Fotbal mondial – Urmează finala sau Istoria reține doar numele învingătorilor!

0
269


    Duminică, 15 iulie, de la ora 18,00, pe stadionul Lujniki din Moscova, va începe cea mai important partidă a Campionatului Mondial ediția 2018. Se vor afla față în față, în ordinea câștigării dreptului de a juca având pe masă marele trofeu al fotbalului mondial, Franța și Croația. Nu este finala pe care mi-am dorit-o! Aș fi vrut, mai pe la începuturile Mondialului din Rusia, să văd o finală Argentina – Brazilia. Sau Spania-Brazilia. Argentina și Spania, ca și Brazilia, au plecat acasă la ora de noapte bună copii, trimise de propria suficiență sau neputința de a înțelege ce se întâmplă mai nou în fotbalul în care vedetele, ce joacă în superechipe multinaționale de club, nu văd dincolo de globul de sticlă sub care se află!
    Aș fi dorit, apoi, să văd o finală Croația – Belgia. Mi-a fost interzisă de o Franță care a rezistat superHazard-ului belgian, insuficient susținut de foarte valoroșii, dar încă necopții îndeajuns colegi ai săi pentru un război foarte mare. De o Franță cu fotbaliști ce pot face țăndări orice apărare, dar care a suferit destul în semifinala cu vecinii belgieni.
    Voi vedea, totuși, în finală, Croația, echipă născută din siajul creuzetului numit Iugoslavia, dar care este sută la sută croată! O Națională a unei țări mici, cu fotbaliști extraordinari, ce i-au marcat de trei ori unei Argentine pe care mai întâi au anesteziat-o. După acel meci am înțeles că va putea fi anul Croației, chiar dacă erau și alte formații sclipitoare. Croații au trecut apoi în sferturi de Rusia, cu jucătorii ei despre care s-a spus – dar nu și confirmat – că au alergat ca superatleții cu amoniacul în nas, și cu vulcanul din tribune alimentându-i pe ruși cu valuri de energie. Iar în semifinală au întors de la 0-1 în fața unei echipe a Angliei cu o valoare pe care de foarte mulți ani nu a mai avut-o.
    Despre Franța, doar că ocupă un loc pe deplin meritat, a cărui justificare ține de știința de a se apăra și de arta exuberată și demolatoare pentru adversari, a jucătorilor ei de la mijloc și din atac.
    Pentru finală mi-aș dori o victorie a Croației. Mai întâi pentru că Rakitic, Modric, Mandzukic, Perisic și toți ceilalți ai lor, fie ca au sau nu terminația numelui în ic. Și pentru frumusețea înâmplării care ar fi: Croația cea mică de doar 4,171 milioane de locuitori ar bate Franța, cea de aproape 70 milioane de locuitori, cărora li se adaugă, când este vorba despre bazin de selecție a viitorilor fotbaliști, alte foarte multe milioane din fostele colonii franceze. Și care dau o culoare fotbalistică specială Franței, echipă în care evoluează răvășitorii Mbappe, Dembele sau un Pogba. Jucători pe care nu pot să nu-i admir, dar cărora le doresc să fie, duminică, mai puțin buni decât Modric, Rakitic sau Mandzukic.

    Despre finala mică, doar atât: va fi un meci foarte frumos, fără mare miză. Miza cea mare este duminică, pentru că istoria reține doar numele învingătorilor! Sau, cum spune un prieten, campion mondial la karate: în sport, doar locul I contează! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here