Un număr de 14 studenți de la Facultatea de Urbanism din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București, coordonați de profesorul universitar Cerasela Crăciun, secondată de doi asistenți universitari, participă la Școala de Vară pentru amenajarea peisagistică a Parcul Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate”. Evenimentul are loc după ce Consiliul Județean Vrancea a încheiat un Acord de Parteneriat cu Facultatea de Urbanism, în vederea desfășurării unui program tip Școală de Vară, având ca temă „Amenajare peisagistică – Parcul Memoriei Naționale Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate RO MÂNDRIA“. Decizia a fost luată în plenul Consiliului Județean, care a aprobat un proiect de hotărâre în ședința ordinară din iunie. Atât profesorii cât și studenții au efectuat, ieri, o vizită în teren, la Parcul Memoriei Naționale.
Tot ieri, studenții au făcut un tur al monumentelor din Focșani și au vizitat mausoleele vrâncene reabilitate prin proiectul „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial“. De asemenea, tinerii studenți și-au făcut un atelier de lucru în interiorul Crângului Petrești unde, timp de o săptămână, vor lucra pentru realizarea temei proiectului. De reținut că atât premiile propuse prin Acord cât și organizarea Școlii de Vară sunt finanțate din bugetul Consiliului Județean Vrancea.
Peste 11 mii de oameni au plantat 115 mii de puieți de stejar
Reamintim că peste 11 mii de oameni au plantat, pe 21 aprilie, 115 mii de puieți de stejar pe 25 hectare de teren, în cea mai mare acțiune derulată în cadrul proiectului „Parcul Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria“. Participanții, din Vrancea și din toată România, dar și de peste Prut, au răspuns invitației Consiliului Județean Vrancea și au venit la Mărășești din dorința de a onora memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial și pentru a lăsa generațiilor viitoare un monument viu: Parcul Memoriei Naționale. Este vorba de elevi, profesori, studenți, sportivi, militari, jandarmi, pompieri, polițiști, cadre medicale, silvicultori, funcționari, parlamentari, primari, consilieri județeni și locali, dar și simpli oameni, care au ținut ca în acest mod să aducă un omagiu înaintașilor noștri care s-au jertfit pentru țară.
De asemenea, în noiembrie 2017, peste 8000 de oameni au participat la acțiunea de plantare a primei serii de 50 de mii de stejari, în cadrul Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria.