Ediția: Luni 30 Decembrie 2024. Nr 6787
Ediția: Luni 30 Decembrie 2024. Nr 6787

VIDEO și GALERIE FOTO: Lucrările la proiectul Vranceaqua II au început; aducțiune zonală a apei în 8 comune

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a participat ieri la inaugurarea lucrărilor la primul contract din proiectul Vranceaqua, etapa a II-a. Oprișan, directorul CUP SA Focșani, Gheorghe Vasilescu, primarul comunei Cîrligele, Ștefan Moscu, dar și directorul societății Hidroconstrucția au tăiat panglica inaugurală la contractul de lucrări privind înființarea conductei de aducțiune zonală a apei pe traseul Odobești – Bordești, care va alimenta localitățile: Vârteșcoiu, Broșteni, Cîrligele, Cotești, Urechești, Popești, Gura Caliței și Bordești. La eveniment au participat mai mulți locuitori ai comunei Cîrligele, dar și primarul comunei Vîrteșcoiu, Viorel Mîrza.

Primarul comunei Cîrligele a ținut să mulțumească șefului administrației județene pentru sprijinul acordat în derularea proiectelor locale, dar mai ales pentru implementarea proiectului Vranceaqua. Potrivit acestuia, oamenii au nevoie de apă potabilă de bună calitate. „Referitor la proiectul care începe astăzi (ieri-n.r.) este de mare importanță pentru noi, deoarece locuitorii comunei noastre, dar și din alte localități din zonă, suferă vara de lipsa apei potabile. Vreau să mulțumesc președintelui Marian Oprișan pentru implementarea acestui proiect prin care, în foarte scurt timp, vom reuși să aducem apă de foarte bună calitate pentru locuitorii comunelor. Chiar dacă și acum avem apă, avem și probleme cu aceasta, deoarece conține mari cantități de fier și nu este potabilă“, a precizat Ștefan Moscu.

Edilul a adăugat că toate investițiile realizate în Cîrligele au însemnat alocarea din bugetul local a fondurilor pentru 160 de ani de acum înainte. Fără fonduri europene și fătă sprijinul administrației județene nu se putea realiza nimic, a aformay primarul Moscu. „Toate investițiile realizate numai de administrația locală la nivelul comunei Cîrligele înseamnă bugetul local pentru 160 de ani de acum încolo. Fără fonduri europene și fără sprijinul președintelui Marian Oprișan și al administrației județene, nu realizam nimic. Dacă avem infrastructură, avem școli, avem after scool, avem grădinițe, avem străzi, alimentare cu apă, canalizare, trebuie să atragem investitori pentru ca să se dezvolte localitatea Cîrligele ca și celelalte localități din jurul nostru. Pentru că acesta este țelul președintelui Marian Oprișan, dar și al nostru al tuturor: să aducem investitori, pentru ca oamenii din comunitățile noastre să poată trăi mai bine aici, și nu în altă parte“, a adăugat Ștefan Moscu.

Directorul general al CUP SA Focșani, inginerul Gheorghe Vasilescu, a punctat încă o dată importanța proiectului și impactul pe care îl are în îmbunătățirea condițiilor de trai. „Realizăm această alimentare cu apă din sursa Odobești pentru că, actualimente, cantitativ, nu este asigurată apă suficientă din sursele proprii ale acestor localități. Calitativ, apa are conținut de amoniu și fier și nu corespunde, iar la Babele avem o sursă de apă potabilă cu o calitate foarte bună, cu debit suficient și asta ne permite să asigurăm o apă foarte bună și localităților Vârteșcoiu, Broșteni, Cîrligele, Cotești, Urechești, Popești, Gura Caliței și Bordești. Pe lângă aceasta, este vorba și de o reducere a consumurilor energetice. Practic, se reduce energia de pompare cu circa 10 bani. Zece atmosfere de pompare înseamnă destul de multă energie în timp și asta practic va duce la optimizarea tarifelor plătite de cetățeni“, a precizat Gheorghe Vasilescu.

Investiții masive în infrastructură

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a precizat că fără sprijinul administrației județene și fără fonduri europene, investițiile locale în infrastructură nu ar fi fost posibile. „Este vorba de investiții masive în infrastructura privind calitatea vieții, investiții care au o valoare foarte mare și pe care comunitățile locale nu și le permit. Gândiți-vă câte sute de ani de aici înainte trebuie să plătească taxe și impozite locuitorii comunei Cîrligele ca să acopere numai investițiile realizate la nivel local. Practic, această localitate trăiește mai bine decât își permite, deoarece bugetul local este foarte mic și fără aceste investiții masive, derulate de administrația județeană sau de administrațiile locale cu sprinjinul administrației județene, nu se putea face nimic. Eu niciodată nu promit ceea ce nu pot face și întotdeauna mă țin de cuvânt! Și acest proiect, care începe azi (ieri-n.r.), la Cîrligele face parte din ceea ce eu, împreună cu echipa PSD, în județul Vrancea, am promis că vom realiza. Noi facem pentru oameni, nu luăm de la oameni, să fie foarte clar“, a spus Oprișan.

Lucrările pentru înființarea conductei de aducțiune zonală a apei pe traseul Odobești – Bordești presupun alimentarea cu apă a localităților: Vârteșcoiu, Broșteni, Cîrligele, Cotești, Urechești, Popești, Gura Caliței și Bordești. Conducta de aducțiune va avea o lungime de 33.973 m și va asigura continuitate în furnizarea alimentării cu apă de calitate.

Acest obiectiv de investiții face parte din contractul de lucrări CL 9 – „Sistem zonal de alimentare cu apă Odobești și lucrări sisteme de alimentare cu apă în Adjud, Panciu, Mărășești, Homocea, Gugești, Bolotești, Tâmboiești, Ruginești, Dumbrăveni, Jariștea și Străoane – Județul Vrancea”, din cadrul proiectului regional ”Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, Județul Vrancea – Etapa a II-a”. Termenul de execuție a lucrărilor este de 38 luni + 36 luni perioada de garanție.

În total, populația deservită este de circa 92.000 de locuitori din 19 localități (Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, Cîrligele, Cotești, Broșteni, Vârteșcoiu, Urechești, Popești, Bordești, Homocea, Gugești, Bolotești, Tâmboiești, Ruginești, Dumbrăveni, Jariștea și Străoane). Valoarea totală a lucrărilor este de 93,5 milioane de lei (echivalentul a 20 milioane de euro), finanţarea fiind asigurată în proporție de 85% din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Proiectul Vranceaqua, etapa a II-a, are o valoare totală de peste 1,1 miliarde de lei, adică 248,380,370 euro, din care contribuţia beneficiarului – 194.969.276 lei – adică 2%. În etapa a doua a proiectului, denumit Vranceaqua II, au fost incluse 38 de localităţi din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori, care trebuie să se conformeze la normele de mediu în perioada 2018-2022. Vor fi realizate rețele de apă și canalizare, vor fi construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate.

Patru drumuri județene, reabilitate cu fonduri europene

Șeful administrației județene i-a anunțat pe cei prezenți, la evenimentul de ieri, că se află în faza de evaluare și adjudecare patru proiecte de investiții în infrastructura mare, care vor avea un impact pozitiv în dezvoltarea zonei de deal a județului, inclusiv Cîrligele și Vîrteșcoiu. Este vorba de: „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Limită judeţ Buzău – Voetin – Sihlea – Obrejiţa – Tâmboieşti – Bordeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“, în valoare de 41.849.716 lei fără TVA; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Focşani – Goleşti – Vârteşcoiu – Odobeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“, în valoare de 35.008.708 lei fără TVA; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Dumbrăveni – Gugești – Popeşti – Urechești – Budești – Cotești – Blidari – Bonțești – Dălhăuți – Faraoanele – Rîmniceanca – Beciu – Odobeşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN –T“, în valoare de 81.434.919 lei fără TVA; „Modernizarea infrastructurii rutiere de drum judeţean dintre localităţile: Gologanu – Slobozia Ciorăşti – Coteşti cu conectivitate directă la reţeaua TEN–T“.

Este vorba de reabilitarea unor drumuri județene care au o lungime totală de 120,7 kilometri și care traversează localitățile Sihlea, Tâmboieşti, Bordeşti, Goleşti, Vârteşcoiu, Odobeşti Gugeşti, Gura Caliţei, Dumitreşti, Gologanu, Slobozia Ciorăşti, Coteşti, Dumbrăveni, Gugești, Popeşti, Urechești și Cotești. Practic, prin aceste proiecte va avea loc reabilitarea unor drumuri pe care nu au mai fost executate lucrări consistente de peste 35 de ani, iar o parte din aceste drumuri nu au fost asfaltate niciodată“, a precizat Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?