A murit pădurarul Dumitru Banu, cumnatul primarului de la Vintileasca

0
7662


Pădurarul Dumitru (Mitică) Banu, de la Vintileasca, cumnatul primarului comunei, Georgică Spătaru, a murit miercuri după-amiază. Acesta avea 56 de ani și a fost răpus de infarct, în timp ce vorbea cu un localnic la telefon. Mitică Banu, așa cum îl cunoaște toată suflarea satului, a fost un pădurar desăvârșit, un profesionist de mare valoare, un om de înaltă ținută morală și foarte sociabil. Întreaga viață și-a dedicat-o meseriei de silvicultor, fiind apreciat de șefii ierarhici de la conducerea atât a Ocolului Silvic Dumitrești, cât și a Direcției Silvice Vrancea.

Vestea morții pădurarului Mitică Banu s-a răspândit cu repeziciune în sat, iar localnicilor nu le venea să creadă că omul înalt cât bradul, vesel și plin de viață s-a prăpădit într-o secundă. De fiecare dată când stăteai de vorbă cu el, îți spunea fie o poveste frumoasă trăită de el, fie te sfătuia cu blândețe. Cei care au lucrat cu el au numai cuvinte de laudă și regretă dispariția sa fulgerătoare. „Eu îl cunosc din anul 1999, de când sunt eu în ocol. A fost unul dintre cei mai buni pădurari pe care i-am cunoscut! Unul dintre cei mai buni pădurari din Direcția Silvică Vrancea, fără să spun cuvinte mari despre el. S-a afirmat în întreaga activitate și chiar la concursul cel mai bun pădurar. Era un om foarte bine pregătit, cu mult bun simț și respect pentru tot ce făcea. A făcut un infarct acum vreo șase luni de zile, a fost internat, și-a revenit și uite că acum a făcut din nou un infarct, vorbind la telefon. Eu am vorbit miercuri pe la ora 10.00 cu el la telefon, că vroiam să ajung până sus, la mănăstirea Muntioru, la preotul Macarie. Mi-a zis că nu se poate ajunge deoarece plouă și pe la ora 17.15 am fost sunat că a făcut infarct și a decedat. Fiul lui mi-a spus că a făcut infarct în timp ce vorbea la telefon cu un localnic din sat. Nu a mai putut fi salvat. Am mers cu colegii, am depus o coroană și am aprins o lumânare în amintirea lui, iar vineri, la ora 12.00, venim la înmormântare. Sincere condoleanțe familiei greu încercate și Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a spus Laurențiu Dumitrache, șeful Ocolului Silvic Dumitrești.

Mitică Banu lasă în urmă doi fii, Georgică, care este și el pădurar, și Adrian, proaspăt absolvent al Academiei Militare, dar și o soție cu inima frântă de durere, pe educatoarea Ioana Banu.
Parcă a avut o premoniție că va pleca din această lume mai devreme decât trebuia. El și-a orânduit până și grijile față de biserica din sat și cimitir, unde își va dormi somnul de veci. „A fost un om prietenos nu doar cu mine, ci cu toată lumea, nu cred că s-a certat cu nimeni. Parcă a avut o premoniție, înainte să moară ne-am văzut la o întâlnire prietenească și a adus fel și fel de bucate. Eu am zis să dăm și noi un bănuț, ceva, însă el a spus că este ca o pomană, că a fost bolnav de Sărbătorile de Iarnă și i-a mulțumit lui Dumnezeu că s-a refăcut și mai face și el câte o faptă bună. Acum, cu o zi înainte să moară, m-a sunat și mi-a zis că a făcut o mașină cu lemne pentru biserică, vreo 10 metri ster. I-am zis cât trebuie să-i plătesc, însă a spus că nu trebuie să dau nici un leu, că este dorința lui de a face ceva pentru biserică, să se încălzească lumea la iarnă. Când m-a sunat fratele meu și mi-a zis că a murit Mitică, am rămas așa în stare de șoc. Suntem bulversați cu toții, că ne-au mai murit oameni dragi, prieteni foarte buni. Anul trecut a murit Zamfir Șerbu, fostul șef de post, un om de mare prietenie și respect. În astfel de situații ne dăm seama cât de relativă este viața și că suntem vulnerabili în fața morții! El are doi copii, pe Georgică, care este și el pădurar, și pe Adrian care a terminat Academia Militară. Luni ce vine acum, cel mic dintre copii are examenul de licență și trebuia să meargă la festivitate, la absolvire. Însă nu a mai apucat să îl vadă pe Adrian fericit că a devenit ofițer și a terminat studiile. Înmormântarea va avea loc vineri, pe la prânz, la noi în localitate. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a spus Neculai Potop, preotul paroh de la Vintileasca.

Monitorul de Vrancea transmite familiei îndurerate sincere condoleanțe!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here