prima prioritate o au candidații cuprinși în programele recunoscute de MEN, dar nu este cazul în județul Vrancea. Apoi, candidații cu domiciliul în localitatea unde se află postul, candidații care au grade didactice, respectiv gradul I, gradul II, definitivat, după care urmează media de departajare, acea medie pe care ați înscris-o în fișa de înscriere și, respectiv, dacă vom ajunge la ultima situație, cei cu media de la licență. Fiecare candidat care va obține un post va trebui să semneze în procesul verbal pe care îl redactează doamna inspector Chirtoc și în procesul verbal pe care îl întocmește doamna inspector Neacșu Cornelia. Trebuie să aveți asupra dumneavoastră buletinul, pașaportul, iar în cazul unui candidat care din anumire motive nu este în sală, dar prin procură notarială a desemnat o persoană, vine persoana respectivă atât cu procura, pe care o lasă aici, cât și cu buletinul său. Astăzi (ieri-n.r.) repartizăm candidații care au obținut peste 7 atât la inspecția la clasă proba practică cât și la lucrarea scrisă“, a spus inspectorul școlar.
Potrivit acestuia, de astăzi, cei care s-au titularizat se pot prezenta la Inspectoratul Școlar pentru a-și lua deciziile. „În ziua de 26 iulie, începând cu ora 12.00, puteți veni după decizie. Aveți obligația să vă prezentați în termen de trei zile la unitățile școlare, pentru ca până la 31 august 2019 conducerea unității să încheie contracte cu dumneavoastră. Cei care au definitivatul vor încheia contracte pe perioadă nedeterminată și devin titulari începând cu 1 septembrie 2018, cei care nu au definitivatul încheie contract pe perioadă determinată, urmând ca în momentul în care au luat definitivatul să își schimbe contractul din perioadă determinată în perioadă nedeterminată și ulterior decizia de repartizare“, a adăugat inspectorul Fîsan. „Câteva noutăți importante au apărut în metodologie. Cei care iau astăzi (ieri-n.r.), sau în ședința de mâine (astăzi-n.r.), ori în 21 august, în 22 august un post și vor a doua zi să renunțe la el și să ia un alt post, în momentul în care au renunțat pot lua un alt post doar în ultima ședință de repartizare, adică înainte de plata cu ora. Anul trecut noi am întâmpinat mari greutăți, ne-am dus cu ședințe până la ora 10.00 pentru că dimineața lua un post, iar a doua zi renunța și lua altul“, a adăugat inspectorul școlar Mihail Fîsan.
Inspectorul școlar general adjunct Aurel Șelaru le-a urat noilor titulari din învățământ sănătate și putere de muncă. „Îmi doresc de la dumneavoastră să ne comportăm ca și cadre didactice, suntem la o ședință publică, în fața unei comisii. Vreau transparență și deschidere. Ne dorim ca lucrurile să fie la vedere, să nu fie interpretări. Candidaților care obțin un post astăzi (ieri-n.r.) le doresc sănătate, putere de muncă și să reprezinte cu demnitate învățământul din Vrancea“, a spus acesta.
Catedre fără candidați
În ședința de ieri au fost 43 de catedre titularizabile, dar s-au titularizat 9 profesori pe perioadă nedeterminată și 11 pe perioadă determinată. Clubul Sportiv Școlar Focșani a avut patru catedre disponibile, dar niciuna nu a fost ocupată, iar Liceul de Artă a avut 3 catedre, specializarea artă vocală – inițiere, care, de asemenea, nu au fost ocupate. Nici cele 10 catedre la instrument la alegere nu au fost ocupate.
La geografie catedra titularizabilă a fost obținută de directoarea adjunctă de la Liceul Teoretic Odobești, deja titularizată, fapt care a nemulțumit-o pe profesoara cu media următoare. Aceasta din urmă a susținut că nu ar fi tocmai corect, dar a fost lămurită în cele din urmă de reprezentanții ISJ că a sa colegă are voie să opteze pentru catedra de geografie de la Colegiul Unirea, dat fiind că metodologia aplicată în ședința de ieri preciza că pot fi repartizate, în ordinea mediilor, persoanele care au luat peste 7 la examenul de Titularizare din acest an.
La matematifcă, pe un singur post au fost doi candidați. Conform metodologiei, catedra i-ar fi revenit celui care avea definitivatul, dat fiind că ambii aveau aceeași medie. Cum candidatul cu definitivat a susținut examenul abia în sesiunea de săptămâna trecută, acesta nu a fost luat în considerare, potrivit recomandărilor făcute în direct de reprezentanții Ministerului Educației Naționale. Prin urmare, departajarea s-a făcut în baza mediei de la licență, devenind titular celălalt profesor, care nu susținuse definitivatul.
La educatoare au fost 5 posturi la Slobozia Bradului și unul la Adjud, toate fiind ocupate. Viitoarele educatoare de la Slobozia Bradului vor participa, la începutul lunii august, la activitățile de amenajare a sălilor de clasă, invitația fiindu-le făcută de inspectorul de specialitate Amalia Chirtoc.
De asemenea, a fost vacant și un post de profesor de regilie penticostală, dar nu au fost candidați.
Repartizările continuă astăzi și mâine
Astăzi, între orele 9.00-11.00, are loc „repartizarea candidaţilor cu statut de cadre didactice titulare în învăţământul preuniversitar anterior înscrierii la concurs, care au obţinut media de repartizare minimum 7 (şapte), având cel puțin nota 7 (şapte) la scris, dar și cel puțin nota 7 (şapte) la proba practică sau inspecţia specială la clasă în profilul postului, conform art. 53 alin. (8) din Metodologie, pe posturi didactice/catedre vacante, indiferent de viabilitatea acestora, la nivelul județului în care au susținut proba practică sau inspecţia specială la clasă în profilul postului, indiferent de judeţul în care au susținut proba scrisă, ierarhizați pe o listă unică, în ordinea descrescătoare a mediilor de repartizare, cu păstrarea statutului de cadru didactic titular“, iar mâine între orele 9.00-13.00 „repartizarea candidaţilor cu statut de cadre didactice titulare în învăţământul preuniversitar care au depus dosar de pretransfer prin schimb de posturi de posturi între persoane sau schimb de posturi de posturi între unități de învățământ și au primit acorduri de la unitățile de învățământ“. Ambele ședințe au loc în sala mare de ședințe a Inspectoratului Școlar.
„La geografie catedra titularizabilă a fost obținută de o profesoară din județul Buzău, deja titularizată…dat fiind că metodologia aplicată în ședința de ieri ”
Doamna titulara nu trebuia repartizata in sedinta din 25 iulie chiar daca a participat la concurs, pentru ca titularii care au participat la concurs sunt repartizati pe 26 iulie asa cum arata calendarul anexat la metodologia de mobilitate in vigoare la 8) o).
Daca data ar schimbat soarta postului sugerez ca cei pagubiti sa ii dea in judecata pe cei care nu au fost „atenti” pentru ca numai asa se poate schimba ceva.