Salariații DJST Vrancea au făcut, ieri, grevă japoneză, așa cum s-a întâmplat cu tot personalul din unitățile subordinate Ministerului Tineretului și Sportului. Au procedat la aceeași formă de protest și în 16 martie 2018, revendicările de atunci fiind, practic, similare celor de acum.
Ce acuză sindicaliștii din acest domeniu? Redau din comunicatul Sindicatului Național Sport și Tineret, dar asumat și de sindicatul DJST Vrancea și pe care l-am primit la redacție: ”70% dintre salarii sunt egalizate la un cuantum de 1.300 de lei net!; angajații din sport și tineret nu sunt încadrați diferențiat în functie de studii, funcții, răspundere, vechime sau complexitatea muncii lor; nu se acordă sporul – gradația de vechime: sunt plătiți la fel și angajații cu 1 an si cei cu 35 de ani vechime, există situații când noul angajat are salariu mai mare decât unul cu vechime considerabilă; nu este plătită munca în zilelele de sâmbătă și duminică, sărbătorile legale și nici orele suplimentare; nu se mai acordă sporul de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul național; începând cu 1 ianuarie 2018 antrenorilor cu sportivi la lotul național le-au scăzut veniturile; funcțiile specifice nu sunt încadrate corespunzător (medic, asistent, kinetoterapeut, psiholog, maseur, șofer, recepționer, cameriste, profesor–antrenor); nu există nici un fel de sporuri deși ar avea dreptul conform legii, nu se aplică regulamentul de sporuri la nivelul MTS și al unităților subordonate; sunt probleme în salarizarea și încadrarea angajaților din federațiile sportive naționale ale căror venituri sunt plafonate la 1.100 de lei net”.
Directorul DJST Vrancea, Daniel Gongu, cu care am discutat, ieri, mi-a spus că cunoaște revendicările acestea și le susține.
Aceeași a fost și poziția liderului sindical de la Direcție, Danuț Dobre, care mi-a spus că sindicaliștii nu-și doresc un conflict cu ministerul sau guvernul, ci doar aplicarea legii. ”Noi am căutat soluții pe care să le propunem pentru stingerea conflictului, săptămâna trecută a fost și domnul director la minister în acest sens. Am transmis o proiecție bugetară și așteptăm răspunsul celor ce pot soluționa cererile noastre. Repet, nu avem nimic împotriva ministerului sau a guvernului! Doar alinierea condițiilor de salarizare a noastră conform legii!”
În același comunicat primit la redacție sunt anunțate ”pichetări și strângerea de semnături pentru greva generală”. Dănuț Dobre mi-a mai spus că înțelege că până la urmă este vorba de banii necesari pentru stingerea conflictului dintre salariați și minister, dar crede că vor fi găsite soluții pentru a nu fi făcută trecerea la acțiuni sindicale de mai mare amploare.