Un fragment din epopeea homerică Odiseea a fost descoperit în Grecia, pe o tabletă antică

0
225


O tabletă antică gravată cu 13 versuri dintr-o rapsodie din Odiseea, care ar putea fi una dintre cele mai vechi urme scrise ale poemului homeric, a fost descoperită la Olimpia, în Peloponez, a anunțat marți ministrul grec al culturii, relatează AFP. Potrivit primelor estimări ale arheologilor, tableta, din teracotă, datează din secolul al III-lea după Hristos, din timpul epocii romane, a precizat ministerul într-un comunicat. „Dacă această datare este confirmată, tableta ar putea fi cea mai veche urmă scrisă a operei lui Homer descoperită” în Grecia, potrivit ministerului.
Fragmentul face parte din cântul al 14-lea, care descrie întoarcerea lui Ulise în insula Itaca și întâlnirea sa cu bătrânul porcar Eumaeus, care îl credea mort. Tableta a fost descoperită în urma căutărilor efectuate de serviciile arheologice grecești în cooperare cu Institutul german de arheologie în jurul vestigiilor templului lui Zeus din locul care este leagănul Jocurilor Olimpice, în vestul Peloponezului, a precizat ministerul.
Mai întâi transmisă oral, epopeea atribuită lui Homer, care ar fi compus Iliada și Odiseea spre sfârșitul secolului al VIII-lea î. Hr., a fost apoi transcrisă înainte de era creștină pe suluri de pergament, din care numai câteva fragmente au fost descoperite până acum în Egipt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here