Hunedoara: Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, în procedura periodică de revalidare UNESCO

0
206


Geoparcul Dinozaurilor Å¢ara Hațegului (GDTH) va intra în procedura periodică de revalidare UNESCO, în acest sens doi evaluatori ai organizației mondiale urmând să efectueze o vizită de documentare în mai multe puncte ale acestuia în vederea obținerii unui nou statut de geoparc UNESCO, pentru următorii patru ani. „Această vizită de revalidare este efectuată conform statutului Rețelei Globale a Geoparcurilor care prevede ca fiecare geoparc membru al Rețelei să fie evaluat periodic, din patru în patru ani, pentru a se constata dacă respectă condițiile de păstrare a statutului UNESCO. Evaluarea urmărește toate aspectele legate de activitatea geoparcurilor: științifice, educaționale, de relații cu comunitatea locală, turistice, de dezvoltare durabilă și administrativă”, a declarat miercuri, purtătorul de cuvânt al GDTH, Adina Popa.
Doi evaluatori UNESCO se vor afla în Geoparcul Dinozaurilor în perioada 12-14 iulie, managerul Geoparcului Harz Braunschweiger Land Ostfalen din Germania, Klaus George, și profesorul de paleontologie de la China University of Geoscience Beijing, Jianping Zhang, urmând să aibă întâlniri cu conducerea Universității din București, cu autoritățile locale și județene, cu partenerii Geoparcului și cu membrii comunităților locale. Pe parcursul vizitei de revalidare, cei doi evaluatori vor merge la principalele puncte de vizitare și interpretare ale GDTH, Casele Geoparcului, pe traseele din Geoparc, dar și la câteva dintre obiectivele din județul Hunedoara care ar putea figura în viitor pe lista UNESCO: Biserica din Densuș și Castelul Corvinilor.
Din anul 2015, Geoparcul Dinozaurilor Å¢ara Hațegului este unicul geoparc din România recunoscut UNESCO prin Programul Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri. Totodată, el se numără printre puținele geoparcuri la nivel mondial administrate de o instituție de învățământ superior, în acest caz fiind vorba de Universitatea din București. Prin obținerea de către Geoparc a statutului UNESCO, județul Hunedoara este singurul din țară care are pe teritoriul său patru entități UNESCO. Astfel, pe lângă Geoparc, în județ mai dețin recunoaștere UNESCO Parcul Național Retezat – Rezervație a Biosferei, Cetățile Dacice din Munții Orăștiei și taragotistul Pera Bulz, declarat Tezaur Uman Viu.
Cele patru entități au semnat în luna mai a acestui an un protocol de colaborare în scopul promovării valorilor UNESCO la nivel local, național și internațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here