19 absolvenți de gimnaziu și părinții lor au „studiat“ tezele de la Evaluarea Națională

0
1075


Mai mulți părinți și elevi, care nu au fost mulțumiți de notele obținute la examenul de Evaluare Națională, susținut la sfârșitul clasei a VIII-a, au solicitat vizualizarea tezelor. Astfel, 19 părinți și copiii lor au fost la sediul Inspectoratului Școlar Județean ieri, pentru vizualiza lucrările scrise. Vizualizarea lucrărilor scrise a avut loc în prezența inspectoarei Eleonora Dărmănescu, care a și fost președinta comisiei județene de organizare a examenului de Evaluare Națională de la clasa a VIII-a.
Potrivit metodologiei, candidatul major și părinții/ reprezentanții legali ai candidatului minor pot solicita Comisiei județene de organizare a Evaluării Naționale să vadă lucrarea copilului lor, numai după afișarea rezultatelor finale după contestații. Solicitarea se face la unitatea școlară unde a învățat elevul, iar IȘJ solicită centrului de corectură să i se trimită tezele pentru vizualizare. Acestea sunt scanate și trimise în format electronic, acolo unde sunt solicitate. La vizualizarea lucrării, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte sau reprezentant legal.
De precizat este faptul că solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea sau la modificarea notelor acordate lucrării. Cu excepția candidatului sau a părinților/ reprezentanților legali ai acestuia, pot solicita să vadă lucrările doar membrii comisiei județene de organizare a Evaluării Naționale sau cei ai Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale, în scopul reevaluării acestora, conform prevederilor din Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a. Mai trebuie știut faptul că elevul și părintele însoțitor nu au voie să fotografieze lucrarea sau să ceară un duplicat. Tezele sunt arhivate în centrul de corectură pentru o perioadă de timp, după care sunt distruse.
Lucrările de la Evaluarea Națională au fost corectate la Slobozia, în județul Ialomița, iar contestațiile au fost soluționate în Giurgiu. Reamintim că promovarea la examenul de la finalul clasei a VIII-a a fost de 60,82%. Au fost 4 note de 10, 213 note cuprinse între 9 și 9,99. Între 8 și 8,99 au fost 312 medii, între 7 și 7,99 sunt 379, iar 402 medii între 6 și 6,69. Între 5 și 5,99 au fost 370 medii. Între 4 și 4,99 au fost 358 de note, 317 de elevi au obținut medii cuprinse între 3 și 3,99, iar 192 de elevi au dat lucrările aproape goale ei reușind să acumuleze punctaje cuprinse între 2 și 2,99, în timp ce 93 de elevi (3,37%) au mers la examen doar pentru punctul din oficiu. Dintre cei 2.762 de elevi înscriși la acest examen, 2.640 l-au și susținut, 122 fiind absenți, iar un candidat eliminat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here