Vranceaqua, etapa a II-a: Condiții de oraș pentru locuitorii din Bolotești și Jariștea

0
1658


    Locuitorii comunelor Bolotești și Jariștea vor avea, pentru prima dată, canalizare în urma lucrărilor de investiții realizate prin proiectul „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. Detaliile despre acest proiect, al patrulea semnat din cadrul programului Vranceaqua, etapa a II-a, au fost prezentate, ieri, de directorul CUP Focșani, operatorul regional care implementează acest proiect care are o valoare totală de peste 1,1 miliarde lei, adică  248,380,370 euro din care contribuția beneficiarului – 2%. Pentru prima dată, la Bolotești și Jariștea vor fi realizate rețele de canalizare prin care apa uzată va fi tranportată către stația de la Odobești. La Bolotești vor fi realizate rețele de canalizare pe o lungime de circa 12,5 kilometri, stații de pompare și conducte de refulare cu o lungime de peste 6 kilometri. La Jariștea, rețeaua de canalizare va avea o lungime de aproape 8,5 kilometri, stații de pompare și conducte de refulare cu o lungime de peste 3,6 kilometri. „Acest contract creează condiții de urbanizare a comunei Bolotești. Sistemul de apă se completează cu sistemul de canalizare. Orice cetățean sau societate comercială va avea utilitățile necesare pentru desfășurarea activității dar se realizează și obiectivul principal referitor la protecția mediului”, a spus directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, precizând că aceeași situație este și la comuna Jariștea.
    Chiar dacă aceste rețele de canalizare nu vor fi introduse pe toate ulițele, prin acest proiect se realizează scheletul sistemului de canalizare, ceea ce permite ca autoritățile locale să deruleze investiții ulterioare pentru racordarea tuturor locuințelor la canalizare. Directorul Vasilescu a subliniat că scopul acestui proiect este de a asigura protecția mediului, fiind cunoscută situația apelor subterane din județ infestate de apele uzate din fose realizate de cetățeni în gospodării. Practic, la acest moment, apele subterane nu mai asigură apă potabilă iar fântânile nu pot fi utilizate. Prin realizarea sistemului de canalizare se reduce infestarea apelor subterane și, treptat, acestea vor fi din nou o sursă de apă potabilă.
    Contractul rețele apă și canalizare în gruparea Odobești are o valoare contractată de 47.935.333,90  lei, din care: 40.745.033,82 lei din fonduri UE;  6.231.593,40 lei din fonduri de la bugetul de stat; 958.706,68 lei din fonduri de la bugetele locale ale Consiliului Județean Vrancea și localităților beneficiare. Lucrările vor fi realizate de societatea Hidroconstrucția SA București. Perioada de execuție a lucrărilor este de 24 luni, la care se adaugă 36 de luni, perioada de garanție a lucrărilor. Populația deservită este de aproximativ 18.000 locuitori.
    Contractul privind realizarea de rețele de apă și canalizare în gruparea Odobești vizează execuția de lucrări în localitățile Odobești, Bolotești și Jariștea, care constau în realizarea a peste 29 de kilometri de rețele de canalizare, inclusiv racorduri, construirea a 12 stații de pompare apă uzată, construirea a aproape 12 kilometri de conducte de refulare, dar și construirea a peste 10 kilometri de rețele de distribuție a apei. De asemenea, va fi extinsă stația de tratare a apei de la Odobești, dar și mai multe rezervoare de înmagazinare a apei. La Odobești va avea loc extinderea stației de tratare a apei, va fi reabilitată și extinsă rețeaua de apă, va fi reabilitat un rezervor de înmagazinare, va fi reabilitată și extinsă rețeaua de canalizare și vor fi extinse stațiile de pompare ape uzate și conductele de refulare. La Bolotești vor fi extinse: conducta de aducțiune a apei, rețelele de apă, rezervoarele de înmagazinare și stația de pompare a apei, iar la sistemul de canalizare vor fi extinse rețeaua de canalizare, stațiile de pompare ape uzate și conductele de refulare. La Jariștea va fi extinsă conducta de aducțiune a apei, precum și rețeaua de canalizare, stațiile de pompare ape uzate și conductele de refulare.

Patru contracte semnate în proiectul  Vranceaqua, etapa a II-a

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a participat la semnarea acestui contract de lucrări din cadrul proiectului „Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare, județul Vrancea – Vranceaqua, etapa a II-a”, finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare. „Este un proiect ambițios, prin care un număr mare de vrânceni vor beneficia de apă curentă și canalizare la standarde europene și prin aceste modernizări va crește și calitatea vieții vrâncenilor”, a spus președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a ținut să ureze succes constructorului. Președintele Consiliului Județean a subliniat că acest proiect mare, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), este primul de acest gen aflat în curs de implementare din România.
    Până în prezent au fost semnate 4 din cele 10 contracte aferente acestei etape a proiectului Vranceaqua. Lucrările din cadrul acestui proiect se vor derula în perioada 2018-2022, în 38 de localități din Vrancea cu peste 200 mii de locuitori în total. Vor fi realizate rețele de apă și canalizare, vor fi construite stații de pompare a apelor uzate, dar și stații de epurare a apelor uzate. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a arătat că în Vrancea s-au investit foarte mulți bani pentru rețelele de canalizare, extinderea rețelelor de apă, pentru modernizarea Uzinei de apă din județ. „Am pus la punct, împreună cu Compania de Utilități Publice, programul Vranceaqua, cum îl numim noi. Prima etapă a acestui program, în valoare de 100 milioane euro, a fost finalizată. A fost finalizat cu succes, în ciuda afirmațiilor unora sau altora dintre cârcotași. Etapa întâi a constat în lucrări de anvergură la nivelul municipiului Focșani, comunelor Golești, Cîmpineanca, municipiului Adjud, orașelor Panciu, Odobești și Mărășești. Lucrările au constat în alimentări de apă și canalizare, inclusiv cinci stații de epurare absolut noi. Beneficiarii acestei prime etape sunt 130 mii de persoane din Vrancea. Aceștia beneficiază în acest moment de cele mai bune servicii de apă și canalizare la nivelul județului Vrancea”, a spus președintele Consiliului Județean.
    Marian Oprișan a adăugat că, împreună cu directorul CUP Focșani, Gheorghe Vasilescu, au fost făcute toate eforturile pentru a finanța etapa a doua a proiectului Vranceaqua prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM). „Investițiile pentru asigurarea apei curente și a rețelelor de canalizare în localitățile județului au fost și sunt o prioritate pentru mine, în calitate de președinte al Consiliului Județean și de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua. În această calitate am făcut toate demersurile și am obținut finanțările necesare pentru ca, până la finalul anului 2022, Vrancea să aibă un standard modern de apă și canalizare. Iată că proiectele pe care le-am anunțat cu ani în urmă încep să devină realitate și prin aceasta dorim să creștem calitatea vieții vrâncenilor. Aceste proiecte situează Vrancea printre cele mai evoluate județe din țară din punct de vedere al alimentării cu apă și al canalizării. Sunt primele contracte de lucrări care sunt semnate în România în cadrul Programului Operațional de Infrastructură Mare”, a spus președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here