Zece mii hectare de pădure date în pază de Garda Forestieră

0
644


    Peste 1650 hectare de pădure au fost preluate în pază de către ocoalele silvice, de stat sau private, din Vrancea în ultimele luni de zile. Este vorba despre suprafețele de pădure mai mici de 30 hectare pentru care nu erau asigurate serviciile silvice și erau practic la îndemâna hoților de lemn. Suprafața totală de pădure pentru care Garda Forestieră Focșani a trimis notificări către ocoalele silvice este de aproape zece mii de hectare la nivelul județului Vrancea. Cele mai mari suprafețe au fost constatate la nivelul ocoalelor silvice Panciu și Soveja, cu 6814 hectare, respectiv 2078 hectare. Suprafețele nu sunt compacte, se întind pe raza mai multor localități. De exemplu, la Ocolul Silvic Panciu Valea Caregnei este vorba despre terenuri de pe raza comunelor Movilița, Fitionești, Panciu, Răcoasa, Străoane, Pufești, Adjud, Păunești, Ruginești, Boghești, Ploscuțeni, Corbița, Homocea, Tănăsoaia.
    Inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu, a explicat că ocoalele silvice nominalizate au obligații clare, stabilite prin Codul Silvic. Astfel, la cererea proprietarului de pădure, Ocolul trebuie să asigure pe bază de contract, serviciile silvice pentru suprafețele de pădure de maximum 30 hectare, care aparțin persoanelor fizice sau juridice de pe raza localităților menționate în decizia Gărzii Forestiere. De asemenea, Ocolul trebuie să asigure serviciile silvice pentru suprafețele de pădure de maximum 30 hectare în cazul proprietarilor care nu pot fi identificați sau pentru cazurile în care proprietarul a decedat și nu s-a realizat dezbaterea succesorală. „În acest caz, asigurarea serviciilor silvice se face în baza actului de constatare încheiat între ocolul silvic nominalizat și reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, după evaluarea de către ocolul silvic nominalizat, în condițiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier”, a precizat inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu. Acesta a precizat că, potrivit Codului Silvic, costurile necesare asigurării serviciilor silvice pentru aceste cazuri se suportă de la bugetul de stat.
    În cazul suprafețelor de fond forestiere de maxim 30 hectare pentru care sunt cunoscuți proprietarii sau succesorii în drepturi și nu au solicitat asigurarea serviciilor silvice, acestea se vor asigura în baza actului de constatare încheiat între ocolul silvic nominalizat și reprezentantul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, după evaluarea de către ocolul silvic nominalizat, în condițiile legii, a eventualelor pagube aduse fondului forestier. În acest caz, costurile sunt suportate de proprietar sau succesorul în drepturi, în baza devizului întocmit și comunicat de către ocolul silvic nominalizat.

Mii de cioate în pădurile nepăzite
    Acțiunile de constatare în aceste păduri care până acum nu au fost păzite au scos la iveală jaful făcut de toporatori. De exemplu, la Èšifești, într-o suprafață de 210 hectare, pădurarii au găsit cioate de la peste 2600 de arbori tăiați ilegal. Situația nu este singulară. Din acest motiv, mulți dintre proprietari sau urmașii acestora au început să nu mai recunoască hotarele proprietăților pentru a nu fi puși să plătească prejudiciul constatat. Se ajunge astfel în situația ca anchetele poliției să fie soluționate cu autor necunoscut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here