Etichetele produselor vegetale congelate ar putea conţine recomandarea preparării termice înainte de consum

0
275


Etichetele produselor de origine vegetală congelate ar putea conține, în viitor, recomandarea ca aceste produse să fie preparate termic înaintea consumului, propunerea venind în teleconferința organizată miercuri de Comisia Europeană pe tema produselor congelate Greenyard.
Potrivit unui comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), remis miercuri AGERPRES, în scurt timp, Comisia Europeană urmează să transmită o informare pe acest subiect, care va cuprinde recomandări pentru fi difuzate către consumatorii din toate statele membre. „În urma discuțiilor, s-a propus ca pentru viitor să se menționeze pe etichetele acestui tip de produse recomandarea ca acestea să fie preparate termic, înainte de a fi consumate (Listeria monocytogenes se distrugere prin tratare termică – fierbere)”, precizează ANSVSA.
Teleconferința a fost organizată de Comisia Europeană, prin DG SANTE, cu toate statele membre, pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situației generată de prezența Listeria monocytogenes în porumbul congelat (produs de compania Greenyard din Ungaria) și, posibil, în alte produse de origine vegetală congelate ale acestei firme. S-a reiterat necesitatea ca autoritățile competente din statele membre să continue monitorizarea procedurilor de retragere a produselor companiei Greenyard din Ungaria. „ANSVSA monitorizează în continuare procedurile de retragere și rechemare ale firmelor distribuitoare și a celor care comercializează produsele congelate, incluse pe lista de distribuție comunicată”, menționează comunicatul citat.
Anterior, miercuri dimineața, Autoritatea Sanitară Veterinară a a anunțat că rezultatele de laborator au infirmat prezența Listeriei monocytogenes în probele prelevate din produsele congelate retrase preventiv de la comercializare. Este vorba despre fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâșii, porumb dulce, amestec mexican de legume. Acestea s-au aflat pe lista de distribuție a produselor congelate pentru care s-a inițiat retragerea preventivă de la comercializare din statele membre.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată oficial vineri seara cu privire la includerea României pe lista de distribuție a produselor congelate aparținând companiei „Greenyard” din Ungaria, pentru care s-a inițiat deja retragerea preventivă în toate statele membre. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anunțat zilele trecute că porumbul congelat și posibil și alte legume congelate sunt sursa probabilă a contaminării cu bacteria Listeria Monocytogenes care afectează Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia și Marea Britanie. Până în data de 8 iunie 2018 au fost raportate 47 de cazuri, inclusiv nouă decese, informează EFSA. Aceleași tulpini de Listeria Monocytogenes au fost detectate în legumele congelate produse de aceeași companie din Ungaria în 2016, 2017 și 2018, ceea ce sugerează că tulpinile au persistat în fabrica de procesare în pofida procedurilor de curățare și dezinfecție efectuate.

Continuarea pe https://bit.ly/2N5iYCm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here